"Om man träffar en scout var som helst vet man att man har massor att prata om. Det skulle inte hända i kön på Ica direkt."

Inspiration Unga talespersoner

”Att Scouterna är så kända gör att folk lyssnar på vad vi har att säga”

19 augusti, 2019

Hadar Hardtmann jagade statsministern en hel dag under Järvaveckan i Stockholm för att ge honom 100 råd för framtiden. Möt en av Scouternas unga talespersoner!

Kan du berätta lite om dig själv, Hadar?

– Jag är 17 år och har gått ut första året på det estetiska programmet med musikinriktning. Jag hade inte riktigt någon plan för livet, så jag valde musiken. Det är en stor hobby. Jag spelar saxofon.

Hur blev du scout?

– Det är en rolig historia. Mina föräldrar tvingade iväg mig. Jag var tio år, hade slutat sporta och satt mycket stilla framför datorn. När jag kom till Scouterna fastnade jag direkt. Det visade sig att två kompisar i min orkester var scouter och vi hade väldigt kul.

Var det som du hade tänkt dig?

– Nej. Jag hade bilden att Scouterna var som orientering med karta och kompass i skogen. I verkligheten var det mycket mer äventyrsliv, och jag fick många nya vänner. Så fort man kommer dit blir man liksom infångad. Alla nya blir snabbt delaktiga.

Vad har du jobbat med som ung talesperson?

– Jag har framför allt jobbat med sociala medier, skrivit artiklar och kommunicerat scouting inåt, till andra scouter. Men jag var med på Järvaveckan, den politikervecka som äger rum i Stockholm innan Almedalsveckan i Visby. Där jagade vi efter statsministern hela dagen. Till slut fick vi träffa honom och ge honom råd. Vi hade med oss en lista med hundra saker man kan göra för en bättre värld.

Hur kändes det?

– Det var coolt. Jag var med även i Almedalen och det som slog mig då var hur kända Scouterna är. Väldigt många politiker och andra stannade och berättade om sina scoutminnen. Att Scouterna är så kända gör att folk lyssnar på vad vi har att säga.

Vad är det viktigaste du lärt dig?

– Att tillsammans är vi starka. Som ensam person är det svårt att blir hörd, särskilt som ung. Men Scouterna som grupp kan göra skillnad. Vi är många och respekten för oss är stor.

Hur har det påverkat dig personligen?

– Jag har blivit mer säker i vem jag är och tror mer på mig själv. Förut var jag väldigt tillbakadragen och blyg, utom kanske bland de allra närmsta vännerna. Nu är jag mer bekväm i offentliga sammanhang. Jag var konferencier inför tusen personer tillsammans med två andra scouter. Det var på Demokratijamboree i slutet av förra året. Det hade jag aldrig kunnat se framför mig. Jag är även med i en reklamfilm för distriktets sommarläger.

Jag är Hadar

Ålder: 17 år

Kår: S:t Örjans scoutkår, Borås

Det här visste du inte om mig: Jag skriver en bok där jag samlar Ernst Kirchsteiger-citat, ett för varje dag. Hans sätt att beskriva saker är väldigt komiskt.

Tre ord som beskriver mig som person: Disträ, glad och lätt flummig.

Gör om fem år: Spelar saxofon, mer än så vet jag inte.

Vad Scouterna handlar om för mig: Vänner. Jag har vänner i hela Sverige, och utomlands. Det är nästan som att man redan är vän med alla scouter som finns redan från början. Om man träffar en scout var som helst vet man att man har massor att prata om. Det skulle inte hända i kön på Ica direkt.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2018.