Scouten Liv får vara med om ävenetyr i Bjursås scoutkår. Foto: Mikael Tallberg

Inspiration Handlingskraft

Från 0 till 47 på rekordtid

29 september, 2020

När närmaste kår ligger två och en halv mil bort, vad gör man då? Startar en ny förstås! Så tänkte gänget bakom Bjursås nya scoutkår, som på bara några månader drog igång en verksamhet för 47 barn och vuxna.

När Benjamin, då nio år, ville ha en ny aktivitet började hans mamma Evelina Bergkvist Blohm fundera. Önskemålet var varierade aktiviteter, gärna utomhus och gärna i skogen. Och inga tävlingar. Efter lite tankeverksamhet föll valet på Scouterna i Rättvik, som av en slump hade informationsmöte för nya medlemmar redan nästa vecka. Benjamin och hans pappa åkte dit – och fastnade direkt. Och när kåren en bit in på terminen sökte nya ledare, nappade Evelina. Om man ändå är på plats kan man lika gärna rycka in, resonerade hon.

Evelina

Evelina Bergkvist Blohm. Foto: Privat

– Jag är utbildad lärare och går igång på pedagogiken. Och jag skjutsade ändå Benjamin till Rättvik, då kunde jag lika gärna bidra när jag var där, säger Evelina Bergkvist Blohm och fortsätter:

– Jag åkte på ledarutbildningen och blev helt såld. Jag kände att allt det som Scouterna står för kan jag skriva under på till hundra procent!

”Jag märkte att människor började fråga mig om Scouterna”

Höstterminen passerade och under våren var hon scoutledare i Rättvik. Oerhört roligt, men samtidigt väcktes tankarna: Att åka så långt när man har en egen fantastisk natur i Bjursås? Och ett intresse för scouting bland föräldrar och barn där hemma?

– Jag märkte att människor började fråga mig om Scouterna. Samtidigt kände jag att det var svårt att vara ledare på en plats som jag själv inte känner till. I Bjursås hittar jag ju i skogen och till de bästa grillplatserna.

Sagt och gjort. Evelina Bergkvist Blohm hörde av sig till en pappa som nappade, och efter det trillade fler intresserade in. Nu var de ett gäng ledare och kunde bjuda in till en prova-på-träff för nya scouter i Bjursås i maj förra året. Ett Facebookinlägg – och 60 personer dök upp! Sen rullade det på. Sedan hösten 2019 har kåren en Upptäckargrupp och en Spårargrupp, den senare med konstant kö.

– Vi vill att det ska vara en bra grupp och inte ta oss vatten över huvudet när vi är helt nya. Men det har gått över förväntan! Det känns att den här typen av aktivitet behövs här. Vi har lyckats tack vare underbara ledarkollegor och vår erfarna kassör Johanna Lindh. Olika styrkor bidrar till ett lyckat resultat.

Såhär tänker Bjursås

✪ Erbjud verksamhet för alla. Bjursås scoutkår riktar sig till alla samhällsgrupper. Ingen ska välja bort Scouterna på grund av dålig ekonomi. Scouterna betalar medlemsavgift, resten står kåren för.

✪ Håll kostnaderna nere genom låga omkostnader. Använd naturen för så många aktiviteter som möjligt.

✪ Sök pengar från stipendier/fonder. Bjursås har till exempel fått bidrag för ”landsbygdsfrämjande aktiviteter”.

✪ Nyttja dina lokala nätverk. Bjursås kår samarbetar med IOGT-NTO. De hade en stuga som inte användes som kåren får hyra billigt. Kåren lånar också möteslokal hos Sparbanken vid behov.