Melanie Wehbe

Agnes träffar sin förebild Melanie

Aktuellt Melodifestivalen

Melanie Wehbe: ”Det är så stort att kunna påverka”

9 mars, 2020

Scouternas unga talesperson Agnes Comstedt möter Mello-aktuella artisten och låtskrivaren Melanie Wehbe i en intervju om förebilder, att våga komma ut och om musik som terapi.

Hur mår du idag?

– Idag mår jag bra. Jag har sovit ut lite, det var skönt. Jag har jobbat hemifrån och sen ska jag vidare på andra äventyr. Så det är en bra dag idag!

Du gör massor av roliga saker i ditt jobb, berätta!

– Jag är sjukt tacksam över att jag får hålla på med musik. Jag är låtskrivare och skriver musik till andra artister samtidigt som jag jobbar med mitt eget artistprojekt, som jag kommer att fokusera ännu mer på framöver.

Varför har du valt den vägen?

– Jag har vetat sedan jag var 13 år att musik är det jag vill hålla på med, det har känts i kroppen och jag har helt enkelt följt den känslan. Jag pluggade marknadsföring på högskolan men jag visste att jag skulle fokusera på musiken efter min examen.

Vad känner du när du skapar musik?

– Jag får ut glädje, kärlek och energi när jag känner att jag skapar någonting som jag själv tycker om, jag känner mig hemma. Ibland får jag inte alls ut det, ibland tar det energi. Det beror på vilka man jobbar med. Vissa visar mer respekt än andra. Jag tror att det viktiga i den här branschen, särskilt som kvinna, är att inte ta emot allt för mycket skit. Det är viktigt att våga säga ifrån när något inte känns rätt.

Vilka inom musiken har inspirerat dig?

– Nummer ett är min farmor Lina. Hon älskade musik, sjöng väldigt mycket och förde in musiken i mitt liv. Hon gick tyvärr bort när jag var åtta år gammal och jag kan tycka det är synd att hon inte får vara med och uppleva allt det jag gör idag. Mina föräldrar har hjälpt mig sedan dag ett genom att finnas där, peppat och låtit mig följa min dröm. Även artisten Jessie J hjälpte mig. När hon kom ut som bisexuell kunde jag relatera till någon. Hon fick mig att förstå att jag inte var ensam om mina känslor. Det har inte alltid funnits många öppna hbtq+ – personer man kan se upp till i musikbranschen. Idag finns det så många fler vilket jag tycker är underbart.

Vad har du för andra förebilder och vad har de betytt för dig?

– Min vän Elin och mina tre kusiner är väldigt viktiga personer för mig. Jag har aldrig haft en ”riktig” syster, men dessa fyra är ”strong independent women” som jag har sett upp till sedan jag var liten. Alla mina vänner är som en familj som jag älskar. De peppar mig med musiken och jag kan alltid vända mig till dem. De betydde allt när jag separerade från mitt ex för två år sedan. Då förstod jag innebörden av vänskap på ett helt nytt sätt. I min komma-ut process var min morbror viktig. Han fick mig att sitta i lugn och ro och prata med mina föräldrar. De tyckte inte att det var några konstigheter. Man bygger upp rädslor, man vill ju inte förlora de man älskar. Det gjorde som tur inte jag, det är jag otroligt tacksam för. Såma, min vän från Västerås, var den första som jag kom ut för. Hon har hjälpt mig jättemycket. Jag har många runt mig som har fått mig att förstå att det inte är något fel på att vara sig själv. Idag känner jag mig tryggare i mig själv. Vem jag än är och vad jag än gör så har det med min egen glädje att göra. Var inte så hård mot dig själv, känn kärlek. Vilken form den är i spelar ingen roll.

Agnes Comstedt intervjuade Melanie Wehbe

Hur är det att vara en förebild?

– Jag blir jätterörd för det betyder så mycket. Jag vet själv innebörden av att ha en, och vad det hade betytt att ha en när jag var yngre. Det är svårt att sätta fingret på hur det känns, det är så stort att kunna påverka. Jag vill att det ska finnas många förebilder, och om min existens kan göra någonting för någon annan är jag mer än glad med tanke på att jag behövde det när jag var yngre. Jag skapar musik och hoppas att den kan hjälpa andra. Jag ser låtarna lite som terapi. Jag har behövt skriva av mig för att passera jobbiga kapitel, och hoppas att de kan hjälpa någon annan. Jag tror också att man måste ta sig igenom de perioderna, för de gör en till den man är. Ur alla svackor och jobbiga stunder bär man med sig lärdomar.

Vad säger du till unga som känner att de inte passar in?

– Om du inte tycker att du passar in kanske det är något bra, för du skapar en ny väg för andra att följa. Men jag vet själv att det kan vara fruktansvärt att känna sig felplacerad. Jag kan inte ge svar åt någon annan men jag kan ge min berättelse.

Hallå där…

Agnes Comstedt, Scouternas unga talesperson

Agnes Comstedt, ung talesperson på Scouterna, som gjorde intervjun med Melanie.

Hur var det att intervjua din förebild?

–Väldigt roligt. Hon har betytt väldigt mycket för mig under de senaste två-tre åren som jag har följt henne. Dels som hbtq-förebild men hon har också genom sin musik hjälpt mig att förstå och sätta ord på mina känslor. Det betyder mycket för mig att hon ställer upp.

Vilka är dina förebilder?

Det finns oändligt många. Jag ser förebildspotential, alltså egenskaper, hos väldigt många människor som jag inspireras av, i allt från familj och vänner till Thomas Sekelius, Greta Thunberg, Jonas Gardell, Silvana Imam, Tan France, ledare från Scouterna och Jonathan Van Ness från Queer eye (Netflix).

Varför är förebilder viktiga för dig?

– Jag har behövt ha förebilder när jag inte har vågat tro på mig själv och känt mig vilsen. De visar att jag inte ska gå på någon annans väg utan stå kvar och vara mig själv.

Skulle du själv vilja vara en förebild för många?

– Ja, jag försöker göra något för förändring, inte bara leva med det som är. Jag försöker också påverka andra till att ta bättre beslut och förändra samhället. Genom att vara sig själv kan man hjälpa andra att vara sig själva. Det är den starkaste kraften. När det händer bryts de gamla skadliga normerna som vi lever med.