Aktuellt corona

Lokala sommarläger kan genomföras: ”Vi gör vågen”

19 maj, 2020

Många scouter har undrat hur det blir med läger till sommaren. Men under måndagen gav Folkhälsomyndigheten ett efterlängtat klartecken för lägerverksamhet i närområdet och i mindre grupper.

– Vi tycker rent allmänt att det är viktigt att barn i så stor utsträckning som möjligt kan fortsätta med sina normala aktiviteter, sade Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, under måndagens presskonferens.

För scoutkårerna innebär beskedet att det går att planera för lokala sommarläger – så länge som föreskrifterna om hygien och social distansering följs. Dessutom ska man inte mötas i grupper större än 50 personer. Folkhälsomyndigheten tillåter kollon och lägerverksamheter i sommar, om de hålls i mindre grupper i närheten av hemorten.

– I en tid av oro och ängslan så är fritiden, den trygga gruppen och skrattet så himla viktigt, så vi tar emot det här beskedet med öppna armar. Vi gör vågen och hoppas på fler goda besked, säger Anna-Karin Hennig, tillförordnad generalsekreterare för Scouterna till TT.

Att tänka på vid läger

Källa: Folkhälsomyndigheten

Arbete pågår från Scouternas håll för att få tydligare riktlinjer kring förbudet för allmänna sammankomster över 50 personer. Folkhälsomyndigheten har också meddelat att de kommer att presentera fler riktlinjer kring sommaren inom ett par veckor.