Ledaren Jojo sprider härlig stämning i gruppen.

Armgångshindret är ingen match för Emma.

Aktuellt Testpatrullen

Omfamna vintern med ett bra underställ

27 februari, 2020

Att klä på sig ett underställ kan göra ditt vinteräventyr betydligt bekvämare. Detta är något som fem utmanare från Karlshamns Sjöscoutkår fick känna på när de fick testa olika märken av underställ.

Det är fem morgontrötta utmanarscouter som vi träffar på parkeringsplatsen i Karlshamn. Det gör inget att scouterna är en aning sega. Deras ledare Jojo har entusiasm så det spiller över på oss allihop. Underställen delas ut och scouterna gömmer sig bakom bilar och buskar och byter snabbt om. Nu är de redo att bli svettiga på riktigt! Det är kyligt uppe på höjden där vi är och så fort understället kommit på utbrister Emma:
– Wow, vad varmt och skönt det blev!
Armgångshindret är det första vi stöter på. Den iskalla metallställningen hindrar inte Nila och Emma från att envist hoppa upp och kämpa på. Det ramlas och skrattas om vartannat. Några av killarna står bredvid och tittar på lite lojt. De skickas ner i den branta backen för att sedan – med stor ansträngning – kämpa sig tillbaka uppåt. När de till sin stora glädje har tagit sig upp, skickas hela gruppen återigen ner för backen. Allt för att vi ska kunna veta hur underställen reagerar på ansträngning.

Vi stannar till och kör lite armhävningar och går sedan raskt till nästa hinder. Under promenaden ropar Fabian till Nila:
– Vad bra! Nu behöver ju inte du sno all min värme på nästa hajk! Nu kan du ju skaffa värme själv!

Vill du vinna underställ? Klicka in här!

Stämningen är på topp

Uppvärmda ger sig scouterna i kast med övriga hinder. Det balanseras, klättras i nät och kryps över och under metallbågar. Tröttheten i gruppen är som bortblåst och stämningen är på topp. Det skojas och tramsas friskt och det är tydligt att Jojo som är ledare är en viktig person i gruppen.
– Jojo är en väldigt rolig person! Bara det att hon har olika örhängen varje dag, det är kul, säger Emma.
Jojo kontrar med att säga:

– Det är en oerhört rolig grupp det här. Jag tycker det är spännande att vara ledare för just Utmanarna! Det händer så mycket i knopp och kropp.

Vi lämnar hinderbanan, scouterna stannar upp en stund och känner efter hur understället känns just nu efter aktivitet. Är de blöta? Kalla? Eller varma?

Testpatrullen testar underställ i Engelholmsglass glassfrys

Glassigt i minus 40

Vi sätter oss i bilarna och beger oss till sista stoppet i underställstestet – nämligen Engelholmsglass gigantiska glassfrys. Nu ska vi testa hur underställen står emot kyla! Med en glass i handen, iklädda endast underställ föser vi in scouterna i glassfrysen som håller 40 minusgrader.

I början är de lite kaxiga. Någon minut senare vill testpatrullen komma ut igen. De släpps ut och vi kan konstatera att inget underställ håller värmen i den här typen av kyla. Emmas underställ kommer dock upp i värme snabbast.
– Jag är ju typ varm nu igen! Det tog ju bara nån minut, säger hon förvånat.

Solen tittar fram och värmer upp oss igen. Vi slår oss ner i det välbehövliga solskenet och fyller i testformuläret.

Vilket ställ är bäst i test?

Emma Klyft, 15 år

ULLMAX  Active wool set women
Ett mjukt och skönt allroundunderställ i en blandning av funktionsmaterial och merinoull.
Material: 84% Polyester, 11% Merinoull, 5% Elastan
Paketpris: 499 kr
Håller värme: 5/5
Utseende: 5/5
Totalt betyg: 4,4
”Den var väldigt fin i färgerna och så var den snyggt sydd”

Felix Malmqvist, 16 år

DECATHLON Wedze
Ett underställ med ruggat material på insidan för extra värme. Modellen går ner långt i ryggen.
Material: 100% Polyester
Paketpris: 249 kr
Håller värme: 4/5
Utseende: 3/5
Totalt betyg: 3,6
”Lite tråkigt, men stilrent. Jag kör hellre på det lite nedtonade stuket än färgkaos”

Erik Eriksson

Erik Eriksson, 14 år

EVEREST Baselayer
Allsidigt underställ som ska vara både snabbtorkande och transportera fukt bra.
Material: 95% återvunnen polyester och 5% elastan
Paketpris: 299 kr (199 kr/ del om du inte köper både tröja och byxa)
Utseende: 3/5
Totalt betyg: 3,4
”Satt bra och var skön. Jag tänkte inte på att jag hade ett underställ på mig”.

Nila Vobern

Nila Vobern, 15 år

CLAS OHLSON Asaklitt
Ett allsidigt underställ i unisex-modell med mycket stretch.
Material: 65 % polymide, 27 % polyester och 8 % elastan.
Paketpris: 299 kr
Utseende: 2/3
Prisvärdhet: 3/5
Totalt betyg: 3,2
”Tröjan var alldeles för lång och så var det dålig passform i grenen”

Fabian Ståhl

Fabian Ståhl, 15 år

CRAFT Baselayer set
Allsidigt underställ i kanalstickat material.
Material: 100% polyester
Paketpris: 399 kr
Håller värme: 3/4
Utseende: 4/4
Prisvärdhet: 3/4
Totalt betyg: 3, 6
”Sitter bra, är mjuk  och behaglig. Gillar den neutrala färgen”

Jojo i testpatrullen

Ledare: Jojo Berghall, 49 år

INTERSPORT MCKINLEY Dynamic II W
Underställ i stretchigt mjukt material med lätt borstad insida.
Material: 100% polyester
Paketpris: 398 kr
Komfort/passform: 5/5
Utseende: 4/5
Totalt betyg: 3,8
”Mjuk och skönt och  tumgreppet över handen är jätteskönt”

Samtliga i testpatrullen är medlemmar i Karlshamns Sjöscoutkår.