Varva ner som Trollbäckens scoutkår

21 november, 2019

”Wow – vad coolt!” Gången av värmeljus i den mörka korridoren väcker nyfikenhet. Temat för kvällens möte i Trollbäckens scoutkår är ”Våga chilla”. Yoga, te och avslappnade ansiktsmasker ska få kårens 37 upptäckarscouter att varva ned.

Emir är snabb på att smeta in hela ansiktet – och en bit av luggen med gryn- och yoghurtblandningen.
– Det är jätteskönt – och gott! säger han och slickar av smet från fingrarna.

Det är dock inte alla som är lika entusiastiska. Gustav och Hannes tittar skeptisk på kompisarna som en efter en får den vita blandningen i ansiktet. Vill man inte, slipper man.

– Jag har testat lermask en gång. Den blev jag faktiskt lugn av, säger Elma.
Det händer att hon känner sig stressad. Främst är det skoluppgifter som kan göra henne lite orolig. Scoutledaren Micke tror att deras verksamhet kan fungera som en ventil för många barn.
– Här får du vara som precis som du är. Det är inte samma krav på tystnad och prestation som i skolan. Jag tror att många av barnen mår bra av det.
Gruppen som ska göra eget te mixtrar med stormköken. Viggo och Signe kämpar med varsin ingefära.
– Vi får låtsas att vi täljer, säger Viggo och tar ny fart med skeden så att skalet flyger över bordet. Ingefäran får dra i det kokheta vattnet tillsammans med mynta, vanilj, citron och kanelstång. När vätskan har silats och svalnat lite är det dags för provsmakning.

– Det här känns som bra förkylningste. Det smakar jättemycket ingefära, säger Signe

– Det är jättegott och känns nyttigt. Perfekt om man inte har tepåsar hemma, säger Hilda.
Tekokarna fyller en bricka med kåsor och serverar till kompisarna som sitter på golvet och ritar mandalas.
– Jag har valt den här med keltiskt motiv, säger Victor som har färglagt merparten av en panter som växer fram i mönstrets virrvarr. Några har vänt på sina papper och börjat måla fritt på baksidan istället. Bland gänget som  har testat ansiktsmaskerna börjar den lugnande effekten klinga av och snarare ge myror i huden.
– Det kliar och det känns som om ansiktet ska spricka, säger Viggo. Nu vill alla tvätta av sig. Det blir stimmigt när maskerna ska väck och Hilda konstaterar:– Te och yoga är bra och avslappnande, men jag tänker då inte kleta in ansiktet i yoghurt när jag känner mig stressad.

Recept

Lugnande ansiktsmask
1–2 personer
Gör så här:Mixa 1 dl havregryn med lite vatten, tillsätt ett par matskedar naturell yoghurt och 1 tsk honung och rör runt. Smörj in ansiktet och låt torka i 10–15 minuter. Lägg gärna ett par skivor gurka på ögonlocket för extra avslappnande effekt.

Hälsote
2–3 koppar
Ni behöver: 2 kanelstänger 1 vaniljstång 1 handfull färsk mynta Några nypor saffran 2 skivor citron 2 st 2×2 cm bitar färsk ingefära Gör så här:Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans med 2–3 glas vatten. Koka upp och låt stå och dra så att alla smaker sätter sig. Drick och njut!

Slappna av med mandalas
Att använda sin kreativitet, koncentrationsförmåga och att göra en sak åt gången kan vara både rogivande och kul. Skriv ut några olika mandalas och låt alla färglägga varsin. På exempelvissupercoloring.com finns många olika gratismotiv.

Scouter som gör mandalas