"Det är väldigt annorlunda natur på Island och det är häftigt att uppleva.”

Bild på påskägg med visdomsord.

Aktuellt Äventyr

Gränsöverskridande äventyr på Island

6 november, 2019

Vad händer när du blandar 52 svenska ungdomar med sagolik natur, några isländska scouter och massor av fartfyllda aktiviteter? Svaret är Islandslägret 2019 – ett unikt samarbete över både kår- och landsgränserna.

52 förväntansfulla scouter och 8 ledare från 5 östgötska scoutkårer har precis anlänt till Island. Naturen ser annorlunda ut – svarta stenar med ilande grön mossa, få träd och karg mark.   – Vi trodde att det skulle vara fler berg och blev förvånade över det platta land­skapet. Vi kan nästan se horisonten där borta, säger Oscar Hägg, 17 år, från Kärna scoutkår. Han får medhåll av kompisarna Carl Mattsson, 16 år, från Valla scoutkår och Axel Sandberg Gjessing, 15 år, från Berga scoutkår. – Det är väldigt annorlunda natur på Island och det är häftigt att uppleva, säger Axel. – Och det är väldigt lite bebyggelse, lägger Carl till.

Det här är den fjärde resan i raden som de östgötska kårerna gör tillsammans. Målet med resan är att lära sig mer om landets kultur, natur och om den inhemska scoutingen. Utbytet med lokala kårer är en viktig kugge – både uppstyrda möten mellan scouterna, och mer informella träffar där de får chans att bara prata med varandra.– På min lediga dag skulle jag egentligen gå på stan i Reykjavik men butikerna var stängda, så jag följde med en av de isländ­ska scouterna till en hemlig grotta, berättar Björn Mattson, 17 år, från Valla scoutkår. I piskande regn och stark blåst gick de mot grottan som bara var märkt med en påle och en färgad stenhög. De fick vandra en bit för att komma fram och blåsten ryckte tag i dem så pass mycket att det var svårt att gå. – Då förklarade den isländska scouten att man ska gå ”the icelandic way” vilket innebär att du går böjd 90 grader för att slippa få regnet och blåsten i ansiktet, berättar Björn.

Bild på berget Kirkjufell.

Bild på Kirkjufell – Islands mest fotograferade berg, som syns i tv-serien Game of Thrones Foto: Emil Annetorp

Förberedelserna inför resan har pågått i flera månader. De svenska kårerna har bland annat haft en gemensam förträff, där de fick lära sig mer om resmålet. Just den gången gästade Nanna Hermansson, en författare med isländsk bakgrund, som berättade mer om landet och om dess historia, klimat, vägar och mat. – Vi fick veta att man måste testa att äta fisk här, det är en lokal specialitet. Men i fiskväg har vi hittills bara ätit en slags fiskbulle, säger Anna Bullat, 16 år, från Valla scoutkår.

De föregående resorna  har gått till Goor som ligger i Nederländerna, Berlin i Tyskland och den senaste till Budapest, Ungerns huvudstad. Då har fokus mesta­dels legat på den kulturella upplevelsen. Den här gången är det naturen som ska stå i centrum. –  Innan vi åkte hoppades jag på att få vandra en del, just för att få uppleva natu­ren. Och resan lever definitivt upp till mina förväntningar. Vi tillbringar så gott som all tid utomhus. Ja, förutom när vi lagar mat och sover, säger Oscar. Varje dag får scouterna välja mellan olika aktiviteter – varför inte vandra i grottor, be­söka vattenfall, bada i varma källor, åka på valsafari eller rida islandshästar?

Bild på Islandshästar

Foto: InspiredbyIceland

Scouterna går upp tidigt på morgonen för att komma iväg i tid och har sedan ett fullspäckat sche­ma med sociala aktiviteter ute i naturen. I bilen på väg till dagens äventyr spelar de musik, pratar och sover. Tyra Hammar, 16 år, från Valla scoutkår, valde att rida islandshäst en av dagarna. – Det var väldigt roligt, en ny upplevelse! Samtidigt som vi red fick vi också uppleva det häftiga landskapet. Vi hade bra guider med oss som berättade om djurlivet. Vi såg bland annat ripor, säger hon och fortsätter: – Vi red på en grusväg och på ena sidan av vägen låg ett stort fält med stora svarta lavastenar. Det var häftigt att se! Ett annat gäng valde att besöka lava­grottor för en heldag med äventyr i stället.

– Det var jättecoolt och det var så intressant att se den avsvalnade lavan. När lava stelnar så gör den det i formationer av fem- och sexhörningar, berättar Anna Bullat. – Det gick ganska snabbt att besöka grottorna så vi åkte sedan vidare och till några varma källor, berättar Axel.

Elliot Karlsson , 12 år, från Motala scoutkår, är på sin första scoutresa och berättar att gemenskapen bland scouterna är fantastisk:
– Det bästa är att få ha roligt med sina vänner, säger han.
Även Anna Bullat är på sin första resa och instämmer:– Med scouterna blir resorna väldigt roli­ga, jag hade inte tråkigt en enda gång och gemenskapen är verkligen det bästa med resorna, säger hon.

Bild på isländska scoutlekar

Flera av lekarna och samarbetsövningarna var helt nya för de svenska scouterna.

Många i gruppen tycker att de isländska scouterna är bättre på engelska än vad de inhemska scouterna har varit på andra re­sor. Det gör att det är lättare att kommuni­cera och leka obehindrat. Många isländska scoutlekar liknar dessutom de svenska, men de får också lära sig några helt nya.

– En del är på gränsen till våldsamma, det var en lek som var som ”under hökens vingar”, säger Axel och skrattar till. – Men man skulle lyfta upp en person och skrika ”British bulldog! One! Two! Three! ”, då någon blev tagen. Och det blev ju som att vi tacklade varann, fyller Tyra och Anna i.
En betydligt stillsammare upplevelse hade scouterna en annan dag: – Det var en morgon när några av oss ställde klockan på 05:00 på morgonen för att titta på soluppgången från ett berg bred­vid huset som vi sov i. Det var molnigt men vi gick upp i alla fall och satt tysta. Utsikten var väldigt fin. Det var verkligen mysigt. Det var så tyst att vi hörde en tupp som gal i dalen nedanför berget, säger Anna.

Islandslägret 2019

Längd: 6 dagar (inklusive resdagar) Deltagare: 60 personer (8 ledare).Scouternas åldrar: 12–17 år. Kårer: Valla, S:t Lars, Kärna, Johannelund, Berga, Kuddby och Motala. Sevärdheter/aktiviteter: Gullfoss, Skógafoss, Geysir, vandring och bad i varm bäck i Reykjadalur, lägerbål och lekar med isländska scouter i bergsstugan i Ulfljotsvatn, nedstigning i grottor i Raufarhólshellir, valsafari, museet Perlan, stadsvandring i Reykjavik och skojiga uppgifter tillsammans med isländska scouter.

Island_karta

Senaste artiklarna