Aktuellt psykisk ohälsa

Fyra tips som hjälper dig att vara en bra kompis

28 maj, 2019

Ibland räcker det att bara finnas där, visa att du lyssnar. Men ibland kan ni behöva hjälp utifrån. Vi listar bra tips för att vara en schysst kompis och var det finns professionell hjälp att få.

Hur upptäcker jag att någon mår dåligt?
Du kanske har en kompis som inte verkar må bra? Eller någon i din närhet som förändrats mycket på kort tid, och till exempel plötsligt blir arg för ingenting, skolkar, håller sig undan, börjar hänga med kompisar som dricker alkohol eller ofta är ledsen? Det är svårt att upptäcka psykisk ohälsa, men dessa är vanliga tecken på att något inte står rätt till.

Vad kan jag göra när jag misstänker att min kompis inte mår bra?
Välj ett tillfälle när ni inte riskerar att bli avbrutna, berätta att du är orolig och fråga hur kompisen mår. Ställ inte tusen frågor, berätta bara vad du ser och att du finns där om hen vill prata. Var beredd på att lyssna utan att avbryta och visa att du vill hjälpa till på kompisens villkor.

Men tänk om det blir helt fel då?
Det ÄR jättejobbigt, både för dig och kompisen, och det finns ingen manual för hur man ska göra. Var beredd på att du kan bli både ledsen och arg för att du inte förstår eller vet vad du ska säga eller göra. Det viktiga är att din kompis märker att du bryr dig.

Ska inte vuxna sköta sådant här?
Många tycker att det är lättare att prata om jobbiga saker med en kompis än med en vuxen och ibland räcker det att sätta ord på känslorna för att må lite bättre – eller inse att man har problem som man måste få hjälp med. Ta kontakt med till exempel en skolkurator eller Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) om det är illa ställt. Även du som lyssnar kan få hjälp genom dem.

Hjälp för den som mår psykiskt dåligt

1177 – Hjälplinjen
Vårdguidens avdelning för psykisk ohälsa ger bland annat råd och stöd på telefon 0771-22 00 60. Alla som svarar är psykologer, socionomer, sjuksköterskor eller liknande. 1177.se

Bris