Aktuellt demokratijamboree

Var med och påverka Scouterna!

15 juni, 2020

Har du hört talas om Demokratijamboree och Scouternas stämma? I november har Scouterna årsmöte där vi tillsammans bestämmer hur scouting i Sverige ska vara. Men hur gör du egentligen för att ge ett förslag? Vi förklarar.

VAD Förslag som skickas till Scouternas stämma kallas för motioner. Tycker du till exempel att alla scoutmärken ska vara gula eller att det ska vara gratis kaffe på alla arrangemang? Eller vill du att din kår ska måla om stugan?

VAR Fundera över var du vill förändra något. Är det i din scoutkår, din patrull, eller för alla scouter i hela Sverige? Vill du förändra för alla scouter i Sverige passar ditt förslag på Scouternas stämma.

HUR Nu är det dags att skriva. Berätta om hur det ser ut i dag och vad du vill ändra på. Här gäller det att försöka övertyga någon om att det du tycker är rätt!

ATT När du är nöjd ska du avsluta med något som kallas ”att-sats”. Det är en mening som berättar vad du vill att vi ska bestämma, som börjar med ordet “att”. Ett exempel på en att-sats kan vara: Att alla scoutmärken ska vara gula.

HJÄLP Låt någon läsa igenom din motion, kanske din scoutledare eller en förälder? Sedan är det bara att skriva under med ditt namn och skicka in den genom ett formulär som ligger här >>

NÄR Skicka in motionen senast 20 augusti.

KONTAKT Känns det fortfarande krångligt? Ta det lugnt, vi har demokratihjältar hos oss. Skicka ett mail till motionsstod@scouterna.se så hjälper de dig! Du hittar också vår Demokratiskola här >>