Inspiration förebild

”Motgångar gör en så jäkla stark”

27 maj, 2019

Therese Lindgren laddade upp sin första sminkvideo 2012. Sedan dess har hon lockat nära en miljon följare, skrivit två böcker och blivit en av Sveriges populäraste influencers. Hon brinner för att sprida kunskap om psykisk hälsa och skriver just nu på en ny bok i ämnet.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en ambitiös organiserings- och hundtokig tjej som väljer en hemmakväll framför annat alla dagar i veckan. Jag älskar att skriva, läsa och träna. Jag brinner för veganism, psykisk hälsa och jobbar som innehållsskapare på nätet, det som många kallar för influencer.

Hur gick det till när du började vlogga?
– Min resa började under en lång sjukskrivning. Jag hade pressat mig själv alldeles för hårt och vänt dövörat till när min kropp signalerat genom panikattacker. Under sjukskrivningen blev Youtube en härlig verklighetsflykt för mig. Att få drömma mig bort bland ytliga, lättsamma och glittriga skönhetsvideor var befriande, och när jag började må bättre testade jag att filma och publicera en video. Sedan dess har jag varit fast.

Du har erfarenhet av psykisk ohälsa, har du några tips till den som mår dåligt?
– Våga be om hjälp och stöd för att undvika att det blir värre. Det är så lätt att gräva ner sig när man mår dåligt. Mitt råd är att antingen kontakta vårdcentralen eller att prata om orsaken till måendet med en förälder, lärare, kompis, partner, kurator eller en stödorganisation på nätet.

Och vilket är ditt bästa tips till den som misstänker att en kompis inte mår bra?
– Våga fråga! Många tänker att de inte vill lägga sig i, men jag tycker att man ska tänka om. Man frågar ju för att man genuint bryr sig och vill hjälpa, inte för att snoka.

Hur gör du när du mår dåligt?
– När jag mår som sämst brukar jag tänka att ”de starkaste soldaterna blir tilldelade de tuffaste striderna”. Jag läste det citatet för många, många år sedan, och det har sedan dess varit mitt motto när jag har mött motgångar. Det har hjälpt mig att ta ett kliv tillbaka och se situationen ur ett större perspektiv. Jag har tänkt att jag går igenom det jag gör just för att jag kommer att klara det. Min viktigaste lärdom från de åren som jag har mått dåligt är att det blir bättre. Det kan vara svårt att tro, men varenda motgång man tacklar eller härdar ut gör en så jäkla stark. När man kommer ut på andra sidan är man oövervinnerlig.

Vad har du på gång framöver?
– Jag skriver just nu min tredje bok som jag planerar att släppa i slutet av året. Även den kommer att handla om psykisk ohälsa.

Therese Lindgren

Gör: Youtuber, influencer och författare.

Ålder: 32.

Kommer från: Nynäshamn.

Bor i: Stockholm.

Det här visste du inte om Therese: Är medlem i Mensa.

Hemlig talang: Kan jonglera.

Aktuell med: Skriver på sin tredje bok med planerad utgivning i slutet av 2019.

Mer om Therese Lindgren på hennes YouTube-kanal » 

Senaste artiklarna