Bild av Pexels från Pixabay

Inspiration friluftsliv

Bästa tipsen när det är kallt – de vann underställ

6 mars, 2020

Hur gör man för att hålla sig varm när det är kallt ute? Det är ni experter på! Dessa lyckliga scouter vann varsitt underställ.

Wow – vad många som ville vara med i vår underställstävling! Vi bad er skicka era bästa tips för att hålla sig varm i kylan, och som ni levererade.

Detta är de lyckliga som får varsitt underställ:

Rasmus D

Lina M

Julia G

Clara B

Akseli R

Valdemar B

Nellie O

Martin K

Alla vinnare har också fått varsitt mail.
Stort grattis – och tack till alla er som var med!

Era bästa tips

Mina scouttips för att hålla värmen när det är kallt ute är många, men en favorit som jag använde senast igår när jag badade isvak är att dricka en varm kopp te. Ta med en termos med lite varmvatten, en eller flera muggar och en tepåse så har man det perfekta efter en kall aktivitet. Glöm bara inte att slänga tepåsen i en soptunna så man inte skräpar ner!

Mitt bästa tips är nog att berätta roliga historier, när man skrattar bli man inte bara varm i kroppen utan också i hjärtat

Mitt bästa scoutrådet för att hålla sig varm i kylan är att se till så att man inte är kissnödig innan man kryper ner i sovsäcken. Om man är det går det nämligen energi till att tänka på att man är kissnödig men även till att se till så att man helt enkelt inte kissar ner sig. För att få energi till detta tar kroppen energi som annars skulle värmt upp din kropp och därför har man lättare att frysa om man är kissnödig när man går och lägger sig.

Mitt bästa tips för att hålla sig varm är att kramas och köra ”tianyå” – en ringlek där man håller om varandra och gungar i sidled och framåt samtidigt som man sjunger. Det ger värme inombords i form av gemenskap och vänskap och utombords eftersom man värmer varandra och rör på sig.

För att hålla sig varm på en fin vinterdag är det viktigt att inte ha blöta kläder. Man känner inte alltid om de är blöta så kolla gärna då och då. Om du har ett extra par strumpor så tveka inte om dina strumpor är blöta – sätt dig ner och byt. Om du inte har några extra par så kan du göra upp en eld så de kan torka. För det gör en så himla stor skillnad, man känner sig ännu varmare!

Mina bästa tips för att hålla sig varm är att klä sig enligt lager-på-lager-principen med skönt underställ närmast kroppen, sedan mellanlager t.ex. fleece och skalkläder utanpå, rör dig tillsammans med din patrull, eller håll er nära varandra och en eld och ha roligt, så blir ni varma. Om ni har tråkigt sitter ni stilla, blir kalla och griniga.

Använd dig av HHHHH-metoden. Alltså att tänka på att hålla huvudet, halsen, handleden, höfterna och hälarna varma.

Mitt under vår thinking day-hajk, precis när vi skulle göra aktiviteter utomhus, började ett riktigt busväder. Det snöade, haglade, blåste och regnade. Några scouter stod som statyer ute och vi alla började så smått frysa. Direkt fick vi alla sätta igång med att röra våra kroppar. Vi ledare slog ut med armarna och välkomnade med ett leende väderomslaget. Vi började hoppa på stället som sen övergick i att vi samtidigt snurrade. Scouterna var inte sena att följa vårt exempel. Vi alla accepterade vädret och agerande för att värma upp oss. Snart hoppade alla omkring och insåg att busväder inte är hela världen. Senare hängde blöta kläder på stolar för att torka längs väggarna i lokalen, medans vi kollade på en bra tecknad film. Slutsats: En positiv attityd, bra kläder och att agera är mina bästa värmetips.

Testpatrullen: Omfamna vintern med bra underställ >>

Lager på lager: Reglera din temperatur >>