För Alex Dans har Scouterna varit en plats där folk varit öppna och accepterande mot honom. Foto: Karin Wesslén

Inspiration 100 % scout

”Scouterna blev min säkra plats”

13 juli, 2020

Ledare, valberedning, distriktstyrelseledamot, ideell i Scouternas HR-grupp och ansvarig för kvällsaktiviteterna på Demokratijamboreen. Sedan Alex Dans hittade hem i Flens scoutkår har han suttit på många olika stolar.

Alex Dans, 18 år, tillbringar ungefär hälften av sin vakna tid med scoutaktiviteter.

– Det är mitt absolut största intresse. Jag till och med skriver om scouting i skolan när vi har uppgifter. Jag har skrivit om varför Scouterna är bästa arbetsplatsen och på nationella provet valde jag en skrivuppgift som heter ”På lek eller allvar” där jag, precis som det låter, berättade att inom Scouterna är det både lek och allvar. Varför välja en när man kan ha båda?

Alex Dans har många roller inom Scouterna. Han är ledare en dag i veckan, sitter i valberedningen i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF:s utmanar scouter och är med i NSF:s distriktsstyrelse i Sörmland.

– Jag är också med i Scouternas HR-grupp som bland annat ser till att de nationella grupperna har det så bra som möjligt. Jag hjälper alla ordförande i landet och stöttar alla nationella grupper inom Scouterna, säger han.

Alex Dans hittade Scouterna genom sin mammas kompis för sex år sedan.

– Hon sa att det skulle passa mig och att de behövde fler tjejer så jag testade och jag fastnade direkt. I dag är Scouterna en stor del av mitt liv, säger han.

Det Alex föll mest för är acceptansen.

– I Scouterna kan alla vara den de är. Det finns ingen som dömer dig.

Så tycker inte Alex att det är överallt, något som han särskilt blev varse när han för några år sedan insåg att han inte var tjej.
–Tyvärr är inte alla så öppna och accepterande. Jag har en lång historia med mobbing och Scouterna blev min säkra plats. Där sa ingen något och det var väldigt skönt, säger han.

Just nu planerar Alex Dans kvällsaktiviteterna för årets Demokratijamboree i november.

– Jag vill inte avslöja för mycket men det blir musik, prisutdelning och gemenskap. Det blir episkt helt enkelt, säger han som på eget bevåg ansökte om att få planera kvällsaktiviteterna.

– Jag har så många idéer och blev så glad att jag fick ansvaret. Det är skitkul!

Inom Scouterna har Alex fått många nya vänner som han umgås med på fritiden. En vän och förebild är scoutledaren Julius Kramer som sitter med i styrelsen för World Organization of the Scout Movement (WOSM).

– Jag ser verkligen upp till honom. Han är en otrolig  person, säger Alex Dans som hoppas att också han är en förebild för andra scouter.

– Jag försöker se till att alla känner sig välkomna. Mitt mål är att ge ett intryck av att jag är en trygg person som stöttar alla. Alex har svårt att svara på frågan vad det bästa med  Scouterna är.

– Det är så mycket som jag tycker är så bra. Det finns så många möjligheter, engagemanget är stort, det är en stor  gemenskap och man träffar olika människor, säger han.

Mer om Alex

Ålder: 18 år.

Kommer från: Flen.

Bor: I Flen och Höör. Dagpendlar till Stockholm.

Studerar: Finsnickeri på gymnasiet.

Kår: Flens scoutkår.

Roll: Utmanarscout och spårarledare.

Hemlig talang: ”Jag är väldigt bra på att hantera papegojor och har fem papegojor hemma varav fyra bara tycker om mig.”

Vanlig fördom om scouter: ”Att vi bara täljer och knyter knopar. Jag vet inte hur ofta jag får förklara att det är så mycket mer än så. Även om jag gillar att tälja.”