Testpatrullen från Alingsås scoutkår provar hur iskall glass egentligen håller sig med hjälp av olika hjälpmedel. Daniel Strömberg

Äventyr Testpatrullen

Testpatrullen: Så håller du glassen kall i sommar

14 juli, 2020

I den stekande solen tar det inte lång tid för en svalkande glass att bli ett smältande stressmoment. Från en vattentät påse som grävs ner i marken till en matlåda där locket fungerar som kylklamp – följ med i jakten på det bästa sättet att slippa smält glass i sommar.

Elias, Linnea, Sigrid och Lova har händerna fulla. Det är en solig eftermiddag i Alingsås och med sig in i skogen har de fyra scouterna femton isglassar förvarade på sex olika sätt. Först när de har nått fram till en eldplats en bit in i skogen kommer Gustav, testpatrullens femte medlem, springandes.

Redan innan testet riktigt har börjat sätts scouternas kunskaper på prov. I en av de vattentäta påsarna ligger tre glassar, och för att de ska hållas kalla måste påsen grävas ner i marken. Men hur gräver man utan en spade? Lösningen kommer nästan direkt. Med en yxa och en träbit är Elias först med att hugga sig ett spadliknande redskap att gräva med. Samtidigt flyttar Linnea matlådan, termosarna och de två kylväskorna, alla innehållandes isglassar, ut ur skuggan.

– Vi ställer dem här i solen för att få full effekt, förklarar hon.

Jorden sprätter åt alla håll när alla fem, utrustade med varsin pinne, hjälps åt att gräva en grop. Och när gropen täckts över med jord och mossa går det inte att se ett spår av påsen med glass som ligger där under.

Fem ungdomar i scoutdräkt tittar upp mot fotografen. Två håller i varsin kopp och termos.

Medan den vattentäta påsen kyls ner i jorden sätter scouterna igång med testets första del: att bedöma produkternas utseende – något som Linnea påpekar även kan ha betydelse för funktionen.

– Det är inte bra med svarta saker i en scoutpackning. De syns inte, säger hon.

Elias instämmer:

– Den här matlådan är svart, så om den är ute i solen drar den till sig värme.

Efter noga inspektion av produkternas form, färg och material är det slutligen upp till bevis. Det har blivit dags att ta reda på hur väl de har lyckats hålla glassarna kalla. Och testpatrullen tar sitt uppdrag på stort allvar. Ingenting lämnas åt slumpen, inte ens utdelningen av isglassarna.

– Den som är yngst får den första glassen, säger Elias och bestämmer att glassarna ska delas ut i åldersordning.

Det innebär att Sigrid får den första glassen, den som förvarats i termosen. Och det blir Elias som får testa en av glassarna som legat nergrävda i den vattentäta påsen. Till en början är han positivt överraskad av resultatet:

– Den är helt fryst! Hur kan en påse vara bättre än en kylklamp?

Två scouter sitter på en stock i skogen. De håller i varsin pinnglass. En har en svart plastlåda i knäet.

”Det är inte bra med svarta saker i en scoutpackning. De syns inte” lyder en av omdömena under glasstestet.

Efter några minuter ovanför jord får dock glassarna i påsen svårt att mäta sig med övriga som har förvarats på andra sätt. Det blir tydligt när Lova sätter tänderna i glassen från kylmatlådan och ryser till.

– Man kan inte bita på isglass! Det gnisslar så där äckligt!

När produkterna har testats på alla tänkbara sätt har vissa av scouterna ätit fyra glassar på bara någon timme. Då kan inte ens värmen från solen konkurrera med kylan från isglassarna. Och det, om något, borde väl vara ett bevis på ett lyckat test.

Omdömen

Termos i plast ståltermos vattentäta påsar Kylmatlåda Skärmavbild 2020-06-16 kl. 14.39.02

Testpatrullen

Medlemmar i  Alingsås scoutkår