"Nu vet jag att det finns massor av unga som gör fantastiska saker, och det får mig att vilja göra mer" säger Scouternas unga talesperson Anna Svilling.

Inspiration förebild

”Jag har lärt mig säga emot”

19 augusti, 2019

I hettan under politikerveckan i Almedalen förklarade Anna Svilling tålmodigt för politiker och makthavare hur hennes generation mår, och vad som driver dem.

Anna Svilling är ung talesperson för Scouterna. Det har hon varit de senaste två åren. Hon har skrivit artiklar för tidningen Scout, träffat partiledare, varit i direktsänd tv och mött influencers. På vägen har hon fått nya perspektiv och lärt sig säga emot.

Hur är det att vara talesperson för Scouterna?

– Jag var först ungdomsredaktör för Scout och blev sen talesperson. Det är ett av de bästa besluten i mitt liv eftersom jag har träffat så många nya människor och lärt mig så mycket nytt. Sommaren 2018 representerade jag till exempel Scouterna på politikernas årliga samtalsvecka i Almedalen. Vi träffade makthavare och berättade om Lägereldsrapporten. Det är en undersökning som visar vad unga tycker och tänker om frågor som miljön, skolan och allas människors lika värde. Vi unga har också en röst. Lägereldsrapporten visar att bara 13 procent av barn och ungdomar upplever att politiker och makthavare lyssnar på deras åsikter.

Du har träffat makthavare – från Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt, till influencers som Linnéa Claeson, Margaux Dietz och cheferna på SVT och TV4. Lyssnade de på dig?

– Nja. Alla tog sig tid med oss och sa att de var intresserade. Men politikerna förstår självklart att det ser bra ut på bild, sen är det en annan sak om de verkligen lyssnar på det vi säger. Det senaste året har varit spännande eftersom Greta Thunberg har visat att det är möjligt för en ung person att göra sin röst hörd. Fortsätter vi att engagera oss kan mycket bli bättre och ju högre vi skriker desto mer kommer vi höras, för vi vill verkligen påverka.

Vilka frågor är viktiga för dig personligen?

– Som de flesta unga brinner jag för klimatet. Ärligt talat plågas jag av att tänka på hur lite vi gör åt klimatkrisen. Jag kommer ju att leva i den. Ingen ska ha sämre villkor bara för att de ser ut på ett visst sätt eller är födda på en viss plats. Det är också viktigt att alla unga får samma förutsättningar att lyckas i livet.

Vi lever i ganska turbulenta tider. Hur bevarar du hoppet och kämpaglöden?

– Jag vill välja att se vad som kan förbättras och vad som är positivt. När det kommer till hbtq-frågorna ser det bättre ut än någonsin. Och när det gäller klimatet är det viktigt att se att vissa saker faktiskt förändras till det bättre. Det viktiga är att kämpa vidare.

Har arbetet som ung talesperson påverkat dig?

– Jag har mognat mycket, men inte på ett jobbigt sätt. Jag har sett världen med nya ögon, fått nya perspektiv och utvecklats som person. Framför allt har jag träffat andra engagerade unga och blivit inspirerad. Nu vet jag att det finns massor av unga som gör fantastiska saker, och det får mig att vilja göra mer.

Hur får du tid med skolan då?

– Det gäller att prioritera. Även här har jag mognat och lärt mig att säga nej. Sen ser jag jobbet som ung talesperson som min fritid. Det är ju så kul, jag mår bra och blir peppad av det. Medlemsantalet ökar i landets scoutkårer.

Varför tror du Scouterna är så populära just nu?

– Scouter älskar att vara scouter. Vi är stolta och pratar mycket om det och bjuder med vänner. De som följer med tycker ofta att det är lika kul som oss. Det är inte pinsamt att vara scout längre. Man måste inte vara på ett visst sätt inom Scouterna och det är inte heller töntigt att vi är scouter.

Vad är det viktigaste du fått från Scouterna?

– I början var lekarna roligast, men när jag blev äldre gillade jag äventyr och utmaningar och att träffa nya människor lika mycket. En höjdpunkt var att vara med på det stora scoutlägret Jamboree17, då jag fick massor av nya vänner.

Jag är Anna

Ålder: 17 år

Kår: Vällingby scoutkår.

Skola: Norra Real i Stockholm, humanistisk linje med inrikting på kultur: ”kultur som i konst, men också i platser, folkslag, traditioner och saker som har påverkat människor”.

Intressen: Tycker om att ta det lugnt och se film och läsa, men även att vara omgiven av folk och testa nya saker i livet.

Tre ord som beskriver mig som person: Sprallig, nördig och hjälpsam.

Favoritmat: Nudlar.

Gör om fem år: Pluggar till SO-lärare.

Bästa scoutminne: En särskilt hektisk dag i Almedalen. Vi hade träffat makthavare hela dagen. På kvällen sprang vi runt i en lekpark och bara hade kul, jag gillade den kontrasten.

Vad Scouterna handlar om för mig: Gemenskap. Att träffa människor, nya och de man känt i jättemånga år. Det är också coolt att umgås både med ledare i 50-årsåldern och att själv vara ledare för 8-åringar.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2018.