Aktuellt Intervju

Jon Henrik Fjällgren: ”Utan fjället är jag inte hel”

4 november, 2019

Jon Henrik Fjällgren är artist, miljöaktivist och arbetar mot våld och mobbing. För honom har det aldrig varit ett alternativ att försöka vara som ”alla andra”. Det har kostat på. Men det har alltid varit värt det.

Du pratar ofta om att ditt ursprung har präglat dig, berätta! – Jag föddes i Colombia och tillbringade mina första sju månader på barnhem eftersom mina biologiska föräldrar inte kunde ta hand om mig. Jag adopterades och hamnade i Mittådalens sameby i Härjedalen, är upp-vuxen i en samekultur och har indianblod i ådrorna. Jag identifierar mig starkt med att vara en del av en ursprungsbefolkning. Ända sedan du slog igenom som artist har du jobbat för att göra världen till en bättre plats. På vilket sätt engagerar du dig? – Jag jobbar inom FN mot de globala målen, där klimatet och miljön är en viktig del. Jag är också aktiv i en organisation som heter Orange Day MC som jobbar mot våld och mobbning. Jag pratar mycket om mobbning, bland annat eftersom jag själv har blivit mobbad. Var tror du att ditt engagemang kommer från? – För oss samer spelar naturen en mycket stor roll. Vi vårdar och vördar naturen, eftersom många av oss lever av den. Alla på jorden är beroende av naturen, men många samer lever fortfarande ute i naturen, dygnet runt, hela året. Vi ser hur skogen skövlas, hur det påverkar hela kretsloppet och hur klimatet förändras. Du jobbar även som renskötare, ett hårt och tungt jobb. Varför ägnar du dig inte enbart åt musiken? – Det vill jag inte! Jag behöver mina fjäll och mina renar för att överleva. Jag behöver vara nära renarna. Ibland känns det som om jag är mer ren än människa. Och utan fjället är jag inte hel. Du lever i en machokultur där normen är att inte visa känslor, ändå har du valt att öppet prata om psykisk ohälsa, varför? – Det är först när du pratar om det som du kan börja må bättre! Att vara tyst hjälper ingen. Och, tro mig, du är aldrig ensam om att känna dig ledsen eller deprimerad! Det är många barn och unga som mår dåligt idag. Vilka råd vill du ge till dem?– Prata med någon som du litar på. Var inte tyst. Det är många barn och unga som mår dåligt idag. Vilka råd vill du ge till dem? – Prata med någon som du litar på. Var inte tyst. Det finns alltid hjälp att få och du behöver inte gå runt och må dåligt.

Jon Henrik Fjällgren

Gör: Artist, renskötare och  miljöaktivist. Ålder: 32 år. Kommer från: Monotoya  i Colombia. Bor i: Härjedalen. Det här visste du inte:  Jon Henrik älskar att köra  motorcykel och är grym på  att laga mat! Instagram: @jonhenrikfjallgrenofficial

Senaste artiklarna