Aktuellt Musikhjälpen

Musikhjälpen – Toppengagemang i vanlig ordning

19 december, 2019

Scouterna var en av de insamlingar som samlade in mest pengar under Musikhjälpen 2019. Med drygt 220 000 kronor hamnade insamlingen på tiondeplats när insamlingseventet avslutades på söndagen.

– Vi är en ungdomsorganisation och vi kände väldigt mycket att det var därför vi ville engagera oss, sa Klara Åström, en av Scouternas unga talespersoner, till Sveriges Radio när hon gästade glasburen (se länk längre ner).

Musikhjälpen ägde rum på ”Kärlekens torg” i Västerås och Scouterna fick som enda utomstående vara på plats med sitt café, som hade en central roll. 18-åriga Ellinor Fält, från Tollarps scoutkår i Skåne och en av Scouternas unga talespersoner åkte upp och stod i caféet under evenemangets sista dagar.

– Det var verkligen jättemysigt och jag blir glad bara jag tänker på det. Det var väldigt varmt. Först och främst för att det var en värmefläkt och när man kom in kände man värmen och gemenskapen som Scouterna har.

Bild inifrån Scoutcafét

Bild inifrån Scoutcaféet. Foto: Scouter stöttar

Förutom att hjälpa till i caféet hjälpte Ellinor till med Facebooksidan för Scouter stöttar (som är ett nätverk som bland annat engagerat sig för Musikhjälpen) för att försöka mobilisera alla kårer i Sverige.

– Väl uppe i Västerås gjorde jag en bössa som jag döpte till Scouternas lilla, lila anka som helt enkelt var en WOSM-anka som jag lottade ut.

På tio timmar kom det in 2 304 kronor. Flera andra scouter engagerade sig också och startade egna bössor bland annat Scouterna i Hunneberg, Nynäshamns Scoutkår och Scouterna till minne av Henry Kimstål.

”Jag är sjukt stolt”

Temat för Musikhjälpen var ”Sex är inte ett vapen” och berörde sexuellt våld i krig och konflikter. När programledarna Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg sprang ut ur glasburen på söndagskvällen den 15 december hade det samlats in över 50 miljoner. Med caféet igång på torget under hela veckan och över 200 000 insamlade kronor hamnade Scouterna på en tiondeplats på insamlingslistan.

– Bara det gör en sjukt glad och stolt över att vara scout. Just att vi fick in så mycket pengar när det är ett så svårt tema som är tabubelagt gör att man blir generellt stolt över att vara med i organisationen och vara scout.

Vad var svårt med temat?
– Jag kopplar mycket tillbaka till förra året då temat var ”Allas rätt att fungera olika”. Det är ett öppet tema som berör alla i Sverige för att det är något vi kommer i kontakt med ofta och mycket. Sex i krig och att sex inte ska vara ett vapen är något som vi i Sverige inte kommer i kontakt med alls i samma utsträckning. Och som man ofta inte pratar om eftersom ämnet sex är tabubelagt.

Till sist har du något du vill tillägga?
– Jag vill ge en eloge till utmanarpatrullen Vintergatan från Landeryd scoutkår i Linköping. De var uppe under helgen och jobbade väldigt mycket och hjälpte till, det var väldigt fint.

Scouter i rutan

Musikhjälpen 2019 Sankt Olofs Scoutkår i Västerås #mh19 Västerås Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Sankt Olofs Scoutkår i Västerås
Foto: Sveriges Radio