Såhär såg en av de skolstrejker som anordnades 20 september ut. Bilden är tagen i Erlangen i Tyskland. Foto: Markus Spiske via Creative Commons

15-åriga Ella Scurani från Lund är en av de skolelever som strejkat för klimatet.

Ella skoltrejkar för klimatet

9 oktober, 2019

Att skolstrejka kan visa de vuxna att unga är engagerade och att klimatet påverkar deras framtid. Det tycker 15-åriga scouten Ella Scurani, från Scoutkåren Finn i Lund, som skolstrejkar för klimatet.

Vad är Skolstrejk för klimatet? Den började med att en 16-årig tjej vid namn Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen i hopp om att politikerna skulle göra mer för klimatet. Skolstrejken har spridits sig över världen och nu organiserar Fridays for future skolstrejker varje fredag på olika platser. Ella Scurani har valt att delta i skolstrejken vissa fredagar.

Varför skolstrejkar du?

– För miljön. Men också för att visa engagemang och för att visa de vuxna att vi finns och att det är våran framtid.

Hur reagerar omgivningen på att du strejkar?

­– I min klass så var det många som sa att man inte kunde göra så och att jag bara gör det för att skolka. Andra har reagerat positivt och det är ju kul, men jag får mest dåliga reaktioner, tyvärr.

Tror du att vi unga kan göra skillnad?

– Absolut! Vi har redan börjat göra skillnad. Vi har visat att vi vågar stå upp för våran framtid och vi börjar fatta att det vi gör med vårt klimat och vår framtid är fel.

Vad gör du själv för klimatet?

– Jag tänker mycket på det och jag tror att det är viktigt att man har det i huvudet och tänker på det. Sopsorterring, att inte använda så mycket vatten och köpa second hand är också grejer jag gör. De små sakerna gör också skillnad, man börjar smått och så blir det mer och mer.

Fakta:

Skolstrejk för klimatet
I augusti 2018 började Greta Thunberg skolstrejka. Hon satt utanför riksdagen varje dag fram till valet 2018. Hennes mål var, och är, att svensk miljöpolitik ska leva upp till Parisavtalet (ett avtal från som reglerar vad som ska göras för att förhindra klimatförändringarna). Efter valet fortsatte skolstrejken varje fredag, och bit för bit spreds den över världen. Under parollen ”Fridays for future” började barn och unga runt om i världen ansluta sig till strejkerna, och flera globala skolstrejker har genomförts. I september genomfördes två storstrejker, bland annat i Sverige.

Foto från Erlingen: ”Global Climate Strike 09-20-2019” by Markus Spiske via ”CC BY 2.0″