Aktuellt samhällsengagemang

Scouten Anton startade Coronahjälpen: ”Hela samhället behöver ställa upp”

7 april, 2020

Anton Karlsson, ung talesperson för Scouterna, startade Facebookgruppen Coronahjälpen som har mer än 5 600 medlemmar. I en intervju med Tidningen Scout berättar han om varför han startade gruppen, vilken nytta han har av sin scoutbakgrund och hur han märkt av svenskarnas intresse för lokalt och nationellt samhällsengagemang.

Berätta om gruppens tillkomst

– Jag kände att nu behöver hela samhället ställa upp för att hjälpa personer i riskgrupper med vardagsgrejer som att handla, gå till återvinningen och så vidare. Men hur ska man kunna organisera det här så att det blir så lätt som möjligt? Jo för att göra det skapade jag Facebookgruppen Coronahjälpen med ett tydligt system för att kunna hjälpa personer över hela Sverige med regionsbaserade inlägg. Och sedan dess har Coronahjälpen växt till en tydlig frontsida för civilsamhällssinsatser för personer som blir indirekt drabbade av Covid-19. Till exempel har vi skapat en gratis läxhjälp online för gymnasie-och högstadieelever vars undervisning nu drivs på distans. Vi har även skapat en hemsida för att kunna förmedla hjälp vidare via vår samarbetspartner FIKK (Frivilliga insatser vid kris och katastrof) och arbetar projektbaserat med initiativ som riktar sig mot exempelvis sjukvården.

Idag har ni mer än 5 600 medlemmar. Trodde du att ni skulle bli så stora?

– Från början tänkte jag gruppen som en samlingsplats för scouter som vill hjälpa till i den här krisen. Det började med att jag delade ett inlägg i gruppen svenska scouter. Men sedan dess har Coronahjälpen vuxit och blivit en grupp för civilsamhället i Sverige där privatpersoner från alla delar av Sverige slutit samman oavsett organisation och bakgrund. Så det är jättekul att se att vi har blivit över 5 600 medlemmar. Mitt mål från början var inte att bli så stora – utan det var att skapa ett system där personer som ville hjälpa till kunde komma och göra just det. Och att det är så pass många som är intresserade hade jag inte en tanke på.

Vad tycker du att det visar?

– Jag tycker att det visar att det svenska folket verkligen vill sluta upp i medmänsklighet och respekt för varandra, samt verkligen hjälpas åt i de här tiderna. Jag tycker att det visar på en väldigt stor empati och att det faktiskt finns ett stort intresse för både lokalt och nationellt samhällsengagemang bland svenskarna.

Nu när Coronahjälpen blivit så stor måste ni väl vara fler som hjälps åt?

– Ja vi är väldigt många som är involverade i det här just nu. Jag hade aldrig klarat av att göra det här ensam och tack vare Scouterna och andra organisationer har jag fått draghjälp och många har slutit upp. Vi har också flera strategiska samarbetspartners som Medborgarskolan där vi samarbetar kring Läxhjälpen och vi samarbetar med andra organisationer såsom FIKK (Frivilliga insatser vid kris och katastrof).

Är ni flera med scoutbakgrund?

– Ja vi är väl ungefär en tre, fyra personer med scoutbakgrund som har engagerat oss aktivt i det här och sen så är det också personer ur andra delar av civilsamhället. Det är kul att flera i nätverket sluter samman. Inom Scouterna lär man sig om ledarskap och utan de verktygen som jag fått via Scouterna hade det här inte gått.

Hur ser du annars på scouters samhällsengagemang i samband med Corona?

– Vi är väldigt många aktivt engagerade scouter i den här Coronahjälpen-gruppen och jag tror att det är en väldigt stor fördel när det gäller samhällsengagemang. Och sen vill jag framförallt lyfta upp det som lokala kårer gör. I dessa tider är det ett stort lokalt samhällsengagemang i sig att faktiskt våga stå upp och fortsätta sin verksamhet, om än en anpassad, för att skapa en så normal vardag som möjligt för ungdomarna och våra scouter. Till sist vill jag hylla alla de lokala vardagshjältar som faktiskt finns inom vår rörelse också. Alla behöver inte skapa nationella initiativ utan det lokala är minst lika viktigt!

Fakta: Anton Karlsson

Ålder:17

Gör: Ung talesperson för Scouterna, regional utbildare, social entreprenör och gymnasieelev.

Bor: Borås

Scoutkår: S:t Örjans Scoutkår Borås

Senaste artiklarna