Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin intervjuas. Foto: Jessica Segerberg

Scouternas Veronica Östervall intervjuas

Aktuellt inkludering

Barnombudsmannen hyllade Scouterna: ”Viktigt att få åka på hajker och lukta skog”

20 februari, 2020

Det var under ett seminarium i Stockholm som Scouternas inkluderingsarbete uppmärksammades av Barnombudsmannen Elisabeth Wallin. Samtidigt visar en ny undersökning att våra ledare har fått en större kunskap om ADHD och autism.

Seminariet ägde rum den 18 februari och anordnades av Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet som en del i lanseringen projektet Hela Spektrat – där målet är att fler barn med autism ska få tillgång till en givande fritid.

Scouterna var inbjudna att delta tack vare sitt framgångsrika arbete med inkludering och anpassat ledarskap.

Komikern Måns Möller och barnombudsmannen Elisabeth Dahlin, som båda är båda föräldrar till barn med autism, var några av seminariets talare. Den sistnämnde, som har ett barn som är scout, passade på att hylla Scouterna för deras inkluderingsarbete.

– Jag vill ge en eloge till scoutrörelsen. De tog emot med så öppna armar. Det är viktigt att få åka på hajker och lukta skog och rök.

Seminariets moderator, Jan Gradvall, frågade Scouternas talare Veronica Östervall varför verksamheten passar bra för barn med autism och asperger.

Veronica Östervall

”Scoutmetoden är stödjande”

–Vi har något som heter scoutmetoden som genomsyrar allt vi gör och där finns det många delar som är väldigt stödjande om man till exempel är autistisk. Vi träffas ofta varje vecka och mötena följer ofta samma struktur. Vi har någonting som vi kallar symboliskt ramverk. Att vi ofta jobbar med den fysiska världen för att skapa tydlighet, sa Veronica Östervall och fortsatte:

–En annan bra del är det vi kallar patrullen. Vi tror på den lilla gruppen och att jobba tillsammans en längre tid. Lär man känna varandra förstår man varandras styrkor och utmaningar.

Utbildning har gett resultat

Under 2018-2019 samarbetade Scouterna och Friluftsfrämjandet genom projektet Rätten till friluftsliv, för att förbättra tillgängligheten för barn och unga med ADHD och autism. Hittills har nära 1000 ledare utbildats i projektet som finansierades av Svenska Postkodlotteriet. Omkring hälften gick den webbaserade grundutbildningen Anpassat ledarskap.

Och en uppföljande Novusundersökning visar att utbildningen har gett resultat. Kännedomen om ADHD och autism har ökat med 6 respektive 5 procentenheter bland Scouternas ledare jämfört med 2018. 11 procentenheter fler ledare anser sig ha stor kunskap om hur man anpassar verksamheten för barn och unga med ADHD och autism.

– Vi är stolta över att redan nu kunna se att ledares kunskap har ökat med 11 procentenheter, säger Veronica.

Arbetet fortsätter

Men att arbetet med inkludering måste fortsätta. Sex av tio barn med autism har svårt att hitta fritidsaktiviteter som kan möta deras behov – det visar en annan undersökning som presenterades under seminariet.

Genom det nystartade projektet Funka olika i Friluftslivet, som är finansierat av Svenskt Friluftsliv, vill Scouterna fortsätta att arbeta med att göra friluftslivet mer tillgängligt för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), såsom ADHD och autism. Där kommer huvudfokus att vara på den lilla gruppen, patrullen.

Här kan du läsa mer om Anpassat ledarskap

Mer om Hela Spektrat och seminariet

Pressmeddelande Funka olika i Friluftslivet

Scouternas unga talespersoner intervjuar barnombudsmannen

Scouterna och Friluftsfrämjandet nämndes i SVT:s Morgonstudion (efter ca en timme och 51 minuter).