Filippa Bendetce från Sköndals land- och sjöscoutkår föreläste om feminism och machokultur.

Tårtbakartävling var en av aktiviteterna under Pinglarr.

Aktuellt arrangemang

Stockholms pingligaste utmanare

5 juni, 2019

Att vara utmanarscout innebär att man kan ta del av arrangemang som andra utmanare anordnar. Ungdomsredaktörerna Agnes Comstedt och Alva Jansson är vana deltagare och bestämde sig för att berätta om arrangemanget “Pinglarr” i Stockholm som ägde rum i april.

Det är fredag eftermiddag och utmanarscouter från Stockholm droppar in i Årsta scoutlokal. Helgens arrangemang heter Pinglarr och anordnas av Stockholms Utmanarscouts Arbetsutskott. I stugans största rum står utmanare och pratar och skrattar med sina vänner. Snart drar den första aktiviteten igång. Det är speeddating och syftet är att scouterna ska få en möjlighet att prata med dem de inte känner sedan tidigare.

Vi pratar med Hanna Lövgren, 17, från Västertorp scoutkår som är en av arrangörerna. Vi frågar vad Pinglarr är och hon säger att det är svårt att definiera.

– Det är ett jättemysigt arrangemang där man får lära känna varandra och träffa andra scouter i sin egen ålder, men vi har också ett ‘woke’ tema där vi pratar lite om vad feminism och jämställdhet innebär, berättar Hanna Lövgren.

Filippa Bendetce från Sköndals land- och sjöscoutkår har bjudits in för att föreläsa om just det. Hon berättar om de olika delarna inom feminism och vad machokulturen innebär. Efter det får vi även göra en övning som kallas “privilegium-promenaden”. Det går till så att alla deltagare står på en rad till en början. Sen läser Filippa upp olika påståenden som prövar våra privilegier. Stämmer påståendet får vi ta ett kliv fram. När promenaden är slut får vi se hur långt vi kommit. Till exempel har de personer som identifierar sig som HBTQ+ stått kvar på en del frågor som de som identifierar sig som hetero och cis har gått fram på, och därför gått en kortare promenad. Syftet med aktiviteten är att vi ska bli medvetna om våra egna privilegier för att lättare kunna föra arbetet för allas lika värde framåt.

Namnet Pinglarr kommer från ordet pingla och att vara “pinglig”. Vad innebär då det? Kvällen bestod av alla möjliga aktiviteter, såsom tårtbakartävling, karaoke och nattfotboll. Även frivillighet är viktigt på utmanar-arrangemang. Man får välja själv hur man vill spendera kvällen, och det finns alltid ett gäng som sitter och snackar hela arrangemanget. Pinglighet kan alltså vara lite vad som helst, det viktiga är att man har roligt! Vi frågar några deltagare vad de tycker om aktiviteterna och vilken som har varit roligast. Så här svarar Gustaf Wessling, 15, St Görans scoutkår:

– Jag tyckte det var jättekul, riktigt roligt! Det bästa måste ändå vara nattfotbollen, när man inte såg någonting och bara sprang runt och sparkade på allt som rörde sig!

På lördagsmorgonen blir vi väckta av “pinglig” musik. Väl vid frukosten möts vi av en fantastisk frukostbuffé. Utöver den vanliga frukosten finns även flertalet tårtor uppdukade. Det är en av deltagarna som har gjort dem, och de är dekorerade till exempel med scoutliljan och jämställdhetssymboler. Dessa tårtor är långt ifrån nattens tårtor, som mer liknade bombnedslag.

Arrangemanget avslutas med gemensam städning följt av prisutdelning där pris för bland annat pingligast outfit och bästa städning delas ut. Glada scouter med en gnutta sömnbrist lämnar sedan scoutlokalen efter ett härligt arrangemang.