Anna Lundberg är en av Scouternas unga talespersoner.

Aktuellt demokratijamboree

Demokratijamboree – så funkar det

14 oktober, 2020

Just nu pratar många om Demokratijamboree 2020 – men vad är det egentligen? Vi bad Scouternas unga talesperson Anna Lundberg förklara.

Vad är Scouternas Demokratijamboree?
– Det är Scouternas stämma. På den träffas representanter från Sveriges alla scoutkårer och röstar om frågor som rör Scouternas verksamhet, mål och andra viktiga planer för framtiden. Men Demokratijamboree är också en rolig mötesplats, där scouter från hela landet kan delta i olika grupparbeten och bli utmanade på olika sätt.

När är det då? Och var?
– I år är Demokratijamboree digital på grund av corona-viruset. Det innebär att fler kan delta, fast hemifrån. Stämman blir alltså helt online och hålls via internet – det är både nytt och spännande! Demokratijamboree pågår 21-29 november.

Vilka får vara med?
– Alla scouter får vara med och delta i stämmans program och grupparbeten, men bara de som är ombud får rösta. Ombuden utses av scoutkårerna. Så om du vill du vara ombud ska du prata med din kår!

Vad ska ombuden rösta om?
– De som är ombud får ta ställning till förslag som medlemmar har skickat in, så kallade motioner. Förslagen kan handla om allt möjligt, men det är alltid saker som ska göra scouting bättre. Demokratijamboree är som ett stort årsmöte, där alla kårer är med och säger vad de tycker. Men sen är det också roligt att få mötas och diskutera med varandra. Det får alla göra, inte bara ombuden!

Hur gammal måste man vara för att få delta?
– Vad jag vet finns det ingen åldersgräns på Demokratijamboree, utan alla scouter är välkomna att vara med.

Kommer du att vara med?
– Jag kommer absolut att delta, det ska bli jätteroligt! Men om jag blir ombud vet jag inte än, jag har anmält mitt intresse till min kår Annestorpsdalen och väntar svar på vilka som ska representera den.

Vilken fråga tycker du är allra viktigast?
– Vilka mål organisationen ska ha de kommande åren. Det ska bli spännande att se vilka nya visioner Scouterna kommer anta för att få fler världsförbättrare!

Vill du veta mer om Scouternas stämma? På www.demokratijamboree.se hittar du allt från program och kalendarium till filmer och livesändningar.