Aktuellt Läger

Sommarläger – så tänker arrangörerna och kårerna

28 maj, 2020

Covid-19 har påverkat scouting under våren och kommer att påverka sommaren och alla dess läger. Tidningen Scout pratade med lägerarrangörer och scoutkårer för att höra hur de tacklar den ovisshet som coronapandemin medför och hur de ställer om.

Alla arrangemang ställs in. Den inställningen hade Södra Skånes scoutdistrikt från det att coronapandemin tog fart i mars. Drastiskt? Nej för samtidigt som de ställde in bad de också sina arrangörer om att genomföra en riskanalys.

– Meningen med att ta ett så tydligt beslut är att man får arrangemangsansvariga att tänka efter och ta aktuell situation på största allvar. Det gör att när de då blir ombedda att ta fram en tydlig riskanalys så måste de sätta sig ner och tänka igenom vilka risker det finns, säger Adam Arvidsson, distriktsordförande för Södra Skånes scoutdistrikt.

Han berättar också att om riskanalysen görs ordentligt kan distriktsstyrelsen ändra sitt beslut.

Först i grunden säger ni nej men om man visar att man har gjort en ordentlig riskbedömning så kan det bli ett ja?

– Absolut. Vi vill kunna erbjuda våra scouter och ungdomar så mycket aktiviteter som möjligt men vi måste göra det på ett säkert sätt inom beslutade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och regering. Vi gör alltid riskanalyser för att göra våra arrangemang säkra men nu har vi även coronaparametern att ta hänsyn till och den har vi aldrig tidigare haft med i vår riskanalys.

I år kommer Södra Skånes scoutdistrikt bland annat genomföra sommarläger på lägerområdet Sjöröd i Österlen. De fokuserar huvudsakligen på att hålla distans och följer även direktiven om att undvika sammankomster med medlemmar från geografiskt utspridda områden och med fler än 50 personer.

– Istället för att ha många kårer med flera hundra deltagare på varje lägeräng så placeras lägerbyarna i hörnen av lägerängarna så att vi håller en tydlig distans mellan kårerna. Varje lägerby är inte mer än 50 personer och så blandar vi inte inom samma lägerby, geografiskt utsprida kårer.

De kommer inte att ha en central mat-utdelning utan funktionärer kommer att dela ut mat till lägerbyarna. De kommer även att anpassa toalettbyggnaden för att undvika folksamlingar. Programutbudet kommer också att ändras så att kårer inte blandas utan de får ta del av utbudet enskilt.

De kommer att rekommendera att man följer tvåmetersgränsen och att ett mindre antal scouter kan sova i samma vindskydd och tält.

Förutom distans så är även handhygien viktigt.

 

”Scoutläger ska vara som vanligt”

Vässarö

Vässarö. Foto: Per Pettersson

Om nej var grundinställningen i södra Skåne så ”var business as usual” mottot för lägerverksamheten på Vässarö i Stockholm scoutdistrikt.

– Huvudfokus har varit barn och unga. Samt att fortsätta så gott det går och använda sig av en krisplan oavsett om det har varit eldningsförbud, strömavbrott eller i detta fall coronarestriktioner, säger Valdemar Eriksson, ö-chef på Vässarö.

Han tror inte att skolbarn påverkats särskilt mycket men att det ändå varit en annorlunda vår för många barn och deras familjer.

– Under ytan tror vi att det hos en del barn är ganska rörigt. Så därför tänker vi att ett scoutläger ska vara som vanligt så gott de går.

Vässarö kommer att ha nya rutiner för matsalen för att undvika trängsel och vara noggranna med handtvättning.

Har ni något tips som ni kan dela med er till andra arrangörer och scoutkårer?

– Att inte fatta förhastade beslut och fundera på hur sent kan vi fatta ett beslut. Vår främsta retorik har varit att försök kör läger och försök ställa in så sent som möjligt, säger Valdemar och utvecklar:

– En normal sommar hade det varit ganska dåligt att ställa in en till två veckor innan. För då hade barnen kunnat åka på semester till farmor i Jämtland eller utomlands. Men det alternativet finns inte om man ställer in av smittoskäl. Vi försöker in i det sista och uppmanar andra att resonera likadant.

Hur har ni tänkt kring 50-regeln?

– Om man tillhör en scoutkår på 125 personer så kommer man att tilldelas en äng. Sedan är det upp till dem att hålla isär så att man inte blandar sig 50 och 50 , vi kommer inte vara någon form av coronapolis.  Utan det kommer att vara fullt av ledare med gott omdöme som det alltid är.

Så ni är noga med att man som scout tar eget ansvar?

– Jajamänsan. Och det är vi ganska tydliga med. Och det är en hel del som hör av sig och är ganska frustrerade och vill dumpa över en massa beslut på oss. Vilket blir fel, för då iklär vi oss som lägerarrangörer rollen som smittskyddsexperter eller experter på att tolka myndighetens krav. Vi är inte bättre att lyssna på presskonferenser eller att läsa på 1177 än någon annan. Så därför har vi valt att skapa massa förutsättningar för att skapa läger och undvika smitta. Men vi har inte för avsikt att tolka åt någon annan för då kan vi bli en felkälla.

 

Därför fattas beslut inte från centralt håll

Anna-Karin Hennig. Foto: Emil Annetorp

Anna-Karin Hennig. Foto: Emil Annetorp

En del kårer har också hört av sig till rikskansliet och frågar sig varför det inte fattas beslut från centralt håll.

Varför fattar vi inte beslut centralt?

– I Sverige läggs det stor vikt på medborgarens ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har över 1000 scoutkårer och precis som när det gäller många andra frågor litar vi fullt ut på att de fattar det beslut som är bäst för dem. Men vi förstår också att situationen skapar en oro och att det kan vara bra att prata med någon. Som kår får man gärna kontakta sin utvecklingskonsulent. De kan ge stöd, men kommer inte att fatta beslut, säger Anna-Karin Hennig, t-f generalsekreterare.

Kårer gör olika. En del ställer in , andra ställer om. Finns det något rätt eller fel?

– Nej det finns inget rätt eller fel. Situationen ser olika ut för olika kårer. Ifall man har gjort en riskbedömning och känner sig trygg välkomnar vi gärna att man fortsätter med sin verksamhet då den behövs extra mycket just nu. Men det här är en speciell situation. Är man osäker över smittriskerna och känner att man inte kan eller orkar så förstår vi det.

 

Så här tänker kårerna inför sommaren

Mälarhöjdens scoutkår

– Vi tänker olika beroende på åldersgrupp. När det gäller våra upptäckare, så kommer de inte att göra någonting under sommaren. De hade förslag på att göra dagverksamhet men fick inte ihop det på grund av ledarbrist. Men de små spårarna kommer att åka till Vässarö, säger Marie Wester, kårkassör.

Mälarhöjdens scoutkår i Stockholm kommer också att tänka på säkerheten och ha färre scouter som sover i varje tält och så kommer de att ha packningen mellan sig för att skapa avstånd och följa tvåmetersregeln. De kommer också att ha mindre närkontakt, det vill säga, mindre kull-och kramlekar.

Sedan ska de försöka göra handtvättning till något roligt med hjälp av musik och dans.

 

Engelbrekt scoutkår (Örebro)

Kåren har fattat beslut att inte åka på läger i sommar.

Bland annat skulle de ha åkt till England och Dalacamp i Kopparbo.

– Kårens ledare har svårt att se att det kommer att vara möjligt att samlas så många tillresta, på liten yta, sovandes nära varandra i tält och med begränsad möjlighet att hålla god hygien. I beslutet har vi även beaktat att många andra aktiviteter i samma omfattning redan har ställts in. En avgörande faktor är också det faktum att vi inte vet hur våra ledare kommer att kunna vara lediga i sommaren, om de kommer kunna vara lediga. Visst skulle vi ha kunnat ”ställa om” men då krävs kraft och energi från våra ledare, något vi inte kan räkna med eller ta i anspråk just nu, säger Kristin Lundmark, kårordförande.

 

Landvetter scoutkår

När det gäller sommarlägren har de valt att inte delta som kår.

Resan till Kandersteg, den internationella scoutanläggningen i Schweiz, blev inte av och de har valt att ställa in sina stora arrangemang.

– Tyvärr har vi fått ställa in våra egna arrangemang i och med att vi hamnar över 50 deltagare. Ganska tidigt meddelade även många av våra äldre att de inte kommer att medverka och därför har vi även ställt in vår kåravslutning som brukar samla 150-200 deltagare, säger kårordförande Johan Udén.

Men Landvetter scoutkår ställer om och har flera prova-på-träffar för nya scouter samt aktiviteter för nuvarande scouter.

– Olika avdelningar har egna arrangemang. Våra utmanare har varit iväg på en paddelhajk och våra upptäckare har en aktivitet på nationaldagen där de går ett bäst-i test spår, ”scout style”. Äventyrarna planerar dessutom för en egen övernattning.

 

Östersund Frösö scoutkår

Scoutkåren skulle ha deltagit på Peak 2020 i England och Kopparbo men båda lägren blev inställda.

– Sen skulle vi haft ett kårläger med Åre-Duved men där överskred vi mängden scouter på en plats. Men vi ställer om och har tänkt att genomföra en avdelningshajk i kanot, säger kårordförande Jonas Toftén.

De planerar även för att genomföra en ”fjällvecka” då det är många scouter som är hemma i sommar.

– Det skulle vara en slags kombination av familjescouting och kårläger. Men det är svårt att planera helt säkert då vi avvaktar beslut från Folkhälsomyndigheten.

 

Tips

Senaste artiklarna