Erika Eriksson

Scout vann prestigefyllt vattenpris

9 april, 2020

Med sitt projekt om växtplankton och tiamin vann scouten Erika Eriksson Svenska juniorvattenpriset och tog en plats i Sveriges unga forskningslandslag.
– Jag har nog inte greppat det ännu. Jag var inställd på att göra något som jag skulle minnas så blev det så här stort. Det känns jättekul men jättekonstigt, säger hon till Scouterna.

Den 6 april avslöjades vinnaren av Svenska juniorvattenpriset samt medlemmarna i Sveriges unga forskningslandslag 2020. Förutom utmärkelsen fick Erika även ett stipendium på 30 000 kronor och en plats i finalen i Stockholm Junior Water Prize – där unga forskare över hela världen tävlar om det internationella priset.

Intresset för naturen kom tidigt för Erika, som gick med i Scouterna som åttaåring.

– När mina föräldrar föreslog att jag skulle börja på Scouterna var jag på direkt. Och via Scouterna har jag lärt mig mycket annat som mina föräldrar inte kunnat lära mig. Saker som man behöver vara en grupp barn för att lära sig. Sen så har mitt intresse för naturen växt och på att själv bidra till en bättre natur. På Scouterna har jag lärt mig att jag alltid kan verka för att andra ska må bättre och det är egentligen det som Scouterna handlar om från början.

”Laxfiskarna öppnade mina ögon”

Erika Eriksson går sista året på gymnasiet i Karlshamn och är avdelningsledare för spårarscouterna i Mörrums scoutkår. Och det var i Mörrum som idén till hennes gymnasiearbete och forskningsprojekt började.

– För mig var det framför allt laxfiskarna i Mörrumsån som öppnade mina ögon. När laxarna dog började jag undra varför. Jag läste på lite och kom fram till att ingen vet varför laxarna får tiaminbrist. Det var där mitt arbete och mitt intresse började och jag ville lära mig mer och varför.

Erika fick kontakt med lektor Samuel Hylander på institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet. Han hjälpte henne vidare och förklarade den hypotes (det resultat man tror att forskningen ska visa) många forskare ställer, att Östersjöns växtplankton påverkar tiaminbalansen i ekosystemet.

Erika undersökte sedan hur växtplanktons tillväxt kan påverkas av mängden tiamin (även känt som vitamin B1,ett ämne som människor och djur får i sig via mat) för att undersöka hur stor andel växtplankton som kan producera tiamin.

– Tiamin tillverkas av växtplankton, men det finns undantag. En del växtplankton kan inte tillverka tiamin och jag har undersökt hur andelen sådana ser ut i Östersjön, främst här utanför Karlshamn.

Det har länge talats om hotade arter i Östersjön, särskilt torsken, där ny forskning visar att den har brist på just tiamin.

– Det jag har kommit fram till är att artsammansättningen bland Östersjöns växtplankton skulle kunna vara en anledning till att vi ser så stor tiaminbrist hos toppkonsumenterna i näringskedjorna. Det är ett väldigt viktigt ämne som jag vill att fler unga ska engagera sig i för det är faktiskt vår framtid det handlar om. Om tiaminbristen fortsätter som den gör nu så är det ett hot mot den biologiska mångfalden och också mot oss eftersom vi är beroende av växter och djur. Både rent hälsomässigt och samhällsekonomiskt.

Arbetar med de globala målen

Förra sommaren gick Erika kursen Leda för en hållbar värld, som hölls ombord på Försvarsmaktens segelbåt i Karlskrona skärgård. Kursen inspirerade Erika och hennes spårarscouter att jobba med Agenda 2030 och de globala målen – och de försöker ha ett mål som fokusområde varje möte.

– Vi har pratat lite om tiaminbristen. Det är såklart svårt för de yngre barnen att förstå, men man kan förklara att laxarna dör i Mörrumsån och vad vi kan göra för att det ska bli bättre.

Erika är tacksam för att hon började på Scouterna och säger att det har hjälpt hennes forskning.

– Scouterna lär en att ta ansvar och bli en person som tänker konstruktivt och kreativt och det är det som krävs för att man ska försöka. Jag tror verkligen att Scouterna är något som man kan ha användning för om man tänker sig att man vill ha en framtid som en mer självsäker person, säger hon och fortsätter:

– Det krävs mod för att göra ett gymnasiearbete som är nytänkande. Det är lätt att man fastnar i något gammalt. Scouterna har verkligen hjälpt mig i detta arbete och jag har kunnat applicera det i scoutverksamheten efteråt, det är en win-win situation.

Fakta: Erika Eriksson

Ålder: 19