Mia Lindskog.

Krabbelur-gräddning.

Efter att ha tittat på Capture the Flag vankades det kaffe och krabbelurer för Hind och Eman.

Inspiration inkludering

Scouting för fler

20 april, 2020

En lördagseftermiddag i februari är gräsmattan på Långholmen i Stockholm fylld av barn, unga och vuxna i olika åldrar och med olika bakgrund. Alla är på jakt efter gula västar som fungerar som flaggor i den för scouter välbekanta leken ”Capture the Flag”.

En av de som leker intensivast är 17-årige Mouner från Syrien. Han har bott i Sverige i omkring fyra och ett halvt år och har deltagit i flera av de ”Mer för fler”- träffar som Södermalms scoutkår har för att inkludera fler i Scouterna. Han tycker att det är roligast att leka och lära sig nya grejer.

Vad har du lärt dig för nytt?

–  Jag har lärt mig nya lekar. Det finns lekar som vi har spelat i mitt hemland men jag visste inte att de finns här i Sverige. Jag vet inte vad de heter på svenska eller hur man kan leka dom. Men du känner igen lekarna, säger Mouner.

Hur har det gått på Capture the Flag?

–  Vi har vunnit en gång, nu ska vi vinna igen, säger han andfått och springer vidare.

Mouner under Capture the Flag.

Efter leken vankas det krabbelurer och på väg ner mot vattnet och eldplatsen får jag en pratstund med Mia Lindskog, avdelningsledare på Södermalms scoutkår och initiativtagare till Mer för fler:

– Vi har försökt att vara mer inkluderande och få in deltagare med olika bakgrund i Scouterna.  Det här är väl det som vi kom fram till fungerar bäst, att ordna eftermiddagsaktiviteter och bjuda in folk.  Men det här gör vi ju inte bara för dem vi bjuder in, utan minst lika mycket för våra egna scouter, säger Mia och fortsätter:

– Precis som man utvecklas av att man utmanar sig själv på övernattningar i skogen så utvecklas man av att umgås med människor som inte tänker precis som en själv och som har andra erfarenheter. Det är en del av att göra scouterna redo för livet.

För att bjuda in nya grupper av människor har scoutkåren gjort reklam på ett närliggande språkcafé och tagit hjälp av organisationen goda grannar som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Stockholms moské och biståndsorganisationen Islamic Relief. De har också kontakt med ett genomgångsboende i Tantolunden, där Södermalms scoutkår har flera kompisfamiljer.

Eldning krabbelurer

Krabbelurer

Det är småkallt och rått denna februaridag. Men eld, kaffe och krabbelurer hjälper mig och alla andra att hålla värmen uppe. Nere vid eldplatsen står Tintin Nyberg-Fåhraeus och Nan-Nan (Anna Yu Gerholm) som är scoutledare för äventyrargruppen skogsfåglarna. De berättar att scouterna fått fundera på vilka de vill bjuda in, och gjort affischer. Därefter har det lagts ut information om träffen på hemsidan och Facebook.

– Sedan frågade vi skogsfåglarna vad de ville göra och då var det tydligt att steka krabbelurer det ville de göra för att det är gott. Och köra Capture the Flag, det var nog det roligaste de kunde komma på, säger Tintin.

Hur har det gått?

– Det har gått väldigt bra. Det var stor uppsamling från Tantoboendet så det var kul, säger Nan-Nan och Tintin fyller i:

– Det var verkligen mycket aktivitet. Jag tror att jag aldrig lekt så bra Capture the Flag och med så många engagerade som den här gången.

Tintin och Nan-Nan

Mias tips för att lyckas med inkludering