Draken Esmeralda var en viktig del av sagoveckan.

Inspiration Äventyr

Sagotema gav lägret ny energi

23 september, 2020

Troll, prinsessor och riddare satte ny prägel på Sjöröds scoutläger en julivecka. Med relativt enkla medel förvandlades området till en sagovärld.

Sjöröds kårlägerveckor har varit ett stående inslag i Södra Skånes scoutdistrikt i många år. Inför lägerveckan 2019 ville arbetsgruppen skapa något extra, utan att arbetsbördan blev alltför stor.

– Vi hade länge velat göra någon förändring av lägret. Men man ska hinna och orka, och funktionärer är en bristvara. Vi hittade ett alternativ där vi tematiserade det läger vi redan hade. Det krävde inte enorma insatser, men gav stor effekt med små medel, berättar Lottie Sköld, lägerchef och ansvarig för programmet och genomförandet.

Sagotemat blev en succé. Även om programpunkterna var ungefär desamma som tidigare år, mötte deltagarna en helt ny sagovärld varje morgon när de vaknade. Den första dagen var toaletter, matuthämtning och kiosk prydda med säckväv och kvistar och alla funktionärer utklädda till troll. Genom lägret syntes gigantiska fotspår av en ”mjöljätte” och på menyn fanns rätter som Bergakungens soppa. När alla deltagare gått och lagt sig rev funktionärerna allt trollrelaterat och skapade en rosa prinsessvärld fylld med tyll och guldkronor.

”När de vaknade till prinsessdagen och allt var omgjort var det lite chockartat och mycket wow-känsla. Det var precis det vi strävat efter, så det var roligt.”

En kista full med guldiga skatter

När deltagarna kom till lägret klev de in i en sagovärld. För att återvända till verkligheten fick de samla diamanter och skatter och ge till draken Esmeralda.

– Vi hade inte berättat vad sagotemat skulle innebära. När de vaknade till prinsessdagen och allt var omgjort var det lite chockartat och mycket wow-känsla. Det var precis det vi strävat efter, så det var roligt. Alla undrade vad som skulle komma morgonen därpå, säger Lottie.

Tredje dagen bjöd på häxor och trollkarlar, spetsiga hattar, spindelväv och magi, för att dagen efter avlösas av ett riddartema med rustningar och silver, men utan vapen. Varje dag fanns även en gemensam aktivitet för alla deltagare som speglade det aktuella sagotemat. Trolldagen bjöd på ett ljusspår i skogen, prinsessdagen på biovisning med en prinsessfilm, magidagen på trolleriföreställning och riddardagen på en show med två riddare som spelade och sjöng.

En drake på fyra gånger två meter, byggd i papier-maché, spelade en huvudroll i sagotemat under hela lägerveckan.

– Vår grundstory var att man vid ankomst till lägret klev in i en sagovärld, bortom tid och rum. För att kunna återvända till verkligheten igen var man tvungen att samla in diamanter och skatter och ge dem till draken, berättar Lottie.

”Hela upplevelsen var otroligt rolig”

Vid ankomsten blev kårledarna tilldelade påsar med diamanter (akrylstenar) och små glaskaraffer att samla dem i. När scouterna klarat ett programpass, till exempel paddlat, klättrat, gått skattjakt eller varit extra schysta kompisar, blev de belönade med en diamant av sina ledare.

– Innan kårerna åkte hem fick de gå in i drakens tält, betyga sin respekt och lämna diamanterna. Först skrämde vi dem lite och lät draken spruta eld. Vi använde en trolleripryl med flampapper som kunde fjärrutlösas, säger Lottie.

IMG_7946

För funktionärerna var veckan bitvis slitsam, men Lottie säger att de aldrig tidigare upplevt så hög energinivå från varken deltagare och funktionärer.

– Hela upplevelsen var otroligt rolig. Det underlättade att vi var ett litet lägerteam. Vi gick ”all in” på allt vi tyckte var kul. För mig personligen var det oerhört givande att vara delaktig i allt från planering till genomförande. Som lägerchef hade jag mycket dialog med kårerna under veckans gång och alla kände igen mig.