Aktuellt scoutshop

Undersökning – det här tycker medlemmarna om shoppen

23 juni, 2020

Medlemmarna är positiva till Scoutshops fokus på hållbarhet och miljö. De är också nöjda med Scoutskjortans kvalitet och funktion – men det finns ett missnöje med passformen som kommer att ses över.

Under våren 2020 genomförde Scoutshop en kundundersökning med syfte att ge medlemmarna möjlighet att tycka till om shoppen. Uppdraget kom efter Demokratijamboree 2018. Där beslutade  stämman att shoppen ska genomföra en marknadsundersökning gällande scoutskjortans utformning och att uppdatera sortimentet utifrån medlemmarnas önskemål och behov.

Så här gick undersökningen till

En webbenkät skickades ut vid tre olika tillfällen mellan 31 mars och 14 april till 1000 slumpmässigt utvalda medlemmar i direktanslutna kårer. Enkäten bestod av totalt 20 frågor och totalt sett deltog 176 personer vilket ger en deltagarfrekvens på 17,6 procent. Majoriteten av de som svarade är ledare på avdelning (52 procent), därefter kommer medlemmar (20 procent) och kårfunktionärer (19,8 procent)

– Syftet med undersökningen är att ta reda på hur shoppen kan utvecklas och förbättras för att kännas relevant för medlemmarna. Att så många tog sig tid att delta i undersökningen känns jättekul, säger Anna-Karin Öman, försäljningschef för Scoutshop.

Scoutdräkten

En av de punkter som legat till grund för undersökningen är främst Scoutskjortan och dess utformning. Skjortan är ett av de plagg som ingår i scoutdräkten och har funnits sedan scoutrörelsens start. Scoutdräkten är ett sätt att skapa gemenskap , starkare sammanhållning och minska skillnaden mellan sociala grupperingar.

Scoutdräkten har under åren utvecklats och består idag av en kollektion med flera plagg i olika utföranden: skjorta, t-shirt och piké för att göra det möjligt för fler att hitta en klädsel att känna sig bekväm i.

Diagram scoutdräkt

Enkät Scoutskjortan

Tanken med skjortan är ett enkelt och behagligt plagg som passar i alla scoutsammanhang. Resultaten visar att 9 av 10 tycker att skjortan uppfyller detta. Vi frågade även mer specifikt vad medlemmarna tycker om skjortans kvalitet, funktion och passform. Vad gäller kvalitet svarar 41,5 procent bra och 34,1 procent mycket bra, liknande resultat ses för funktion. När det kommer till passform svarar 45,5 procent bra, dock går det att urskilja en minskad kundnöjdhet där 14,2 procent svarar att passformen är dålig.

–För att ett plagg ska kännas bekvämt är självklart passformen väldigt viktig. Vi har nyligen startat ett projekt där vi ser över våra storlekar och att utöka informationen om modeller och storleksguider för att göra det enklare för våra medlemmar att hitta rätt, säger Anna-Karin Öman.

Varför bleks den i solen?

I undersökningen fick medlemmarna möjlighet att ge övrig feedback om scoutskjortan. 63 personer svarade och 23,8 procent tycker inte att färgens kvalitet motsvarar förväntningarna, då den fort bleks i solen.

Scoutshop ställer hårda krav på färgbeständighet och kvalitet vid produktionen och Scoutskjortan går idag igenom omfattande kontroller innan den godkänns. Men trots de hårda krav som ställs kan skjortan med tiden tappa färg eller riskeras att missfärgas. Varför är det så?

Skjortan är tillverkad i 100 procent ekologisk bomull – ett material från växtriket. Ekologisk bomull får växa långsamt, vilket ger långa och jämna fibrer och en mer slitstark textil, till skillnad från vanlig bomull. Färgen som används vid infärgning är majolica-blå, en färg som ingår i indigofamiljen och som måste blandas fram för att få rätt nyans. När infärgningen görs är det sällan ett problem att få in färgen i fibern, dock finns det en utmaning i att få färgpigmenten att sitta kvar. När skjortan sedan utsätts för yttre påfrestningar, som sol och salter, kommer fibern på sikt att nötas beroende på hur mycket skjortan används. Ett plagg som tål dessa förhållanden bättre är funktionsskjortan, som idag finns både med kort och lång ärm och är tillverkad i återvunnen polyester.

– Det är ett bra alternativ när man vet med sig att den aktivitet man utför kommer innebära mycket rörelse och värme, säger Anna-Karin.

Eko/reko

Scoutshop strävar efter att jobba så ”eko och reko” som möjligt och alla kläder som vi själva designar återspeglas i Scouternas värderingar om att värna om naturen och miljön. Idag arbetar man med certifieringar som Fairtrade, GOTS och Zero Mission och alla plagg som ingår i scoutdräkten är 100 procent Fairtrade- och GOTS-certifierade.

Diagram 2 - eko reko

Enkät Eko/reko

Undersökningen visar att 7 av 10 känner till Scoutshops arbete gällande eko och reko . När vi frågade medlemmarna om de kan tänka sig betala ett högre pris för en vara som värnar om människan och miljön är svaren mycket positiva. 7 av 10 kan tänka sig betala mer för en vara som främjar bättre arbetsvillkor och bättre transporter och 8 av 10 svarar att de kan tänka sig betala mer för en vara som tar hänsyn till hållbarhet och miljö.

Sortiment

Utöver scoutdräkten och märken har shoppen idag ett brett utbud av friluftsprylar för det aktiva livet, allt från sovsäckar till kåsor och böcker till ficklampor. I undersökningen ställdes en öppen fråga till medlemmarna om vad de har för önskemål och behov gällande shoppens sortiment. 55 personer svarade – märken och fler knivmodeller dominerade bland svaren. Ett större utbud av kläder, både till vardags och friluftslivet, var också ett återkommande svar.

– Vi arbetar kontinuerligt med att se över vilka områden vi kan produktutveckla och utöka, då är den här typen av feedback jätteviktig för att möta medlemmarnas förväntningar och önskemål, säger Julia Aronsson, E-handelskoordinator för Scoutshop.

Här hittar du hela undersökningen >> Rapport – Scoutshop kundundersökning