Bortsett från problemen med att frakta och montera den är studsmattan perfekt att sova på.

Prylar Testpatrullen

Test: sova i luften

28 maj, 2019

Ett superlyxigt trädtält, en studsmatta eller en uppblåsbar soffa? Att sova i eller på luft kan vara både vilsamt och utmanande – det vet medlemmarna i Örby scoutkår efter det tuffa testet.

Solen värmer och en och annan blå scilla tittar fram mellan torra löv i skogsdungen intill Örby scoutkårs lokal, söder om Stockholm. I dag har sex äventyrare – Oscar Hübner Tibbling, Saga Svennersjö, Gunnar Moberg, Fride Grandert, Oscar Olheden och Savannah Vinterhed – samlats för att testa om det går att få nattro i luften. Det är upp till bevis för två hängmattor, en uppblåsbar soffa, en studsmatta och ett så kallat trädtält.

Det är just trädtältet som väcker mest nyfikenhet hos testpatrullen. Tälten är utlånade av Järlindens scoutkår i Dalarna. Ledaren Mattias Öjenhed har kört från Falun för att hjälpa till och han har redan satt upp det ena en bra bit ovanför marken. Nu instruerar han gruppen för att få det andra på plats. Efter lite mixtrande med spännbanden är det dags att klättra upp.

– Håller det eller kommer vi att ramla ned? undrar Fride och svajar till där han står i tygstegen. Saga och Oscar Hübner Tibbling är redan uppe och har krupit ned i sina sovsäckar. Frides rörelser fortplantar sig i tygbubblan.

– Undrar om man vaknar varje gång någon av de andra vänder på sig? funderar Oscar.

Fride är äntligen på plats och konstaterar efter en stunds stillhet:

– Här blir man lugn. Det känns lite som att sväva faktiskt.

Lite motvilligt lämnar patrullen de höga höjderna för att ta sig an studsmattan.

– Den kanske inte är så praktisk på hajk. Men fatta vad coolt att ha med på ett läger! Man kan ju både hoppa och sova på den, säger Gunnar.

Bortsett från problemen med att frakta och montera den är studsmattan perfekt. Gruppen ligger tätt intill varandra på duken i sina sovsäckar. Det är bekvämt och mysigt. Men nu är det slut på vilan och dags att sätta upp de två hängmattorna. En trädgårdsvariant och en som är anpassad för hajker ska bedömas. Efter lite dividerande om hur de ska fästas, tar Oscar Olheden plats i friluftsmodellen. Han sveper duken runt sig som en kokong.

– Den är jätteskön! Jag känner mig som en fjäril i en puppa.

Snart är alla överens: Den här hängmattan är en hit. Lätt att packa, sätta upp och skön att ligga i. Värre är det med den vanliga hängmattan. Den är visserligen bekväm att vila i, men fungerar knappast som säng.

– Så fort man rör sig håller man på att trilla ur, säger Savannah. Det är precis vad som händer när Saga lägger sig tillrätta. Innan hon vet ordet av ligger hon på marken.

– Jag kan sova överallt – men inte om jag ramlar ned!

Slutligen har turen kommit till luftsoffan.

– Spring, spring, spring!

Gänget hejar på Saga som jagar runt för att samla in luft i den rosa struten som fladdrar bakom henne. Det krävs åtskilliga vändor för att lyckas skapa en bullig madrass av det hela.

– Jag är en korv i ett korvbröd, säger Savannah som kilats fast i ett av vecken.

När den provats av alla är enigheten stor: soffan passar bättre en solig dag på stranden än i en skog full av vassa kottar.

– Bäst var trädtälten. De var mjuka att ligga i, utsikten fantastisk – och man slipper myror.

Scoutshopens hängmattor hittar du här »