Äventyr Testpatrullen

Testpatrullen granskar aktivitetsbanken

19 augusti, 2019

Scouterna har en skattkammare fylld av spring i benen, skaparlust och tankekrävande problemlösning. I det här numret av Scout testar Sjöfåglarna i Österåker Scouternas uppdaterade aktivitetsbank.

Luften är ljum och myggen dansar i kvällssolen som silar in mellan tallarna i skogen intill Hackstabacken i Åkersberga utanför Stockholm. Här har ett stort gäng upptäckare från Österåkers scoutkår samlats för att testa lekar, övningar och pyssel från Scouternas nätbaserade aktivitetsbank. Ingen av dem verkar lägga märke till de ettriga blodsugarna. Istället lyssnar scouterna koncentrerat när ledaren Sofia Waldén delar in dem i fyra grupper och berättar om de olika övningarna: Vika pappersflygplan, bygga torn, knyta knopar med godisremmar, hela havet stormar – fast tvärtom – och diskussionsövningen känsloträdet.

– Ja, jag vill, hörs det från olika håll och en skog av armar sträcks upp när aktiviteterna presenteras.

– Och efteråt ska vi säga vad som var roligast? undrar Jeremy som är ivrig att sätta igång.

En patrulledare utses i var och en av grupperna. Hen har i uppgift att sammanställa kompisarnas åsikter när lekarna ska utvärderas och betygsättas. Michelle, Anton, Morgan och Max samlar ihop sina grupper och springer till de olika stationerna. Linnea tar kommandot i Max grupp, som ska bygga ett torn.

– Vi måste hitta ett plant underlag och börja med det som är störst och stadigast. Det gäller att få det så högt som möjligt med hjälp av en samling udda prylar.

Snart växer en kreation upp av en tunna, klossar – och en stor sombrero (bredbrättad hatt).

En bit därifrån rör sig Morgans grupp till struttig musik runt stolar som har ställts i blåbärsriset. Det är dags för hela-havet- stormar. När musiken tystnar skyndar sig alla att sätta sig ner. Men i stället för att slå ut deltagare, som i den vanliga versionen av leken, gäller det att göra plats för alla – trots att stolarna blir färre och färre.

– Sätt dig närmare! Jag har knäna på ryggstödet, säger Jonathan.

Till slut har alla sju på något sätt lyckats knö in sig på en enda stol. Bygget av kroppar håller i ett par sekunder innan alla rasar ihop i en skrattande hög. – Vi kör igen, det här var kul, ropar Joaquin.

Inne i scoutstugan håller Michelles grupp på att skapa fantasifulla pappersflygplan. Flygförmågan varierar och efter ett par kraschlandningar mot väggen öppnas fönstret för att testa hur långt farkosterna kan nå.

– Kolla på mitt – det flyger aslångt, säger Elmer och ser hur det försvinner in mellan träden.

Där utanför i skogsbacken sitter Antons grupp i en ring. Det doftar av liljekonvalj, koltrastarna sjunger och ett lugn sprider sig i gänget. Tillsammans med ledaren Theresa reflekterar de över vad som har varit bra och dåligt med den här dagen.

– Fast den är ju inte slut än, påpekar Zion glatt. När känslorna ringats in, allt ifrån hunger till lycka är uppe för diskussion, skriver var och en ner sin känsla på en lapp som fästs i ett träd. Ingen får läsa. Lapparna är hemliga och tas ner efteråt.

Inför sista aktiviteten samlas alla grupper på gårdsplanen. Ett jubel bryter ut när alla förstår att knoptävlingen ska utföras med kolasnören.

– Får vi äta upp dem sedan? undrar Ingrid och studsar upp och ned på stället. Det utbryter intensiva diskussioner om vilka knopar de kan använda. Varje deltagare har två godissnören som de ska sammanfoga med varandras, men de får bara använda samma knop tre gånger. Den längsta skarvningen vinner.

– Gör pålstek, den är enklast, säger Tone och pillar försiktigt med remmen.

Snart märks hus kladdig och skör en godisrem är jämfört med en tamp. Ljudnivån är hög när resultaten mäts och vinnarna ska koras. De olika grupperna har lyckats bra. En del har många olika knopar, medan andra har fått till riktigt långa kedjor.

– Bra jobbat, allihopa – varsågoda och käka upp dem! Det är en uppmaning som inte behöver upprepas.

Med munnen full av kolasnören utbrister Jonathan:

– Får vi ett godismärke efter det här?

Gänget är överens: godisleken var bäst. Om de måste välja.

Testledare, patrulledare från Österåkers scoutkår:

Michelle, 11 år
Morgan, 11 år
Anton, 11 år
Max, 11 år
Scoutledare: Sofie Waldén och Theresa Åstrand

Scouternas aktivitetsbank

Aktivitetsbanken är öppen för alla som vill. Vill du lägga till en aktivitet? Det är lätt! Först behöver du skapa ett användarkonto. Läs mer på aktivitetsbanken.scouterna.se.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2018.