Sugen på något gott att laga över öppen eld? Varför inte testa scoutkebaben från Mälarhöjdens scoutkår!

Laga mat ute: Mmmm som i muurikka-mat

20 mars, 2020

Vill du laga mat utomhus? Letar du efter goda recept? Här finns tre riktigt goda förslag på mat att laga med stekhäll över öppen eld – både vegetariskt och med fisk. Och så en smaskig efterrätt med äpple!

En sällsamt vacker och solig vinterdag lämnade delar av tidningens redaktion kontoret och begav sig ut till Örby scoutkår. Väl på plats lånade vi ved, deras eldstad och muurikka-panna. Vi plockade fram några av recepten som vi fått inskickade till oss via en efterlysning i sociala medier och började brassa denna förträffligt goda mat. Tusen tack till alla er som skickade in era favvo-recept för Muurikka eller stekhäll.

Scoutkebab med rotfrukter och en touch av enbär

mat 2kebab collage

Johan Strid från Mälarhöjdens scoutkår tipsade oss om scoutkebab. Den brukar göra succé på deras julmarknad.

10-12 portioner

Ingredienser
1 kg morot
1 kg rotselleri
1 kg gul lök
0,5 kg palsternacka
4 vitlöksklyftor
200 g renskav eller vegoalternativ
1 liter grädde
Hela torkade enbär
Salt & peppar
Frallor
150 g riven västerbottenost
Rårörda lingon

1. Grovriv morötter, rotsellerin, gula löken, palsternackan. Finhacka vitlöken.
  2. Stek allt i pannan tills det är mjukt.
  3. Lägg i renskaven eller vegoalternativet. Stek till det är varmt.
  4. Salta och peppra och krossa några enbär och lägg i.
  5. Häll på grädden så att det blir en grov smet.
  6. Servera i fralla och toppa med västerbottensost och rårörda lingon.

Grönkålsröra med rök lax och stekt potatis

mat 1 (2)lax collage

Ulf Folkesson tipsade om denna favorit som de gärna lagar i Rottne Scoutkår och Örkens scoutkår.

4-6  portioner

Ingredienser:

1 kg kokta kalla potatisar
Timjan
Salt/peppar
250g grönkål
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Rapsolja
200g rökt lax
15 soltorkade tomater i olja
2 dl Créme fraiche

1. Skär potatisen i bitar och stek den i olja. Krydda med salt och peppar och timjan. Lägg undan dem på ett fat.
  2. Skölj grönkålen och ta tort stjälken, strimla den.
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök och grönkål.
  5. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och lägg i tillsammans med crème fraichen. Salta och peppra och låt puttra i några minuter.
  6. Skär laxen i bitar och lägg i.
  7. Servera grönkålröran med den stekta potatisen.

Äppelpaj med digestivekex

mat 16
Äpple collage

Matilda Holmqvist från S:t Olof scoutkår tipsade oss om denna äppelpaj. Hon tycker den är både supergod och superlätt att göra.

10 portioner

Ingredienser:

1 pkt digestivekex
Smör
1 kg äpplen
Kanel
Socker
3 dl Vaniljvisp

1. Lägg i ordentligt med smör i pannan och smula ner digestivekex. Var uppmärksam för det får färg fort. Ta bort kexsmulorna från pannan.
  2. Klyfta äpplena och lägg i dem i pannan tillsammans med smör(med eller utan skal är en smaksak)
  3. Strö över kanel och socker.
  4. Dags för servering! Lägg äpplena i botten, kaksmulorna på och toppa med lite vaniljsvisp. Mums!