Hela upplevgänget.

Lunchpaus i stan.

Scouterna fick en guidad tur längs Amsterdams kanaler

Att få resa utomlands med scoutkompisarna är roligt.

Aktuellt Upplev

Scoutliv i Amsterdam

21 februari, 2020

Lägerliv i natur byts mot storstad och kultur. 26 äventyrare från Sverige åkte på scoutarrangemanget Upplev som tog dem till Amsterdam.
– Staden har lika mycket charm som en skogsglänta. Det är bara en annan typ av upplevelse, säger Alva Korner Westin från Drottningstadens kår i Lund.

Hela gruppen är samlad. De står tätt intill guiden som håller ut handen mot en av kanalerna som ringar in Amsterdams stadskärna. ”Hur djupa tror ni att kanalerna är?” Två, tre, två, två. Svaren ramlar in tills guiden nickar berömmande. Tre meter. ”Amsterdamborna brukar säga att kanalerna är tre meter djupa och består av en meter lera, en meter vatten och en meter cyklar.” Hela gruppen skrattar. Samtidigt tar en förbipasserande ung man ett djupt bloss och en doft av söt rök ringlar in över scouterna. Ulrika Koch, en av ledarna, hjälper guiden att förstå att det är dags att gå vidare. Hon har tidigare skämtsamt men med underliggande allvar berättat för gruppen om de tre förhållningsreglerna: Bli inte överkörda av cyklar, ramla inte ner i kanalerna och besök inga coffeshops.

Den guidade turen går vidare. På vägen till Rembrandts hus stannar alla plötsligt och fäster blickarna i backen. De har under förmiddagen, många med gråten halsen, besökt Anne Franks museum, gått genom den berömda bokhyllan som dolde den judiska familjens gömställe i över två år. Nu står de och tittar på  ännu ett spår efter krigsåren i Europa. Gatstenarna, så kallade snubbelstenar, är minnesmärken från Amsterdambor som mördats under förintelsen.

”Vi är lika mycket scouter i en storstad”

För Alva Korner Westin från Drottningstadens kår i Lund är stadsarrangemang en ny erfarenhet. Hon har hajkat omkring på Storvallen i Jämtland och varit på läger i Skåne och egentligen är scouting i stan ganska likt, enligt Alva.
– Det här är mer kultur och inte så mycket friluftsliv. Men scouterna är lite som en gemenskap, så länge man gör något spelar det inte så stor roll vad man gör. Vi är lika mycket scouter i en storstad. Det är bara andra saker man lär sig.

Felicia Möller från Hyby scoutkår håller med. Hon har gått på både sommar- och vårläger i Sverige.
– Det är inte direkt 100 procent friluftsliv men vi är ändå här som scouter och vill ha lika kul med aktiviteter och organisationstävlingar, säger Felicia som fortfarande är lite tyngd efter besöket på Anne Franks museum.
För henne är de största skillnaderna mot ett läger hemma i Sverige att man gör en lång resa, är borta en hel vecka och träffar scouter från hela Sverige.
– Det är trevligt med alla nya kompisar. Vi har kul! Det är också en allmänt cool upplevelse att åka till ett annat land utan sina föräldrar. Det är inte ofta man får en sådan chans.

Deltagarna tar en paus i stugan.

Paus mellan aktiviteterna

Behagligt varmt i stugan

Ett mindre jubel bryter ut när äventyrarna, en efter en, kliver in på hallmattan på sitt boende några kilometer söder om centrala Amsterdam. I morse när de vaknade var det fyra grader i stugan. Nu är det behagligt varmt. Uppblåsbara liggunderlag och sommarsovsäckar ligger utspridda över golvet. På schemat står programpass innan middagen serveras. På Upplev jobbar scouterna med programmaterialet Action on Body Confidence från Världsflickscoutförbundet och fokus ligger på målspåren Självinsikt och självkänsla, Kritiskt tänkande och Aktiv i samhället.

– Hela resan handlar om att skola in scouter i att lära sig resa, hur man fungerar, både själv och i grupp och hur man handskas med olika kulturer, säger Ulrika Koch.

Nästa kväll, efter en dag på Nemo Science museum och tillverkningar av jongleringsbollar, rullar bussen mot östra Amsterdam där äventyrarna ska träffa scouter från Nederländerna. I en stor sal delas scouterna upp fyra och fyra, två svenska och två nederländska i varje grupp. Hjalmar Rejsjö och Måns Sonesson ser båda smått förskräckta ut när de bara får prata engelska. – My name is Måns, bubblar Måns fram fnittrigt och vänder sig sedan mot Hjalmar. Jag kan inte engelska. Jag har F i engelska.

Som tur är har leken inget språk. När de nederländska scouterna presenterar kvällens första lekar vaknar Hjalmar och Måns till på riktigt. Nervösa kinder blir till svettiga pannor. Som jagade av zombies sätter de fart över gräsplanen när den lokala ledaren skriker ut BULLDOG! Efter en kakätartävling med nederländsk frukostkaka, som en blandning av kavring och mjuk pepparkaka, sätter sig alla kring lägerelden som spottar gnistor. Det sista de nederländska scouterna får höra innan de säger adjö är: Temperaturen. Vi rullar, vi rullar, vi rullar.

Hallå där…

Bild på scouten Stina Nilsson

Namn: Stina Nilsson
Scoutkår: Älvsjö scoutkår.
Hur skiljer det sig att vara på ett scoutarrangemang i storstan jämfört med i naturen? 
– På ett utomhusläger märker man verkligen hur bortskämd man egentligen är med varm säng, elektricitet, kylskåp, spis osv. Det kan både vara härligt och besvärligt. Spisar på träd, rep och lera är inte i närheten av stabilt kan jag säga. Jag tror också att man lär känna sig själv och andra bättre i naturen.
Vad är ditt starkaste minne från Upplev?
– Vad svårt att bara välja ett! Jag kommer tydligt ihåg hur det var efter att vi kommit ut ur Anne Franks museum. För att vara oss var vi rätt tysta och den ena kramade den andra. Det kändes som att alla var både glada och ledsna på samma gång på något sätt. Alla var så fyllda av tankar man kanske aldrig tänkt på förr och och paffa över hur absurd historien är.
Varför skulle du rekommendera någon annan att åka på Upplev?
– Jag tycker verkligen att man ska åka på Upplev om man har möjlighet. Det är en jättebra möjlighet att lära känna ett annat land och nya människor.

Bild på scouten Noah Hörberg

Namn: Noah Hörberg
Scoutkår: Hässleholms scoutkår.
Hur skiljer det sig att vara på ett scoutarrangemang i storstan jämfört med i naturen?
– Skillnaden är väl att du inte behöver göra samma saker, till exempel göra upp vindskydd.
Vad är ditt starkaste minne från Upplev?
– Det starkaste och roligaste minnet jag har är när vi satt och hade lägerbål med de nederländska scouterna.
Varför skulle du rekommendera någon annan att åka på Upplev?
– För att det är ett annorlunda arrangemang där man lär känna många olika människor.

Upplev
Upplev är ett arrangemang som gått av stapeln i storstäder på höstlovsveckan de tre senaste åren. Sugen att haka på? Håll utkik i Scouternas kanaler under våren så kommer mer info om Upplev 2020.

 

Senaste artiklarna