Aktuellt corona

Folkhälsomyndigheten: Övernattning går bra om man kan hålla avstånd

3 april, 2020

Det går bra att genomföra övernattningar. Men ifall man är osäker på om man kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det bättre att avstå.

I och med coronaviruset och Covid-19 har Scouterna fått en del frågor kring övernattningar från kårer och ledare. Tidningen Scout tog kontakt med Folkhälsomyndigheten för att försöka reda ut en del frågetecken.

Det finns ingen särskild rekommendation kring övernattningar?

– På Folkhälsomyndigheten gör det inte det. Men man ska exempelvis försöka undvika resor, säger Henrik Josephson, pressekreterare, till Scouterna och fortsätter:

– Om man kan hålla avstånd skulle det kunna gå att genomföra övernattningar.

Henrik Josephson

Som scoutlagen säger känner scouten ansvar för sig själv och för andra. Sedan tidigare råder vi att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att hålla sig uppdaterad via artikeln på Scoutservice. Men ibland kan det vara svårt att veta vad som är bäst att göra.

– För att minska smittspridningen gäller det att alla hjälps åt. Och är man inte på den säkra sidan så är det bättre att avstå. Om man inte vet att övernattningen följer rekommendationerna, så avstå.

Det är bättre att avstå om du är osäker?

– Ja i sådana fall. En del idrottsförbund har hört av sig och har tagit beslut att de inte kan köra sina matcher för att de då inte följer de allmänna råden helt och hållet.

Precis som inom idrottsrörelsen är det bra för barn och unga att fortsätta träffas i mindre grupper även med scouterna.

– Det är inga problem att vara utomhus och ha aktiviteter. Man får skruva mycket och anpassa aktiviteterna så att man helt säkert följer råden.

Fokus för Folkhälsomyndigheten kommer att ligga på de grupper som är mest utsatta, exempelvis äldre.

– Vi kommer att fokusera på där det finns problematik – dit hör inte scouting.

Kommer det att komma någon information om läger?

– Det kan jag inte utlova.

Prata med din utvecklingskonsulent

Har du funderingar kring dina aktiviteter och möten? Och vill bolla med någon? Kontakta gärna din utvecklingskonsulent. Här hittar du kontaktuppgifter till dem