Äventyr test

Testpatrullen testar friluftsstrumpor

17 oktober, 2019

Sommaren är fortfarande varm när fem Upptäckarscouter träffas på Scoutängen i Klagshamn en kväll i augusti. Gräset har vuxit högt och taggiga björnbärsrevor sticker upp här och där. De sticks och de rivs. Men det är inte något problem för scouterna, som är väl utrustade med rejäla skor eller kängor och gör sig redo för att testa olika strumpor.

Efter en lång skoldag är det bäst att börja med ett uppfriskande fotbad. Fötterna tvålas in, tvättas av och torkas ordentligt innan strumporna tas på. Nu är fötterna fria från svett och då är det lättare att känna hur strumporna egentligen känns. När du är ute och vandrar är det viktigt att lufta och byta strumpor ofta, annars gör svetten att du blir kall och fryser.

Ledaren Henric ser till att fem olika par strumpor fördelas på tio fötter. Där sitter Truls med en grön socka på ena foten och en blå raggsocka på den andra.

– Oh, känn så mjuk den gröna är, säger Truls helt lyriskt.

– Jag får nästan inte plats i kängan med den här tjocka raggsockan, säger Elsa och kämpar ner foten i kängan.

Det fnissas och snackas om de olika strumporna. Är den rosa bättre än den svarta eller den gröna? Ett par är så pass stora att ledaren Henric får ta på båda strumporna och bedöma hur de är.

Komfort och passform ska testas först, alltså hur skön strumpan känns att ha på foten och hur bra den sitter när foten är i rörelse. Detta testas självklart med en vild runda på Scoutängen.

– Kom igen, scouter! Upp och ner över huggstubben, peppar Henric när testpatrullen skrattande springer runt.

Till slut får de pusta ut och fundera på hur bra de två olika strumporna de har på sig verkligen är. Sitter de bra? Är de fortfarande sköna? För nu är fötterna varma i kängorna.

Nästa test blir dock avkylande. Hur skulle de kännas under en kall vinterhajk? Kängorna åker av och testpatrullen ställer sig med strumporna direkt på kylklampar.

– Åh, så skönt! Nä, jag känner inget än, säger Maja när hon balanserat någon minut.

– Jo, nu känner jag igenom den ena!

Testpatrullen håller ut ett bra tag och jämför vilken fot som blir kall fortast. De två strumpor som innehåller 90 och 70 procent ull håller kylan ute längst. En duschflaska åker fram och strumporna duschas under några minuter. Efterhand börjar fukten krypa igenom sockorna och än en gång kan testpatrullen konstatera vilken strumpa som klarar testet bäst. Här verkar det som att de strumpor som innehåller mest akryl eller polyamid klarar sig längst.

Scouterna gör upp en eld och sätter sig och torkar sockorna.

– Det här var faktiskt roligt att testa och mina två strumpor var så olika, konstaterar Astrid.

De funderar lite över strumpornas utseende och hur prisvärda de är. Enligt de flesta är den svarta ullstrumpan med Scouternas logga helt klart snyggast. Priserna varierar från 50 till 145 kronor, förutom mormors gamla stickade strumpa som ärvts och inte kostat något. Den billigaste köpestrumpan visar sig vara annat än sämst, den platsen tilldelas faktiskt den strumpa som är dyrast.

– Det här var kul, men jag är faktiskt rätt trött i fötterna nu, säger Jacob med ett leende när han släcker elden och packar ner kåsan.

Medlemmar i Klagshamns scoutkår:

Astrid Kofoed Hansen, 11 år

Elsa Roslund, 11 år

Jacob Borg, 11 år

Maja Isacson, 11 år

Truls Formare, 11 år

Scoutledaren:

Henric Isacson

Detta är en artikel från tidningen Scout nr 4 2019 .

Senaste artiklarna