Inspiration inspiration

Bee prepared – Ett surrande sommaräventyr

8 september, 2020

Rydebäck scoutkår och Landskronas scoutkår har fått 50 000 små kompisar att ta hand om och lära sig av. Det gemensamma biodlingsprojektet har blivit en succé. Nu hoppas de att fler scoutkårer ska intressera sig för bin.

Sommarens storläger blev inställt, men scouterna i Rydebäcks och Landskronas scoutkårer fick en spännande scoutsommar på hemmaplan. En gång i veckan hela sommaren har de som vill fått följa med till scoutstugan för att se efter bikuporna och ta hand om sina bin. Tidningen Scout har ringt Martin Björklund i Rydebäcks scoutkår för att ta reda på mer.

Hur kom ni idén med biprojektet?

– Jag och Johan Persson från Landskrona scoutkår var intresserade av att börja odla bin privat. Vi gick en biodlarkurs via Sveriges Biodlarförening, men kom så småningom fram till att det skulle bli svårt att ha bina hemma i våra bostadsområden, berättar Martin, som är ansvarig för bi-projektet i Rydebäcks scoutkår.

– Då kom vi på att det vore ett perfekt projekt för våra scoutkårer att ha tillsammans. Bina kunde vi ha i trädgården vid Rydebäcks scoutstuga. Vi började med ett testår, bara vi vuxna. När vi såg att det gick bra kunde vi börja involvera barnen.

Varför ska scouter hålla på med biodling?

– Biodling rimmar bra med scouternas verksamhet. Det är ett bra sätt att lära sig mer om naturen i närområdet. Man måste veta vilka växter och blommor som finns och när de blommar. Man lär sig hur vädret påverkar blomningen och hur det i sin tur påverkar bina och honungen. Biodling är också ett bra pedagogiskt verktyg. Man kan dra många paralleller mellan binsamhället och scouting. Vi har bland annat pratat om att precis som bina måste vi scouter samarbeta för att saker ska fungera, säger Martin.

Hur fick ni scouterna intresserade av biodlingen?

– De var redan flera som blev intresserade under vårt testår. I våras gick vi runt till alla avdelningar och berättade, visade filmer, visade hur en bikupa ser ut, lekte bi-lekar och tillverkade fröbomber som man kan kast ut där det är svårt att komma åt att plantera. När vädret blev varmare och bina blev aktiva fick scouterna besöka bikuporna.

Vad tycker scouterna är roligast?

– De tyckte det är både spännande och lite läskigt när vi öppnar bikuporna som kryllar av tusentals bin. Men de har skyddskläder på sig, så det är ingen fara. Spårare och Upptäckare har med sig en förälder när vi besöker bina också. Allt för att det ska kännas tryggt och säkert, berättar Martin och fortsätter.

– Barnen har fått vara med i alla moment och tycker allt är roligt. De har bland annat fått smaka på honung direkt från vaxkakorna i bikuporna och har fått slunga honungen när det är dags att skörda den. Det har varit en jättebra sommaraktivitet!

Vad händer nu i höst och vinter?

– Under vinterhalvåret är bina inte så aktiva. De kommer att få vinterfoder, sen får de vara ifred. Men vi kan ha andra bi-aktiviteter med scouterna, så som materielunderhåll, försäljning av honungen, göra bivaxsalva eller lädersmörjning och så vidare. Det finns aktiviteter för alla åldersgrupper. Projektet kommer bli en permanent del av kårernas program framöver, där de som vill kan följa bina under flera år, säger Martin.

Vad är ert bästa tips till andra scoutkårer som vill bli bioldlare?

– Ni kan börja med att ta kontakt med en biodlare i närheten och göra ett besök med kåren. Det är en bra aktivitet även om ni inte vill börja odla bin själva, berättar Martin och fortsätter.
– Om ni vill börja med biodling ä r det bra att ha en erfaren biodlare som mentor. Det hade vi när vi startade vårt projekt. Ni kan också kontakta oss. Vi hjälper också gärna till på olika sätt om ni vill starta en biodling!

 

Vill du veta mer?

Besök bi-projektets Facebook-sidan:  www.facebook.com/BEE-Prepared

 

Senaste artiklarna