Fackeltåg genom Nynäshamn.

Emilia Wahlström

Fackeltåg i Motala. Foto: Motala scoutkår

Aktuellt samhällsengagemang

”Ingen ska glömma Förintelsen”

29 januari, 2020

Under Förintelsens minnesdag visade många scouter sitt engagemang för människors lika värde och stod upp mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Den 27 januari besökte Tidningen Scout Nynäshamn där det anordnades ett traditionsenligt fackeltåg av Nynäshamns scoutkår.

Elden fladdrar i vinden från de facklor som ett 30-tal scouter, ledare och föräldrar bär, samtidigt som de tågar igenom centrala Nynäshamn. Fackeltåget anordnas sedan flera år tillbaka av Nynäshamns scoutkår för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari. Dagen uppmärksammas nationellt och internationellt till minne av att fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari 1945.

– Dagen är viktig för att man ska påminnas om det hemska som hände, för 75 år sedan just idag. Plus att det är ett perfekt tillfälle för oss scouter att hjälpa till med samhällsengagemang, vilket vi försöker göra så mycket som möjligt, säger Per Sjöden, ordförande i Nynäshamns scoutkår.

Efter ett par minuters promenad når fackeltåget sitt slutmål – Nynäshamns kyrka där en minnesstund kommer att hållas. Fackelbärarna ställer sig mittemot varandra och bildar en slags allé av facklorna.

nynäsbild

– Jag tycker att det är väldigt mysigt att vi står här. Det är eld och så blir det en parad upp så att man går igenom lågorna upp till själva kyrkan, säger 17-åriga scouten Erica Sjöden.

Varför tycker du att det är viktigt att Scouterna gör det här?

– Jag tycker att det är jätteviktigt för att vi vill uppmärksamma det hemska som hände och att vi står bakom att ingen ska glömma förintelsen.
Förintelsens minnesdag uppmärksammades runtom i landet, bland annat i Motala.

– Det är viktigt att uppmärksamma alla människors lika värde. Vi får inte hata och det är viktigt att prata och sprida det budskapet, säger Karin Staaf, ordförande i Motala scoutkår.

Förutom att Motala och Ekens scoutkår hjälpte till med eld och facklor – serverade de även korv och kaffe till deltagarna.

Karin Staaf berättar att mer folk än vanligt var på plats på Stora torget i Motala. Likt i Nynäshamn anordnades det ett fackeltåg och i Motala kyrka hölls det en minnesstund.

På Stora torget i Motala serverades det korv och kaffe. Foto: Ekens scoutkår

Se videoklipp från fackeltåget i Nynäshamn