Joel Bergstrand är International commissioner i Scouterna.

Aktuellt engagemang

Ny i styrelsen: ”Vi ska göra avtryck”

26 september, 2020

Joel Bergstrand är det senaste nytillskottet i Scouternas styrelse. Tillsammans med övriga ledamöter ska han peka ut organisationens riktning framåt. Vi stämde träff och undrade nyfiket: Vem är du och vad vill du mest av allt?

Kanske är det närheten och värmen vid en lägereld, eller sångerna vid en sjö, som är Joel Bergstrands allra bästa scoutminnen. Eller den där ljuvliga middagen hos en familj i Slovenien under vandringen Explorer Belt, som han gjorde med en scoutvän som 17-åring. Men att välja är svårt. Joel Bergstrand har varit scout sen åtta års ålder, bott i Uppsala och Lund, engagerat sig i utbytesorganisationen YFU efter ett år i USA och som scoutledare i Sverige på flera olika håll.

När han nu, sedan ett år tillbaka, sitter i Scouternas styrelse, är det av flera olika anledningar.

– Jag valdes in i styrelsen som ledamot och International Commissioner, de sökte en person som kunde sköta båda jobben. Jag hade varit aktivt i Equmenias arbetsgrupp för scouting och arbetat ideellt för WOSM i Europa, så jag hade erfarenheten. Jag representerade WOSM och världsscoutsrörelsen externt mot bland annat EU och FN, och drev bland annat frågor om unga, fred och säkerhet.

Varför vill du sitta i styrelsen?

– Det är ju ett av scoutrörelsens roligaste uppdrag! Att få vara med och utveckla Scouterna, den rörelse jag brinner för, är häftigt. Här kan jag påverka vilken riktning organisationen tar, försöka skapa ett så stort avtryck på samhället som möjligt och arbeta för att fler ska få chansen att bli scouter. Att få vara Scouternas ansikte utåt i en världsrörelse med 60 miljoner medlemmar är både utmanande och roligt.

Vad är den viktigaste frågan för Scouterna just nu?

– Jag är en stark förespråkare av att Scouterna ska vara en aktiv del av samhället och bidra på det sätt vi gör bäst. I en värld som utmanas på så många sätt behövs någon som ger unga chansen att vara sig själva och att ha kul. Scouterna står upp för mänskliga rättigheter och är en demokratiskola. Att fortsätta med det är en av våra viktigaste utmaningar.

Du kommer från Equmenia-scout. Vad tar du med dig som du vill dela med andra?

– Mycket är nog väldigt lika oavsett var man är ansluten, men i Equmenia finns också en stark närvaro av tro och existentiella frågor. Vi har andakter och stunder för reflektion, inplanerad tid för att stanna upp och tänka. Equmenia erbjöd mig en plats att utforska min tro och livets svåra frågor i en trygg och säker miljö, med kloka ledare och folk som hade tänkt mycket mer än vad jag hade gjort. När jag nu själv är ledare får jag möta barn som har väldigt många frågor om livet, ofta de mest intressanta.

Vad är du mest stolt över hittills som styrelseledamot?

– Jag började i september förra året så när jag väl kommit in i arbetet kom corona … Men jag och Linda Wallberg i styrelsen hann förbereda mycket inför WOSM:s och WAGGGS världskonferenser, och så har vi till exempel satt igång arbetet inför världsscoutsjamboreen 2023 i Sydkorea.

Vad är du mest stolt över att ha gjort inom Scouterna?

– Att vara scoutledare. Kort och gott. Det är något av det bästa jag har gjort någonsin.

Mer om Joel

GÖR: Studerar till civilingenjör i datateknik i Lund, är ledamot och International Commissioner i Scouternas styrelse.

BOR: I Lund, uppvuxen i Uppsala.

ÅLDER: 24 år.

OM STYRELSEUPPDRAGET: ”För fem, sex år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle stå här i dag. Jag har alltid sett mig som blyg, det hänger med från barnsben att inte våga ta plats. Men Scouterna har lärt mig att arbeta mig igenom det. Men det är klart, när man står där och det bränner till …”