Inspiration scoutförälder

”Min pappa blev scout!”

19 augusti, 2019

– Man sover dåligt och gör fullt med galna påhitt, säger Henrik Jordsten, 52 år. Han är kock och har levt som globetrottande dj. Men det är inte det han talar om nu, utan om det nyupptäckta livet som scoutledare.

Scoutledare? Nej nej nej…

Om någon för fem år sedan hade frågat Henrik Jordsten om han skulle bli scoutledare, hade han bara skrattat. Men så började sonen Olyver i Tors scoutkår i Torslanda. Det förändrade allt. Henrik Jordsten är kock. Innan han fick barn reste han halva jordklotet runt och jobbade bland annat som dj på olika klubbar. Nu har han alltså, till sin egen stora förvåning, gått och blivit entusiastisk scoutledare som tycker att det roligaste som finns är att åka på läger.

– Man sover dåligt, men det spelar ingen roll. Både ledare och ungdomar gör fullt med galna påhitt och har så himla roligt tillsammans, säger Henrik när vi frågar honom om vad det är som är så kul med att vara scoutledare.

Allt började med att sonen Olyver, då 8 år, ville gå med i Scouterna tillsammans med en kompis. Föräldrarna tyckte det var en bra idé, även om ingen i familjen hade haft någon kontakt med Scouterna tidigare. Tors scoutkår, som Olyver gick med i, arbetar aktivt för att locka med även föräldrarna i verksamheten, exempelvis genom att bjuda in föräldrar att följa med på läger.

– Jag hängde med på första lägret. Jag jobbar som kock till vardags och hjälpte till i köket på lägret. Jag fastnade direkt, fortsätter Henrik. Att han skulle haka på fullt ut var ändå ganska otippat, med tanke på att det där med att vistas i skog och mark inte stått särskilt högt på hans intresselista tidigare.

– Mitt intresse för friluftsliv var lika med noll. Men jag upptäckte lugnet det ger att vara ute i naturen. Det gör något med en att inte vara uppkopplad med mobiler och datorer. Man umgås mer och hittar på andra roliga saker, säger Henrik Jordsten.

Till en början visste han varken hur man knöt knopar eller gjorde upp eld. Men det betonade de andra ledarna att det inte spelade någon roll alls.

– Det enda som krävs är att man gillar att vara hyfsat social. Jag är övertygad om att alla kan bidra med något, inte minst att förmedla viktiga värden till barnen och ungdomarna. Det andra lär man sig med tiden, säger han. Det budskapet är Henrik i dag noga med att förmedla vidare till de föräldrar som tvekar om de ska våga engagera sig eller inte.

Om Henrik ändå ska ringa in det allra bästa med att delta aktivt som förälder i Scouterna, så är det att få umgås mycket med sin son och dela ett gemensamt intresse.

– Scouterna har absolut gjort att Olyver och jag har kommit varandra närmare. När vi är lediga kan bara vi två ta en kanot, paddla ut till en ö och sova över i tält en natt. Det är magiskt att få göra sådana saker tillsammans!

Henrik & Olyver

Ålder: 52 och 13.

Sysslar med: Henrik jobbar som köksmästare på en skola i Göteborg. Olyver ska börja sjuan till hösten (2019).

År i Scouterna: 5 år för båda.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2018.