"Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara programledare för Sommarlov!" säger Markus Granseth.

Årets tema för Sommarlov är hjärnan.

"Nu är jag med i Älta scoutkår som ledare för min dotter. Det är så himla coolt att ge tillbaka allt man fick, för Scouterna är ju den bästa rörelsen i Sverige."

Aktuellt sommarlov

“Scouterna är en stor del av mig och har format vem jag är idag”

5 juni, 2019

Markus Granseth är känd från många program i Barnkanalen. I sommar gör han sin första säsong av Sommarlov – programmet för alla sommarlovsnjutare! Han är även scout och därför ringde två av Scouternas unga talespersoner upp honom för en intervju.

Kan du berätta om ditt uppdrag i Sommarlov?

Sommarlov är morgonprogrammet som bjuder på äventyr och spännande fakta hela sommaren. Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara programledare för Sommarlov! Jag har tittat på programmet som barn och har därför en relation till det. Det är fantastiskt att starta dagen med en smörgås framför programmet, och det känns magiskt att kliva in i det på ett vis. Jag är lite pirrig och spänd på ett bra sätt! Det är en hel del nya människor, men jag känner några sedan tidigare. Jag har heller aldrig jobbat i Malmö så länge som jag ska göra nu.

Vilken gäst ser du mest fram emot att ha med i programmet?

Jag vet inte riktigt vilka som ska vara med eller vad jag får säga, men en favorit är Hasse Andersson, så jag hoppas att han kommer!

Du har jobbat mycket som programledare?

Jag började som programledare i Bolibompa när jag var 22 år. Innan det hade jag jobbat i radio med ett program som hette “Radiomatch”. Medan jag ledde Bolibompa gjorde jag också ett program som hette “Hemliga Klubben med tant Lyckra”. Andra program som jag har gjort är talkshowen “Kvällsshowen”, “Morgonshowen”, “Random mix” som var ett ungdomsprogram, ” och “Sagomattan” som var ett fantasiprogram där man hittade på en egen berättelse. Sagomattan blev sen en film. En tid har jag även jobbat för Världens Barn som utsänd reporter i Tanzania. Jag jobbar också mycket bakom kameran med sådant som man inte ser. Då är jag producent för tv- och radioprogram.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Själva jobbet är så himla kul – att skriva manus och förverkliga idéer. Och det teamwork som blir när man gör allting med andra, det är alltid ett lagarbete precis som med patruller i Scouterna! Att möta publiken är alltid lika roligt, att få träffa dem som tittar på programmen och som det betyder något för. Det kan också vara jobbigt att göra tv. Det kan vara slitigt, man har stora väskor med utrustning och det kan vara långa sträckor och långa dagar. Det är tuffare än vad folk tror. Det är ett superkul jobb som kan vara hårt ibland, men de bra delarna är absolut övervägande.

Du är ju scout, berätta lite om det!

Jag var med i missionskyrkans scouter som barn, och ända tills jag var över 20 år gammal. Scouterna betydde oerhört mycket i tonåren då jag var ute och scoutade jämnt. Vi sov i vindskydd i skogen nästan varannan helg! När jag flyttade till Stockholm tonades det ner, men nu är jag med i Älta scoutkår som ledare för min dotter. Det är så himla coolt att ge tillbaka allt man fick, för Scouterna är ju den bästa rörelsen i Sverige. Det är inget tävlingsfokus, utan man får samarbeta och vara ute med kompisar. Jag tror även att det är Scouterna som har gjort att jag började jobba med tv. Scouterna måste ju ändå vara en av de bästa tv-utbildningarna.

Vilket är ditt bästa scoutminne?

Alla lägerbål! Jag har dessutom varit lägerbålsledare många gånger. Man får en sån kick av att leda lägerbål för flera hundra, när man omsluts av en varm bris, och alla är på bra humör! En kul lägerbålsaktivitet som jag har gjort är att man sjunger en tandborstsång. Då står alla på ett led och så skickar man vidare tandborsten så den som är sist ska borsta med samma tandborste och dricka det äckliga tandborstvattnet.

Har du haft användning för din scoutbakgrund i din karriär, eller i ditt liv i stort?

Scouterna är ju den bästa utbildningen i livet, och det har gett mig så himla himla mycket! När andra i tv-branschen har hållit på med amatörteater har jag hållit lägerbål med 2000 i publiken som jag skulle underhålla. Scouterna är en stor del av mig och har format vem jag är idag ­­– jag är så himla glad för min tid i Scouterna!

Årets tema i Sommarlov är ju hjärnan. Hur kommer det sig?

Det som är så spännande med hjärnan är att den alltid med. Den är alltid där trots att vi inte ser den. Vi ser händerna och fötterna och tycker de gör fantastiska grejer, men inget skulle funka utan hjärnan. Och ingen vet exakt hur den funkar heller. Det gör den nästan ännu mer spännande! I programmet kommer det vara en del kluringar där man får öva hjärnan. Det kommer dessutom gäster som berättar om den. Trots att vi använder den hela tiden vet vi väldigt lite om den, och det är därför vi ska lära oss om den i Sommarlov! Jag själv går in för att hylla hjärnan.

Du gillar teknik, uppfinningar och vetenskap. Hur väcktes det intresset?

Något hände när jag var 6 år. Jag var i en stor butik med min familj och ville ha ett 9 Volt batteri. Batteriet var en grej full med kraft som jag inte alls visste något om. Efter det började jag spontant ta isär trasiga leksaker, koppla motorer och bygga om saker! Mina föräldrar gjorde en uppfinnarhörna i garaget åt mig där jag kunde hålla på. Jag hade en keps med fläkt på som blinkade, och jag älskade att bygga tjuvlarm! En gång kopplade jag om ett billarm så att tjuvlarmet gick igång när det ringde hemma. Då var jag 11 år, och det slog ut hela kvarterets telefonnät! Det kan ju bli fel ibland när man försöker fixa el utan att riktigt veta hur man gör, och jag fick lära mig att det kan göra ont ibland. Jag har sjukt mycket respekt för el idag! Jag avråder alla från att fixa med elektricitet själva hemma, det är viktigt att ha med en vuxen som vet vad hen håller på med! Det var när jag var 22 år och jobbade på Svt som jag fick nytta av alla intressen. Jag började bygga saker i tv som tittarna kunde göra hemma! Det jag gör är ju lekfullt och inte proffsigt, och det är lättare än folk tror att bygga saker – man kan faktiskt göra nästan vad som helst! Jag hoppas att folk blir intresserade av det jag gör i tv. Drömmen vore om någon blev ingenjör på grund av det man lär sig i Bolibompa!

Vad är det modigaste du har gjort?

Mod är att göra något som man inte trodde att man vågade. För att man känner att man måste vara sann mot sig själv, eller för att rädda en situation. Oftast är man ju inte modig, utan man försöker vara bekväm. Jag har varit modig när jag har sagt ja till läskiga uppdrag. Då växer man som människa. Jag har också använt mod för att säga ifrån när jag upplevt orättvisa, eftersom jag har väldigt svårt för när människor är utanför. Jag kommer ihåg en gång på en buss där några mobbade en kille och jag skällde ut dem, men jag skällde också ut alla vuxna som satt på bussen som inte verkade bry sig om killen som blev utsatt. Jag ser att man har skyldighet att agera, speciellt som vuxen. Efter den incidenten kände jag mig helt utmattad. Efter att man har vågat något kan det kännas befriande, men också som att man sprungit ett maraton, eftersom man har släppt ut så mycket känslor man hade inom sig. Man behöver lyssna på sig själv när man måste vara modig. Att vara människa är att misslyckas, därför får man vara glad och stolt de gånger man vågade.

Vad brukar du göra på sommaren i vanliga fall?
På sommaren är det lätt att tänka att man måste göra massa saker, jag tror att det istället är ett tillfälle att inte boka upp sig. Var bara spontan och ta det lugnt, kanske kan man åka och bada. Jag tycker om att låta tiden vara långsam och inte full med grejer, för resten av året är ju helt knökbokat! Då är sommaren som ett djupt andetag där man får kraft till resten av året. Jag gillar att hitta på saker med barnen. Vi brukar mest bara vara, kanske åka någonstans i Sverige. Det är roligare att göra saker ihop med vänner och familj.

Har du några tips på sommarlovsaktiviteter till Scouts läsare?

Mina tre bästa aktivitetstips till sommaren är att umgås med kompisar, vara vaken riktigt länge så man blir sådär fnissig och att äta riktigt mycket glass!

Om Sommarlov

Sommarlov sänds i Barnkanalen kl. 9.00 – 10.00 varje morgon med start den 10 juni. Eller SVT Play när du vill. Övriga programledare för sommaren 2019 är Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick.

Senaste artiklarna