Aktuellt första scoutlägret

Scoutledarens tips inför första lägret

27 maj, 2019

Vi har intervjuat den rutinerade scoutledaren Marie Bäck från Mora scoutkår, som ger tips och råd för att känna sig lugn och trygg inför sitt första scoutläger.

Sommarlägret är finalen på scoutterminen och det som de allra flesta går och längtar efter. Nu är det äntligen dags att testa allt som ni har tränat på under årets scoutmöten, fast nu är det på riktigt. Knoparna ska knytas och repen surras för att bygga upp hela lägerbyn, där ni ska bo, äta, sova och ha kul under ett par dagar eller någon vecka.

– På sommarlägret har vi praktisk nytta av det vi har lärt oss under hela terminen. Det är nu allt som vi ledare har pratat om och lärt ut till scouterna under terminen blir på riktigt, säger Marie Bäck, scoutledare för spårarscouterna i Mora scoutkår.

Marie har varit scout i 36 år. Hon kommer fortfarande tydligt ihåg sitt första sommarläger. Det var spännande och roligt men också nervöst att vara hemifrån i en hel vecka.

– Jag älskade det och hade så kul! Men det fanns även stunder av hemlängtan, speciellt när min mamma hade varit och hälsat på. Då hade jag en jättebra ledare som gjorde allt för att jag skulle ha roligt och känna mig trygg så att jag inte längtade hem. Det var jätteskönt och så försöker jag vara mot mina spårarscouter nu när jag är ledare.

Inför varje sommarläger har Marie ett möte med sina spårare och deras föräldrar. Frågorna är många – alltifrån ”Hur är det att sova utomhus?” till ”Va? Finns det bara utedass?”. Ofta är föräldrarna mer oroliga än barnen, men såklart finns det även saker som scouterna undrar över. Marie har svar på det mesta och kan oftast lugna både scouter och föräldrar med sina goda råd.

– Det viktigaste av allt är att vara bra förberedd. Då vet man vad man har att vänta sig. Det kan ta bort mycket oro och spänning inför lägret så man kan koncentrera sig på att ha kul och uppleva äventyret i stället, säger Marie.

Guide inför sommarens läger

Vi har sammanställt en konkret guide om alltifrån hemlängtan till toabesök. Du hittar den HÄR »