Aktuellt advent

Lilla jul firades i Roslagen

11 december, 2019

Nästan alla i Södermalms scoutkår (Stockholm) har samlats på gräsmattan utanför Björkögården, norr om Norrtälje. Undantaget några ledare och föräldrar som förbereder julmaten samt tant Grön, tant Brun och tant Gredelin.

Sagotanter på språng.

Elsa Beskows sagofigurer var temat på årets” lillajul” – en hajk för hela Södermalms scoutkår som anordnas i andra advent sedan många år tillbaka.

– Först tänker man att det är så mycket som händer i advent, hur kan man ha en hajk i december? Sen så är man med ett år och så kan man inte sluta komma, säger Mia Lindskog som är avdelningsledare.

Hon och sonen Gustaf har varit med sen 2007.

Julbord är roligast, svarar båda i kör.

– Det är väldigt god mat och en väldigt trevlig stämning för att alla sitter och äter tillsammans, säger Mia och fortsätter:

– Jag tycker att det här med blandpatruller är roligast, de hänger ihop i alla åldrar.

Gustaf och Mia Lindskog

En fördel med lilla jul är att allting är väldigt inarbetat vilket gör att det inte krävs så många ledare.

– Jag blir glad åt våra utmanargäng som fixat allting, alla program, alla mejl, alla listor så har det varit ganska länge, berättar kårordförande Gustaf Lindskog.

Matlagningen leds av Mats ”Herman” Hermansson och till sin hjälp har han flera föräldrar och ledare.
– För deltagarna är det lite lyxigt att få äta tillagad mat inomhus. Annars äter de alltid utomhus, säger Mats Hermansson.

Mats Hermansson

Pyssel ute och inne

Decemberlördagen startade med pyssel inomhus och patrullerna gjorde egna medaljer. Sedan var det dags för gemensamma utomhusaktiviteter, såsom att klä en gran.

medaljpyssel

Dessutom sprang scouter i olika åldrar genom skogen för att samla ihop julkulor till tant Grön, tant Brun och tant Gredelin – men de fick passa sig för Farbror Blå och andra som försökte hindra dem.

Regnet hängde i luften denna gråa decemberdag, men när det började ösa ner hade alla hunnit in för att äta lunch – sedan väntade pyssel och bakning innan det vankades ett storslaget julbord.

julbord

Foto: Gustaf Lindskog