Inspiration fler ska få uppleva scouting

De scoutar på arabiska

19 augusti, 2019

Småländska Hultsfred var en av de kommuner som 2015 tog emot många ensamkommande tonåringar. Scoutkåren hade ingen avdelning för utmanare, men drog genast igång. Till första träffen kom 18 killar från Syrien, Turkiet och Irak. Hälften av dem hade varit scouter i sina tidigare hemländer.

Hej, Christian Nytorpet, ordförande i Hultsfreds scoutkår: Ni jobbar med mångfald på ett väldigt tydligt sätt. Hur började det?

– Vi har en ledare hos oss som ursprungligen kommer från Jordanien och en från Litauen. Det gör att vi kan kommunicera på flera språk och det har nog gjort det lättare att lyfta frågan. Men det var först efter 2015 som det tog fart, efter ett samtal från Hultsfreds gymnasium. Där gick några grabbar som hade hittat oss på nätet och var intresserade av att gå med i Scouterna.

Kunde ni ta emot dem då?

– Vid den tidpunkten hade vi ingen avdelning för utmanare. Så vi skapade helt enkelt en. Till första träffen kom det 18 killar från Syrien, Turkiet och Irak – det blev en full grupp direkt! Ungefär hälften av dem hade varit scouter tidigare. De träffades under nästan ett års tid och lärde sig om vårt svenska friluftsliv, gjorde värderingsövningar med mera. Men gruppen upplöstes när några inte fick uppehållstillstånd och andra var tvungna att flytta.

Vad lärde ni er av den erfarenheten?

– Väldigt mycket! Framför allt att vi inte hade lyckats med integrationen – det vill säga att blanda svenskar och invandrare i våra olika avdelningar, från de lägsta åldrarna upp till de äldsta. Så vi började diskutera mycket kring att vi måste spegla samhället bättre. Inte bara att man kommer från ett annat land, utan också att få med unga från olika samhällsskikt och från familjer helt utan erfarenhet från Scouterna.

Hur ser arbetet med mångfald ut i dag?

– Vi jobbar mer med att nå ut till olika grupper. Delar av vår hemsida är översatt till både engelska och arabiska. Vi är ute i socialt utsatta bostadsområden, besöker fritidsgårdar och ordnar aktiviteter.

Har det gett något resultat?

– Ja, absolut! I dag har vi flera barn med utländsk bakgrund i våra olika avdelningar. Det känns jätteroligt och är berikande på många sätt.

Hultsfreds scoutkår

Grundades: 1927

Antal medlemmar: 60

Avdelningar: Spårare, upptäckare, äventyrare och utmanare.

Håller till: I en egen scoutgård i utkanten av Hultsfred, Småland.

Aktuell med: Översätter sin hemsida till engelska och arabiska.

Läs mer om projektet Från flykt till trygg fritid »

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2018.