Att vara volontär på ett scoutcenter är ett bra sätt att träffa nya kompisar från andra delar av världen! Foto: Patrik Hedljung

STOR GUIDE: Åk på scoutäventyr som volontär

4 september, 2019

Många drömmer om att åka utomlands och vara volontär. Varför inte göra det som scout – och uppleva äventyr och få nya kompisar någonstans i världen!

Vill du få ett internationellt äventyr? Brinner du för scouting, och vill lära känna scouter från andra länder? Kanske kommer du ha några månader ledigt från skola och jobb? Då kan volontärarbete på någon av världens scoutcenter vara en idé för dig!

Runt om i världen finns mängder av scoutcenter som gärna tar emot glada och arbetsvilliga scouter som vill komma och hjälpa till. En tid som scoutvolontär innebär oftast nya vänner, äventyr i ett annat land och ovärderliga erfarenheter som kan hjälpa dig i både arbetslivet och privatlivet! Men var kan man jobba? Och när ska man söka? Att försöka hitta rätt scoutcenter kan kännas som en djungel med ansökningstider, framförhållning, olika länder och åldersgränser.

Till att börja med har de flesta center några saker gemensamt.

  1. Du måste vara 18 år gammal.
  2. Du måste vara medlem i en scoutorganisation. Många vill att du ska bevisa detta genom ett intyg. Det kan du ladda ner om du loggar in på Scoutnet. Är du medlem i en samverkansorganisation som inte har åtkomst till Scoutnet, hör av dig direkt till deras kansli.
  3. Du måste ansöka med ganska god framförhållning.
  4. Du får ingen lön under din tid som volontär, men får mat och husrum.

Sen finns det ju förstås många olika center att välja mellan. Det finns två världsscoutorganisationer, och det är ofta deras center som många känner till tänker på allra först. World Organization of the Scout Movement, WOSM, har ett center i Kandersteg, Schweiz. World Organisation of Girl Guides and Girl Scouts, WAGGGS, har fyra världsscoutcenter där du kan vara volontär: i Mexico, Storbritannien, Schweiz och Indien. Dessa listar vi först i guiden. Eftersom de drivs av WAGGGS fokuserar de ofta på ”girl guides and girl scouts” men de formella kraven på dig som ansöker är oftast bara att du ska vara medlem i WAGGGS eller WOSM, vilket alla medlemmar i Scouterna är, samt att du ska vara över 18 år.

Det finns också ett helt gäng andra center som också vill ha scoutvolontärer. Några av dessa listar vi senare i guiden, sorterat på vilket land de ligger i. Vad sägs om Portugal, Spanien, Tjeckien, Tyskland eller kanske Danmark?

Our Cabaña

Our Cabaña ligger i Mexico och de accepterar volontärer som är medlemmar i WAGGGS. Beroende på säsong, kan du komma till Our Cabaña i 12-24 veckor om du är över 18 år. De vill också bland annat att du har ledarerfarenhet och att du kan engelska eller spanska. Du får boende och mat när du jobbar och kan ansöka om resestipendium på upp till 750 brittiska pund för resan.

Deadlines:

Vinter/vår 2021: 2 januari till 1 maj 2021. Deadline för ansökan:  31 juli 2020

Sommar 2021: 25 maj till 5 september 2021. Deadline för ansökan: 15 december 2020.

Höst: 25 september till 30 november 2021. Deadline för ansökan: 28 februari 2021.

Vinter/vår 2022: 2 januari till 1 maj 2022. Deadline för ansökan:  30 juni 2021

Du kan också vara så kallad intern på Our Cabaña där du kan få jobba med Guest Services, Programme eller Marketing and Communications.

Datum och deadlines:
Januari-juni 2021. Deadline för ansökan: 31 juli 2020.
Juni-december 2021. Deadline för ansökan: 30 november, 2020.
Januari-juni 2022. Deadline för ansökan: 30 maj 2021.
Juni-december 2022. Deadline för ansökan: 30 november, 2021

Ansökan

Ansökan hittar du här >>

Pax Lodge

Pax Lodge ligger I London, Storbritannien, och tar också emot volontärer. Pax Lodge påminner om ett vandrarhem och här kan man vara volontär under 3-6 månader. Du får boende och mat betalt, samt kan få ett resestipendium på upp till 500 pund för resan dit och hem. Jobbet kan bestå av bland annat ta hand om frukost, tvätt, hjälpa gäster, hålla i program för gäster och ta hand om centrets shop.

Deadlines:

Deadlines för att ansöka är sex månader innan själva säsongen sätter igång och de ser ut som följer:
Vinter/vår: Januari-April
Vår: Februari-Maj
Sommar: Maj-september
Sommar: Juni-Oktober
Höst/Vinter: September-januari
Höst/Vinter: Oktober-Februari

Ansökan:

Ansökan hittar du här >>

 

Our Chalet

Our Chalet ligger i Adelboden, Schweiz och är ett scoutcenter omringat av sagolika alpmiljöer. Sedan 1923 har scouter från hela världen kunnat uppleva äventyr där, och för den som gillar skidåkning finns fantastiska backar inpå knuten i Adelboden. På Our Chalet kan man vara:

Deadline

Ansökningarna för att vara Our Chalet Assistant under vintern 2020 har deadline 1 maj 2020.
Vår 2021 har deadline 1 september 2020.
Sommar 2021 har deadline 1 november 2020.
Höst 2021 har deadline 1 februari 2021.

Ansökningstiderna för de olika rollerna som intern varierar, enklast är att kolla på listan som finns här. 

Ansökan

Ansökan hittar du här >>

Sangam

Sangam ligger i Pune i Indien och även dit kan man komma som volontär. Namnet Sangam betyder ”coming together” på sanskrit och centret ger scouter från hela världen möjligheter att mötas i en vacker miljö. På Sangam har de olika varianter av volontärer: Sangam volunteer och Sangam intern.

Sangam Volunteers tar hand om de internationella arrangemang som hålls på Sangam och för att vara det måste du vara 21 år eller äldre.

Säsongerna är 3,5 eller 5 månader långa, och deadline för att ansöka är 31 december året innan man vill vara där som volontär.

Sangam Intern är du i 5 månader, då du jobbar med att sköta centret på olika sätt. Deadline för säsongerna som pågår 1 juni-11 november 2021 och 20 november 2021-24 april 2022 är 31 december 2020.

Ansökan:

Ansökan hittar du här >>

Kandersteg International Scout Centre

Sedan 1923 har scouter kunnat komma och vara med om äventyr i Kandersteg, en liten by som ligger i de schweiziska Alperna. Om sommaren kommer tusentals scouter och har läger, och på vintrarna är det många som åker både längd- och utförsskidor där. Volontärerna kallas pinkies och kommer från hela världen. KISC har två olika typer av volontärer, Short Term Staff och Long Term Staff. Short Term Staff är du i tre månader, och jobbar med att driva centret och utföra de sysslor som säsongen kräver. Som Long Term Staff jobbar man med en specifik uppgift i 6-12 månader. Det kan vara allt från kommunikation till att sitta i receptionen eller ta hand om centrets shop.

Deadlines:

Vinter 2021: 5 december 2020-6 mars 2021 Deadline för ansökan: 30 juni 2020.

Vår 2021: 7 mars 2021-4 juni 2021. Deadline för ansökan: 23 september 2020.

Generellt stänger deadline för ansökan för att vara Short term staff cirka 5 månader innan säsongen börjar.

Vilka Long term staff-jobb som är öppna för ansökan varierar. Kolla vilka som finns här >>

Ansökan:

Ansökan hittar du här >>

PORTUGAL

I Portugal finns scoutcentrena Sao Jacinto och Drave.

Sao Jacinto drivs av cirka 30 volontärer mellan 18-30 år, som alla är scouter. Volontärsuppdragen sträcker sig över 2 perioder, 1-31 juli och 1-31 augusti. Som volontär får du mat och boende, samt olika aktiviterter. Läs mer om centret här >>

Drave har sedan 2001 varit ett scoutcenter för roverscouter, i en miljö med fantastisk natur. Centret drivs av scouter, och den som vill komma dit och jobba som volontär (i max fyra veckor i augusti) kan kontakta centret >>

SPANIEN

I Spanien finns scoutcentret Griébal. Dit kan du komma och vara volontär, och få jobba med bland annat att ta emot gäster, sköta om centret eller hålla i olika aktiviteter. Du får boende, mat och en dag ledig i veckan, samt en massa kul och nya vänner förstås! Läs mer om att vara volontär på Griébal >> (endast delar av hemsidan är översatt till engelska)

DANMARK

Naesbycentret ligger på Själland i Danmark och grundades 1983. I dag har de olika läger och aktiviteter på centret, som drivs av volontärer från Danmark och andra länder! På sommaren är det cirka ett hundratal scouter i volontärteamet. Vill du vara volontär på Naesbycentret kan du kontakta deras Booking officer. Läs mer här >>

Houens Odde är ett center som drivs av Danmarks KFUM-scouter. Förutom ett helt gäng danska scouter som är där och jobbar, drivs det också av internationella volontärer, både scouter och andra. Är du 18-30 år och vill vara volontär på Houens Odde i 2-12 månader kan du göra det via programmet European Voluntary Service (EVS). Läs mer om centret och programmet här >>

NEDERLÄNDERNA

Scoutcentret Buitenzorg ligger i den vackra skogen Vuursche i centrala Nederländerna. Sedan 40-talet har det bedrivits scoutverksamhet där, och idag erbjuder de massor av aktiviteter och lägerbål med upp till 1 000 personer! Alla som jobbar på centret är volontärer. På sommaren, särskilt i juli, vill de jättegärna ha internationella volontärer. Förutom att hålla i aktiviteter, välkomna gäster, sköta shoppen och annat får du chansen att upptäcka Nederländerna. Läs mer här >>

TYSKLAND

Vill du jobba på ett riktigt slott? På Burg Rieneck i Tyskland har du chansen! Slottet är ett scoutcenter dit scouter kan komma och delta i olika typer av program, till exempel en höghöjdsbana. På slottet finns anställd personal, och scoutvolontärer från olika länder i Europa. För att bli volontär på Burg Rieneck måste du vara över 18 år och kunna engelska. Boende och mat ingår i uppdraget! De har både längre uppdrag, på ett år, eller kortare uppdrag, mest vid sommarsäsongen. Läs mer här >>

Bucher Berg är ett scoutcenter med lägerplats i en solig dal vid floden Altmühl i Tyskland. Dit kan scouter komma för läger, för att uppleva idyllisk natur, träffa nya kompisar och göra roliga aktiviteter. Som scout kan man komma som volontär till Bucher Berg. Tyska volontärer är där ett par veckor, internationella volontärer oftast längre. De tar hand om centret, håller aktiviteter, står i centrets shop och hjälper gäster. Som volontär får du ingen lön, men du får mat, husrum, arbetskläder och fickpengar (70 euro/4 veckor). Bucher Berg börjar ta in ansökningar cirka 6-9 månader innan de håller sommarens internationella scoutläger – är du intresserad så håll utkik här >>

TJECKIEN

Scoutcentret Kapraluv mlyn vill ge barn och unga naturupplevelser i de fantastiska miljöerna kring centret. Även de tar emot volontärer via programmet Europen volutnary service (EVS). Du kan vara volontär i 6-12 månader, då du får lära dig mer om environmental education, naturvård, hantverk och annat. Läs mer om centret och ansökningstider här >>

Senaste artiklarna