Foto: Erik Ardelius

Var med och gör äventyren möjliga

24 mars, 2020

Varje år arrangerar Scouterna flera riktigt häftiga äventyr. Kanske har du hört talas om Explorer Belt, Upplev eller Blå hajken? För att de ska vara möjliga behövs hjältar som är arrangemangsledare – och nu söker vi de som vill vara det under 2021.

Som arrangemangsledare får du en utmanande uppgift och en värdefull erfarenhet när du leder ett av Scouternas arrangemang från idé till färdigställande. Dessutom gör du det möjligt för ett helt gäng scouter att vara med om ett riktigt utvecklande äventyr! Här berättar tre scouter om hur det var att vara arrangemangsledare och vad de lärde sig av det.

Vill du bli arrangemangsledare? Läs mer och ansök här >>

”Kort sagt var det helt fantastiskt!”

67313179_10213836047325144_3155330305628307456_o

”Jag hade velat arrangera Explorer Belt”. Den tanken hade grott i Mikael Lindberg Spiik i flera år. 2019 gjorde han slag i saken och var en del i ledarteamet när Explorer Belt, ett oförglömligt äventyr för utmanar- och roverscouter, styrde kosan mot Irland. För honom blev det en upplevelse som var fantastisk, jobbig och lärorik – och han fick verkligen lära känna Irland! 

Varför blev du arrangemangsledare?

– Jag hade de senaste åren mest pysslat mest med ”pappersscouting” och hade länge velat göra något projekt där jag får arrangera något och möta deltagarna. Så då verkade arrangemangsledare en rimlig väg att gå. Tanken på att arrangera Explorer Belt hade legat och grott hos mig i flera år, och i somras var det helt enkelt dags.

Hur var det? 

– Kort sagt var det helt fantastiskt! Att arbeta med ett längre och större projekt, och att väl på plats se hur ens hårda arbete lönar sig när arrangemanget äger rum. Att få se deltagarna utvecklas, och att få vara med om arrangemanget från ledarens perspektiv är en fantastisk upplevelse. Såklart var det oerhört jobbigt ibland, men det är ändå värt det.

Vad lärde du dig av uppdraget som arrangemangsledare?

– Jag lärde känna ett för mig ganska så nytt land på ett helt annat sätt än vad jag trodde var möjligt. Som ledare på just Explorer Belt lär man verkligen känna ett land på ett helt annat sätt än vad man gör annars. Känns som jag lärde mig mer om landet jag varit ledare i än om landet där jag själv gick. Jag har under projektet dykt ner i Irlands matlagning, folktro, historia, politik, sporter och mycket mer, saker som jag annars nog aldrig aktivt hade studerat.

Men jag har också fått en ännu djupare bild av vad arrangemanget ger deltagare och hur fantastiskt det är att få ta del av deras resa och deras utveckling under färden. Och tyvärr har jag även lärt mig tråkigare saker, som att det vid vissa lägen kan vara extremt viktigt att dra i nödbromsen och säga ifrån när vissa saker behöver styras upp, det tar jag verkligen med mig till kommande projekt. 🙂

Vad var det bästa med att vara arrangemangsledare?

– Jag vill nog mest knyta an till det jag svarade på föregående fråga. Det jag lärde mig är det bästa!

Men också känslan av att ha rott det här projektet i land, känslan av att ha levererat en oförglömlig upplevelse till 44 fantastiska scouter, och jag hoppas verkligen att jag får möjligheten att vara arrangemangsledare igen.


”Som ledare får man massvis med nya vänner för livet”

FF17EZ(2442)

Elin Jungevi hade själv gått Blå hajken Forsfararna när hon blev tillfrågad om att bli arrangemangsledare. En upplevelse som nu, några hajker senare, både har format henne som person och gett henne många nya vänner för livet. 

Varför blev du arrangemangsledare?

– För att jag blev tillfrågad. Hade inte en tanke på att jag själv kunde bli arrangemangsledare innan jag fick frågan. Men när jag fick den så var det ett självklart ja från min sida. Jag ville så gärna ge tillbaka och komma tillbaka till värmlandsskogarna och Klarälven!

Hur var det? 

– Det var som jag tänkte mig, fast bättre på alla sätt och vis. Jag uppskattar verkligen formatet på Blå Hajken Forsfararna, det är ganska behändligt (kräver lagom stort engagemang liksom) och jag blev imponerad av allt driv och all glöd som fanns hos de andra ledarna, det smittade av sig på mig!

Vad lärde du dig av uppdraget som arrangemangsledare?

– Jag har varit arrangemangsledare på Blå Hajken Forsfararna i flera år nu, och jag har lärt mig så himla mycket från, det är svårt att peka ut saker. Det har liksom format hela min person. Framförallt tycker jag att det är värdefullt att ha gjort det flera gånger, det finns inte någon människa som gör allt rätt första gången så att ha fått förtoendet att göra om det har verkligen utvecklat mig som ledare och mitt självförtroende. Jag har fått lov att göra om det som gjorde bra och fått lov att utveckla det som jag inte lyckades med första gången.

Vad var det bästa med att vara arrangemangsledare?

– Det bästa är ju såklart att få ge en fantastisk upplevelse till deltagarna. Men förutom det så är det så (ursäkta) jävla roligt, att få vara en del av ett team som skapar ett äventyr för andra, tillsammans mot ett gemensamt mål! Alltså wow! Och som ledare får man också massvis med nya vänner för livet! Man lär känna varandra väldigt djupt när man tar sig igenom utmaningar tillsammans och delar minnen och upplevelser.


Läs mer: ”Det ger oerhört många skratt att vara arrangemangsledare” >>


”Scouting på internationell nivå är något jag brinner för”

90242783_542846729691174_8589712490651189248_n

Emil Bertilsson var 2019 arrangemangledare för Upplev 2019, ett arrangemang för äventyrare där de får upptäcka ett nytt land och en ny kultur. Och det gav mersmak – under 2020 ska Emil vara ledare på Explorer Belt i Spanien!

Varför blev du arrangemangsledare?

– På ett läger i Nederländerna lärde jag känna flera medlemmar i Scouternas arrangemangsgrupp och när det behövdes någon extra till Upplev tänkte de på mig, och på den vägen var det. Det var också något jag tidigare tänkt på att jag skulle vilja göra, men aldrig blivit färdig till att kolla upp.

Hur var det? 

– För mig var Upplev som arrangemang i princip helt okänt, så jag kom in utan några egentliga förväntningar på hur det skulle vara. Planeringsprocessen gick lite upp och ner, men var väldigt lärorik och jag är nöjd med den upplevelsen vi lyckades ge våra scouter i slutändan, vilket kändes väldigt bra.

Vad lärde du dig av uppdraget som arrangemangsledare? 

– Framförallt den finansiella biten av arrangemang och arbetet med att planera arrangemang som är säkra att genomföra, med genomförliga beredskapsplaner och förberedelser. Och att jag behöver be om hjälp samt delegera mer så att jag inte primärt tar på mig att göra mycket själv. Det var också en viktig lärdom.

Vad var det bästa med att vara arrangemangsledare? 

– Att få ta med sig ett gäng scouter från olika delar av landet och se dem växa och bilda nya kompiskretsar i det man själv har varit med och planerat. Scouting på internationell nivå är dessutom något jag brinner för, så det var kul att kunna arrangera en träff med scouter i Amsterdam och att få dela med sig av lekar, fika och lägerbålstraditioner. Dessutom får man lära känna scouter som söker sig mer utåt i scoutvärlden och får guida dem i vad som finns att göra allteftersom man blir äldre!

Läs mer

Vad är Scouternas arrangemang? Läs mer här >>

Vill du ansöka om att vara arrangemangsledare? Gör det här >>

Senaste artiklarna