Inspiration skola

Vilket lyft – äntligen scouting på schemat!

27 september, 2020

Sedan förra hösten kan ett gäng elever norr om Stockholm välja scouting som Elevens val i skolan. Kursen har snabbt blivit poppis och ger både gemenskap och självförtroende.
– Om scouting inte funnits i skolan hade jag aldrig testat det här, säger Safaa Mafti.

På stekhällarna ute på gruset fräser burgare. Det doftar eld och stekt kött över Husby Gård norr om Stockholm. Några minuter tidigare har elever från Fryshuset grundskola Västra på scoutmanér täljt späntor och tänt på i prydligt staplade vedhögar.

För en del i gänget framstår den svenska förtjusningen i naturen som rätt märklig. Men de har uppenbart roligt, både de som eldar och de som skivar grönsaker och mosar färs i det lilla matlaget. Näsor rynkas visserligen över rökdoften som sätter sig i kläderna, men det är lugnt. De har vant sig vid att friluftsliv lämnar sina spår, och tycker numera att det är värt det.

– Vi brukar inte göra sånt här, så jag har inte haft någon att testa med tidigare, berättar Safaa Mafti som går i åttan.

Enkat_2_Safaa

Safaa Mafti är en av deltagarna i Äg din natur.

Hon har varit med sen kursstarten hösten 2019 och konstaterar att hon fått bygga upp sitt självförtroende:

– Jag har lärt mig olika saker och jag känner att jag kan prestera. Jag kan bygga ett vindskydd, göra en sovplats ute i naturen och göra upp en eld.

”Det kan vara utmanande att vara ledare för elever i den här åldern.”

Sedan ett år tillbaka kan eleverna i Akademiska skolan och Fryshuset grundskola Västra utanför Stockholm välja scouting som elevens val, i stället för till exempel bollsport eller bild och form. Äg din natur heter kursen. Flera elever nämner projektledaren Emma Berggren som en anledning till att de kommer varje vecka. Hon är populär. Ibland syns hon knappt under alla ungdomar som ska kramas.

– Det kan vara utmanande att vara ledare för elever i den här åldern. De har starka viljor och jag har snabbt lärt mig att jag inte alltid har rätt. Så vi gör det här tillsammans, som vänner, säger hon med ett stort skratt.

Just nu är hon projektledare för Äg din natur, annars är hon utvecklingskonsulent på Scouternas regionala kansli i Stockholm med uppgift att stötta scoutkårer.

Efter att själv ha varit scout i ungefär 20 år har hon full koll. Hon satsar på relationerna. Ungdomarna ska veta att hon som vuxen ledare lyssnar, vill dem väl, och hjälper dem till upplevelser.

– Scouter ger unga människor förtroende. Vi tror på dem, tror att de vågar och klarar saker. När de får det förtroendet kan de överraska sig själva.

”De är orädda, de ger sig rakt ut och provar. När de har börjat med någonting blir de engagerade, de gör allt på ett bra sätt.”

Emma Berggren är imponerad av ungdomarnas vilja att prova okända aktiviteter. Intresset för scouting finns inte från början, det är en skolaktivitet och eleverna måste delta. De har visserligen valt den, men de flesta är med för att kompisarna är det, och för att de hört sägas att det är roligt.

– Men de är orädda, de ger sig rakt ut och provar. När de har börjat med någonting blir de engagerade, de gör allt på ett bra sätt. Och de är så oerhört fina med varandra. Det finns så mycket kärlek här, säger Emma Berggren.

Höstterminen 2019 var scouting som Elevens val ett oskrivet kapitel. Så det gällde att ta reda på vad som funkar när ungdomarna kommer in i scouting i lite högre ålder än vanligt, och med den utrustning och sinnelag de har under en skoldag. Att vara ute i naturen när det regnar visade sig vara en dålig idé, exempelvis. Men att klättra i klätterhall har varit populärt, vid sidan av att lära sig att klara sig i naturen i vackert väder. Liksom att hantera yxa och kniv, bygga vindskydd och fixa mat.

Reflektion är viktigt. Att man får berätta varför man gör på ett visst sätt. Varför si och inte så? Det är där en stor del av den personliga utvecklingen finns, förklarar Emma Berggren.

– Jag utgår från Scouternas program i allt jag gör, men får anpassa mig till förutsättningarna. Det är meningslöst att göra saker som får alla på dåligt humör. I övrigt vill jag att de testar nya saker, jag ger dem möjligheter de inte tidigare känt till.

Men från Scouternas sida handlar projektet också mycket om att samla erfarenheter och kunskap för att kunna erbjuda scouting i skolan i större skala. Det berättar Elisabeth Danefjäll, medlemsutvecklingschef i organisationen.

– Vi har tidigare gått bet på hur vi når de här ungdomarna, nu försöker vi lära oss.

”Jag vill vara ute i naturen mer, och ta med mig mina kompisar. Kanske blir jag scout.”

Utflykterna är populärast. Fahad Anwar provade att tälta vid en resa till biträdande rektorns stuga i Tynningeö. Det var sex minusgrader, men ett litet gäng hävdade envist sin rätt att frysa sig igenom natten i ett tält. Det visade sig att de gjorde det bästa valet. Inne i stugan hade värmen löpt amok och närapå kokt övriga deltagare.

Enkat_4_Fahad

Fahad Anwar gillade atmosfären när gruppen var på Vässarö.

– Vi hade infravärmare i tältet. Där var det jätteskönt, säger Fahad Anwar med ett litet skratt. Senare säger han:

– Jag vill vara ute i naturen mer, och ta med mig mina kompisar. Kanske blir jag scout.

Den senaste utflykten gick till Vässarö. Domadio Jakob var liksom övriga deltagare omtumlad och trött efter hemkomsten. Det blev intensivt för både lärare och ledare.

– Jag ville stanna längre. Atmosfären var så skön, alla vi som var där var vänner. Vi vaknade tillsammans, åt frukost tillsammans, pratade mycket. Vi fick starkare vänskap, berättar han.

Förutom volleyboll, kortspel, bastubad, simning och fotboll testade de 16 ungdomarna paddling och segling. Jollar och kanoter kapsejsar lätt och de flesta blev rejält blöta.

– Men det var roligt! Jag hade aldrig provat att segla jolle om jag inte varit med på Vässarö, konstaterar Domadio Jakob.

Fakta: Scouting som Elevens val