Aktuellt advent

Bland kransar och ljus i Luleå

21 november, 2019

Tro det eller ej – julen närmar sig. För många scoutkårer innebär det julmarknad – och Tidningen Scout besökte Sunderby scoutkår utanför Luleå för att se hur de förbereder sig.

Inne i ”sågen” pågår bindandet av enriskransar för fullt. Där träffar jag kårordförande och ledaren Daniel Söderström som assisterar ett par utmanarscouter.

– Det har gått bra att göra kransar. Vi kommer väl upp i 60 stycken som vi säljer på skyltsöndagen och folkhögskolans marknad, säger han.

Under tre dagar har de flesta av Sunderby scoutkårs cirka 160 medlemmar, samt föräldrar och ledare samlats i husen som är belägna på ön Grundet i Luleälven.

Vad är roligast med tillverkningen här?

– Jag tror att vi som förening i området är ganska unik. Vi ber markägarna om lov att plocka enris och sen binder vi kransarna och stöper ljusen. Vi ser det som en punktinsats. Alla hjälps åt och så får vi in lite pengar till lägerkassan.

Kranstillverkning Sunderby Scoutkår

16-årige Elias Alm jobbar lugnt och metodiskt när han binder kransarna och delar med sig av ett tips: ”använd handskar”, vilket skyddar mot kvistar och kyla – termometern visar på drygt -11 grader denna novemberkväll.

Förutom kransbindning stöps det även ljus. Inne i scoutstugan är det varmt och det stöps i rask takt i stugans allrum

– Jag har stöpt ljus. Det är ganska enkelt, jag har gått ganska många år och gjort det, berättar 12-årige äventyrarscouten Maja Henriksson.

”Marsipangrisarna brukar ta slut”

Efter att ha passerat tillverkningen av domherrar i garn klättrar jag upp en våning och hamnar i ett rum fyllt av grisar. I marsipan. Familjen Engström hjälps åt att forma godsakerna som ska doppas i choklad. 12-årige Joar rullar, pappa Peter skär marsipan och 15-årige Astrid ansvarar för gjutningen.

– Marsipangrisar är inte det som ger mest, men det brukar vara populärt, säger Astrid Engström som kommer att vara med att sälja marsipangrisar, ljusen, kransarna och mycket annat.

Grisar som går åt.

– Alla kransar brukar gå åt och marsipangrisarna brukar ta slut. Ljusen gör vi väldigt många av och det kan vara kvar några – men då är det bara att ta dem till nästa år.

Flera kårer har julmarknad

Sunderby scoutkår står på Storgatan i Luleå centrum ”skyltsöndag” den 1 december och 7-8 december på Sunderby folkhögskola. Runt om i landet kommer flera Scoutkårer att delta på marknader. Här kommer ett urval:

Halmstads Östra scoutkår (7/12),  Wasakåren (8/12), Ludvika scoutkår (8/12), Önnestad scoutkår (7/12), Ekbackskyrkans scoutkår (7/12), Nosaby scoutkår har alla julmarknader den kommande helgen.