Foto: Jonas Elmqvist

Inspiration Äventyr

Härliga hemester

29 juni, 2020

Sommaren är en härlig tid. Busa, bada och lek i ditt kvarter! Vi har samlat tips på hur du får en rolig ledighet utan att lämna hemmaplan.

1 Vik en  aktivitetsloppa
Vik en loppa och fyll den med roliga aktiviteter. Det kan vara att springa tre varv runt en kompis eller fixa fika till hela familjen.

2 Gör goda  äppelmunkar
Visst går det att göra smaskiga munkar av äpplen – de ser ut som munkar men är faktiskt äppelringar och fyllning. Kul idé, eller hur? 1) Skär ett äpple i ringar och ta bort kärnhuset. 2) Bre på jordnötssmör eller färskost. 3) Dekorera med till exempel bär, nötter och mörk choklad.

3 Tillverka ett solur
Gör ett enkelt solur med hjälp av tolv stenar, markerade med siffrorna 6 till och med 18,  och en pinne. Slå ner pinnen i marken och lägg stenarna i en halvcirkel på skuggsidan av pinnen. Markera ut varje helt klockslag, där pinnen skuggar, med en sten. Pinnens skugga visar vad klockan är.

4 Pyssla en käpphäst
Att göra och rida käpphästar är en populär  hobby. Gör egna käpphästar och håll sedan  en hopptävling! 1. Fyll en gammal tjock strumpa med vadd. 2.  Stick en rundstav i strumpan och fäst strumpan mot rundstaven med en häftpistol. Här kanske du behöver ta hjälp av en vuxen. 3.  Gör hår, en man, av garn. Sy fast tygögon och öron på strumpan.  4.  Gör träns och grimma av fina band eller snören.

Samla familj eller vänner. Sätt upp hinder i trädgården eller på lekplatsen och håll en hopptävling.

5 Utforska ditt område
Vad kan du upptäcka hos just dig? Kanske finns det ett museum du inte sett, en hemlig stig du inte upptäckt, eller strand du inte badat vid.

6 Bubbla loss
Alla blir glada av såpbubblor! Blanda egen såpbubblesmet och blås!

½ dl diskmedel
½ dl glycerol, finns på apotek
2–5 dl vatten
1 tsk strösocker

Blanda försiktigt alla ingredienser. Det får inte bli löddrigt. Man kan behöva minska eller öka mängden vatten. Testa dig fram till bästa resultat.

7 Skapa konst och håll vernissage
Gör en egen konstutställning. Duka upp vattenfärg, tuschpennor och papper på ett bord i skuggan eller under tak om det regnar. Skapa konstverk på teman eller efter fri vilja. Häng upp de färdiga verken och gör en egen konstutställning. Bjud in mormor, morfar och roliga grannen till ett äkta vernissage utomhus. Glöm inte chips, bubbel och att hålla avstånd!

8 Fleecekudde till hajken
Gör något du har nytta av under alla hajker i framtiden.

1) Klipp fleecetyg till ca 75 cm x 20 cm.

2) Vik tyget så att det bildar ett örngott. Måtten är 30 cm – 30 cm – 15 cm. Sy ihop.

3) Vänd ut och in så att sömmen kommer inåt.

På hajken lägger du jacka eller tröja i örngottet och så har ni er egen hajkkudde. Sov gott!

9 Sov på helt  nya ställen
Att sova borta är något av det bästa med läger. Även när du inte är på läger kan du sova på nya ställen. Bädda med liggunderlag och sovsäck på balkongen, i vardagsrummet eller varför inte på studsmattan! I Tidningen Scout nr 2 2019 testar Örby scoutkår att sova i bland annat en luftsoffa, i en hängmatta och ett Tentsile Stingray-tält. Högst betyg fick så klart tältet, men även studsmattan fick höga mysbetyg.

10 Gör olika tre-i-rad
Gör ett jättestort tre-i-rad med familjemedlemmar och vänner som spelpjäser, eller superlitet med snäckor och stenar. Rita streck så att det blir nio rutor. Sedan turas du och motståndaren om att lägga varsin figur. Den som först får tre i rad vinner.

11 Gå på fotoskattjakt
Ta med dig en mobiltelefon eller en kamera och ta en promenad i skogen eller på stan. Gör en lista på saker du ska lyckas fota eller jaga vackra motiv utifrån olika teman, exempelvis att de har en specifik färg eller visar en känsla.

12 Superenkel veganglass
Det är gott och enkelt att göra egen glass – som dessutom är helt vegansk. Det betyder att den inte innehåller något som kommer från djur, inte ens mjölk eller grädde.
Ni behöver:

1 burk kokosmjök

1 förpackning frysta bär

Matberedare eller en mixerstav

En hög tillbringare

Gör så här:  Lägg bär och kokosmjölk i en matberedare eller i en hög tillbringare och mixa till en krämig glass, ät direkt! Bonustips: Tillsätt banan, honung, vaniljpulver eller lite strösocker om du vill att glassen ska smaka sötare.