Aktuellt utmärkelse

Svensk får Bronsvargen

30 april, 2020

Göran Hägerdal belönas med bronsvargen för sina insatser för världsscoutrörelsen. – Det känns jättebra. Det är ett erkännande och dessutom så beslutas det av andra scouter så det känns extra bra, säger han till Scouterna.

Bronsvargen är den enda utmärkelsen världsscoutkommittén delar ut och det är för utomordentliga insatser för världsscoutrörelsen. Utmärkelsen delades för första gången ut i Stockholm 1935 och den första mottagaren var scoutrörelsens grundare Robert Baden-Powell.

Göran Hägerdal började i Scouterna hösten 1974 då han gick med i Kristdala NSF scoutkår och han har varit med i Scouterna sen dess. Han har hunnit med en hel del (se faktaruta nedan) och har spelat en central roll i utvecklingen av nationella jamboreer och världsscoutjamboreer.

Göran

Foto: WOSM/Skärmdump

Hur tycker du att scouting har förändrats?

– Scouting förändras hela tiden. Det ingår i själva konceptet att man förändrar metoder. Det var fler scouter 1974 men jag tycker att scouting har en starkare ställning i samhället idag. Även om metoden förändras tycker jag att de grundläggande värderingarna ligger fast.

Vilka tänker du på specifikt?

– Hela det här konceptet med internationell scouting bygger på tanken om ömsesidig respekt och om ömsesidigt samexisterande – en scout är en god kamrat till andra scouter. Jag tänker att kamratskapet är väldigt centralt i scouting. Om man frågar unga människor om varför de är med så är det oftast på grund av kamratskapet.

Mellan 2012 och 2018 var Göran Hägerdal global direktör för scoututveckling på WOSM (World Organization of the Scout Movement)huvudkontor i Kuala Lumpur. Nu bor han i Stockholm och är förbundsrektor för NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet.

Hur ser din koppling till scouting ut nu?

– Jag är fortfarande aktiv i olika komitteér inom WOSM och Scouterna. Jag sitter i WOSM:s etiska kommitté. Vi handlägger ärenden på central nivå om folk som missköter sig och tar fram riktlinjer. Och så har jag mitt engagemang på världsscoutjamboreen. Jag var med i USA senast och är en del av WOSM:s supportinsatser.

Göran är med i Nykterhetsrörelsens förbundskår och i Adolf Fredriks scoutkår men är inte lokalt engagerad för tillfället.

– Men det ska jag ändra på nästa år då min son fyller åtta år och det blir dags för honom att gå med i Scouterna. Då är det dags för lokalt engagemang igen!

Att det är speciella tider har inte undgått någon. Hur ser du att coronaviruset har påverkat scoutverksamheten?

– Jag är imponerad av sättet man hanterar det. Bland annat tyckte jag att det var jättespännande att man körde en extra Joti-aktivitet. Jag tyckte att det var bra att Sverige hakade på det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att de digitala mötesplattformarna är jättespännande. Sen är det jättesynd att många läger måste ställas in och sådär och det är väl bara att konstatera att vi lever i en väldigt speciell tid nu och ingen av oss har varit med om något liknande.

Snart är det valborg och firandet blir annorlunda för många scoutkårer. Hur ska du fira?

– Jag får koppla upp mig och titta på någon av de virtuella valborgseldarna men vi stannar hemma och går inte ut någonstans. Om möjligt tar jag en promenad med familjen men träffar inga andra.

Göran Hägerdal

Ålder: 54

Uppdrag i Scouterna (urval): vice lägerchef för World Scout Moot, Ransäter 1996. En av två programansvariga på Scout 2001– Sveriges första nationella jamboree.  En av tre lägerchefer för Scouternas andra nationella jamboree Jiingijamborii 2007 och på World Scout Jamboree 2011. Serviceledare för volontärer på World Scout Jamboree 2019.

Fick Silvervargen, svensk scoutings högsta utmärkelse 2007.

Motivering till utmärkelsen av Bronsvargen

”Göran har varit en utmärkt förebild, levt efter scoutvärderingarna genom scoutlagen och främjat ungdomsengagemang vid alla tillfällen. Han är engagerad i att stärka ungdomar och är en naturlig ledare som alltid främjar och firar mångfald och inkludering”.

Länk till artikel på Scout.org

Länk till digitala valborgseldar