Aktuellt friluftsliv

Lager på lager: ”Du ska kunna reglera din temperatur”

14 februari, 2020

Poängen med ”lager på lager” är att du ska kunna reglera din temperatur. ”Aktivitet och material styr valet av kläder, det handlar inte bara om att klä sig varm”, betonar Mikael Stark – friluftsutbildare och expert på hur du håller dig varm och torr inför dagstur och övernattning.

Mikael Stark har vandrat många mil i fjällen och övernattat utomhus både sommar- och vintertid. Han ansvarar för friluftslivsutbildningar vid Scouternas folkhögskola och är expert på vad som krävs inför dagstur och övernattning. Aktivitet, material och såklart väder styr val av kläder som håller dig varm och torr, säger Mikael:
– Vitsen med ”lager på lager” är att du ska kunna reglera din temperatur. Ett underställ behövs alltid under kallare månader, det transporterar fukt från kroppen till nästa lager. Fukt leder kyla – därför blir du kall om fukten inte leds bort. Understället, tröja och långkalsonger, ska helst vara i naturmaterial som ull och bambu eller syntet.

Vindplagg funkar alltid

Ytterlagret ska skydda mot vind och fukt. Ett tunt vindplagg kan användas året runt. Om det blåser, är fuktigt, och du planerar en dag ute där du inte rör dig mycket – då behöver du en ytterjacka som behåller din kroppstemperatur och inte släpper ut värme. Antingen en rejäl regnjacka i galon ytterst, med en jacka under, eller en funktionsjacka som är vindtät:
– Ska du sälja korv en dag i detta väder behöver du absolut ha raggsockor i ull och/eller en värmesula i skon som hindrar markkylan att vandra upp. I regnväder kan dock regnjackan bli väldigt varm om du rör dig mycket. Din ökade kroppstemperatur bildar fukt som inte släpps ut. Alternativet då är en funktionsjacka som släpper ut fukt och håller regnet borta, säger Mikael.

Vanliga ”lager-på-lager” missen

Fyra bomullströjor ovanpå varandra är ett vanlig tabbe inför första dagsturen, berättar Mikael. Familjen tänker att de har anammat ”lager-på-lager”-principen. Att klä sig efter denna princip handlar om möjligheten att reglera din temperatur – inte om att lyckas kränga på sig så många bomullslager som möjligt:
– Vanligaste misstaget inför första övernattningen eller dagsturen är att den mysiga kortärmade bomullströjan kläs på närmast kroppen. Sen åker understället på. Bomull är mjukt och skönt, men blir fuktigt och kallt om du blir varm. Fuktig bomull kyler din kropp. På sommaren däremot funkar bomull utmärkt.
Materialets förmåga att  behålla din kroppstemperatur, att transportera fukten vidare och värma luften mellan lagren, avgör valet av mellanskiktets plagg, fortsätter han. Lagret kan sitta lite lösare än understället, som ska sitta nära kroppen.
– Om du rör dig och blir varm, behövs dragkedjor och öppningar för att kunna släppa ut fukt och anpassa temperaturen.

Håll dig varm i sovsäcken

En mössa på vintern behövs nästan alltid för att behålla värmen – särskilt när du övernattar utomhus, hälsar Mikael, och förmedlar ett sista råd: – Byt om innan du kryper ner i sovsäcken. Lägg dig aldrig kall! Sovsäcken är inte varm – det är din kroppstemperatur som värmer luften inuti. Du måste vara varm, torr och mätt innan läggning!

Bild på Mikael Stark, friluftsansvarig på Scouternas folkhögskola.

Mikael Stark. Foto: Linnea Wedelin

Mikaels råd inför inköp

Fråga dig: Vad behöver jag? Vilken aktivitet ska jag utföra? Hur mycket rör jag mig? Se upp för fällan att köpa det butiken vill sälja! Handla miljömedvetet – undersök vilka avtryck plaggets produktion har på miljön. Välj dina inköp med omsorg – min favoritjacka har hållit i tjugo år.