Äventyr kroppen

Träna för att orka mer på scoutlägret

27 maj, 2019

Att åka på scoutläger kräver förberedelser. Du ska ha koll på din utrustning och din packning, men du behöver också se till att vara fysiskt förberedd. Då får du en så rolig lägerupplevelse som möjligt!

Alexandra Röjder vet vad det innebär att göra sig redo för ett stort läger. Hon har varit avdelningsledare på två världsscoutjamboreer och i sommar åker hon till Nordamerika som avdelningssupport.

– Jag och de andra i den här funktionen ger stöd till alla avdelningsledare så att de i sin tur kan göra deltagarna trygga och redo för ett stort äventyr, berättar Alexandra.

Som till exempel att träna för att förbereda sig på att det kommer att bli en fysiskt krävande upplevelse.

– En världsscoutjamboree är ingen charterresa och det krävs en insats från en själv. Man behöver bära kunna bära sin ryggsäck ganska långa sträckor och det är stundvis tungt och jobbigt att åka på såna här läger, förklarar Alexandra.

På världsscoutjamboreen i Nordamerika kommer deltagarna att behöva ta sig till fots mellan aktiviteterna.

– Vissa dagar kanske det är en aktivitet åtta kilometer bort och då ska man gå dit med sin dagspackning. Aktiviteten kan vara att man ska upp på ett berg och sen är det dags att gå de åtta kilometrarna tillbaka igen!

Att det blir en fysiskt ansträngande världsscoutjamboree beror både på själva lägerplatsens utformning, och på att scouting i andra delar av världen ofta har aktiviteter som är fysiska utmaningar.

– I den svenska scoutrörelsen jobbar vi mycket med att scouting ska vara för alla, att alla ska kunna vara med. Det innebär att vi inte bara erbjuder arrangemang som är för de som gillar att gå långt, bära tungt eller klättra. Vi fokuserar ju också på samhällsengagemang och kultur, säger Alexandra.

Att det är så tycker Alexandra är positivt. Men det innebär också att det kan bli en ganska stor kontrast för en del svenska scouter att åka på internationella arrangemang.

– Vi behöver vara öppna och ärliga med att de ofta är fysiskt krävande. När vi ökar insikten hos deltagarna så undviker vi att scouter kommer med dålig utrustning eller inte är beredda på att bära. På så sätt bygger vi en bas för att upplevelsen inte bara ska bli jobbig, utan också positiv.

Ibland kommer det så klart stunder när man känner att orken tryter, oavsett hur förberedd man är och hur mycket man tränat.

– När det finns en grundtrygghet i gruppen, bland scouter och ledare, så ska man alltid kunna känna att det är okej att ta en paus och säga nej till aktiviteter. Där har man också ett eget ansvar att i förväg fundera kring sina behov av till exempel sömn och mat. När man är borta länge och hela tiden är omgiven av många människor, då är det viktigt att ha koll på sina grundläggande behov.

För hela grejen med att förbereda sig fysiskt och mentalt handlar om att man ska få ut så mycket som möjligt av ett scoutäventyr.

– Genom att träna så kommer du att orka mer och kunna ha roligt. Dessutom kommer du att få uppleva att du klarar mer än du tror, säger Alexandra.

Alexandra Röjder

Ålder: 27 år.
Gör till vardags: Jobbar med djurskydd på Länsstyrelsen.
Scoutengagemang: Avdelningssupport för den svenska kontingenten till världsscoutjamboreen och medlem i Scouternas arrangemangsgrupp.
Min roligaste träning: Att lyfta tungt på gymmet och att utmana mig själv att lyfta tyngre.
Bästa träningstips: Hitta en träningskompis och utmana varandra. Vem av er kan gå en viss sträcka med packning på kortast tid?
Ser jag fram emot i sommar: Att åka på världsscoutjamboree och få se både ledare och deltagare växa under resans gång. Det är därför jag håller på med scouting.