En kortlek med frågor som handlar om beroende, för att göra det lite lättare att prata om jobbiga saker

Inspiration psykisk hälsa

Suntprat sätter fart på samtalen

27 maj, 2019

Vi behöver prata – unga och vuxna – om alkohol, droger, nätporr, gaming och sociala medier. Det som är eller kan upplevas positivt kan vändas och bli problematiskt. Öppna och trygga samtal kan vara en hjälp att redan som ung göra bra och hållbara val för att må bra i livet.

Hej Anna Karin Herngren Wirdheim, du jobbar på Suntprat, vad är det?
– Med Suntprat vill vi sätta fart på samtalen om sådant som kan göra oss beroende, eller ta så stor plats i livet att annat blir lidande och vi mår dåligt. Det kan vara alkohol, droger, nätporr, gaming och sociala medier. På vår hemsida finns information och checklistor för den som har funderingar kring beroende och på vår instagram @suntprat finns mer tips.

Vem ligger bakom?
– Två organisationer med kristen grundsyn, Hela Människan och Equmenia, tillsammans med Arvsfonden. Men materialet är till för alla, oavsett tro och läggning!

Kan ni hjälpa mig som ungdomsledare att prata om beroende i min grupp?
– På Suntprat.se hittar du material, förslag på böcker, länkar till poddar och annat. Inom kort kommer vi också lägga upp en ledarutbildning på sidan.

Kan jag träffa er på riktigt?
– Du är jättevälkommen att träffa oss på scoutlägret Prisma den 21–27 juli i Mohed, Söderhamn! Där kommer vi göra flera aktiviteter, bland annat med hjälp av samtalskortleken. Det blir föreläsningar och upptäckare och spårare kommer jobba med bordsrollspelet Drömprojektet. Vi kommer också ha en husvagn på plats, där du kan prata med en diakon eller präst som förstås har tystnadsplikt.

Läs mer

www.suntprat.se
www.dromprojektet.se

Senaste artiklarna