Äventyr Mat

Våga veganskt på hajken

6 juli, 2020

Att äta icke-animaliskt behöver varken vara svårt eller dyrt och vid det här laget är de allra flesta överens om att det är bättre för klimatet. Våga vego i sommar!

Det ska vara gott, enkelt och veganskt på hajken! Låter det krångligt? Kokboksförfattaren David Kihlberg har fått många frågor om det och bevisar motsatsen i sin nya bok ”Vegohajk”.

Vad inspirerade dig till att skriva Vegohajk?
– Jag har hajkat sedan jag var liten och som vegan får jag ofta frågor om det är svårt att laga veganskt. Jag insåg att många människor undrade över det och tänkte att det var dags att skriva en bok för att visa hur enkelt och gott det kan vara med veganskt.

Det verkar som att en hel del ingredienser behöver torkas. Varför då?
– Boken handlar om mat för längre turer och då behöver maten väga mindre och hålla längre. Du kan alltid laga på torrvaror som går att köpa, men torkar du själv får du större valmöjligheter.

Vilka är bästa tipsen för en vegansk hajk?
– Anpassa mängden mat efter längden på och typ av hajk, och krångla inte till det. Ta med mycket kryddor, det är lättare att smaka av på plats. Se även till att variera menyn. På längre hajker gillar jag bolognese som bygger på torrvaror och finns som recept i boken. När jag åker skidor på vintern tar jag gärna med mina egna pulversoppor.

Har du någon favoriträtt som du alltid packar?
– Kokoskryddris. Enkelt att förbereda – ris, kokos, torkade gröna ärtor, russin, soltorkade tomater och massor med kryddor. Det blir dessutom lite disk eftersom man lagar det i en kastrull.

 

Recept ur boken Vegohajk

Ostsåspulver  10-12 port

Ni behöver:

3,5 dl cashewnötter

2 dl näringsjäst/b-jäst

0,5 dl majsstärkelse

0,5 dl rostad lök

1 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

0,5 msk senapspulver

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk salt

1 krm cayennepeppar

Gör så här: Blanda alla ingredienser och mixa till  ett pulver i matberedare.

*B-jäst finns i de flesta hälsokostbutikerna.

Mac’n’cheese

1 port

Ni behöver:

2 dl snabbmakaroner

3 dl vatten

0,5 krm salt

4 msk ostsåspulver (ovan)

Gör så här: Koka upp snabbmakaronerna i vatten och salt. När makaronerna är mjuka rör du ner ostsåspulvret.

Senaste artiklarna